utorok 8. mája 2018

Devečka, Pálka, Palic

Vitajte u mňa!
Ďakujem vám za komentáre v predchádzajúcom príspevku!

Hneď som sa pustila aj do májovej úlohy:



Andrej Devečka je ďalšou zaujímavou osobnosťou pôsobiacou v jasenovskom cirkevnom zbore:



Devečkov životopis si prečítate TU. Cirkev, kultúra, i publicista, národovec a politik. Nakoniec učiteľ a riaditeľ strednej školy. A jeho manželka? Volali ju Parížanka. Ako prvá Slovenka študovala na Sorbonne. Osud ju zavial do Dolného Kubína. Nuž, a po roku bola v Jasenovej svadba. Našla som obsiahli článok  o nej, je to krásne čítanie.


Pavel Palka, či Pálka? Na fotografii v kostole je s krátkym a, na pútači na kostole je s dlhým á. Hľadala som oboje, ale našla som len jednu informáciu - v rokoch 1925 - 1954 pôsobil ako farár v Kostolnom, okres Myjava. Trocha sa tu kryjú roky, v Jasenovej mal byť 3 roky, 1923 - 1926. Nič viac som o ňom nezistila :-(





Aj o Jánovi Palicovi som toho našla pramálo. V časopise Český bratr, ktorý patrí Českobratskej cirkvi evangelickej, som našla zmienku pravdepodobne o ňom. Ich snahy na získaní slovenského duchovného, luterána, sa naplnili, bol k nim vyslaný Ján Palic.

Viac som našla o Jánovi Palicovi st., narodenom v roku 1874. Domnievam sa, že by to mohol byť jeho otec:

12. 2. 1874 – v Ratkovej sa narodil Ján Palic st., evanjelický kňaz, farár v Háji, Kochanovciach a Púchove, trenčiansky senior, predseda dištriktuálnej a generálnej Podporovne Gustáva Adolfa, predseda vnútromisijných a pastorálnych konferencií a Všeobecnej vnútromisijnej a pastorálnej konferencie, autor návrhu jednotného bohoslužobného poriadku v cirkvi (Pukanec, 1911) a Pohrebnej agendy; odporca maďarizácie, člen vedenia Slovenskej národnej strany.

Našla som  slová Palica st. z roku 1932. Prečítajte si ich, zistíte, že sa hodia aj na dnešnú dobu :-)
V druhej časti je úryvok z jeho životopisu. Škoda, že tam nie je niečo aj z jeho súkromného života. Že to bol otec jasenovského farára Palica môžem len predpokladať.



Púpava u nás o pár dní odkvitne, tak som si z nej dnes uvarila čaj:









A športy? Cyklistika fajn. V Izraeli som videla krajinu pre nás neznámu. Od dnes Sicília. Veľa histórie, to všetko mám rada.

Hokej? Presne to, s čím som rátala. Už dávno nepatríme medzi špičku a dlhšie sa len silou mocou chceme udržať. Zdá sa, že o rok nebude už ani to :-(


Ďakujem vám, že ste sa zastavili u mňa a venovali mi chvíľu zo svojho vzácneho času!

Nech sa vám darí!
Daniela!

3 komentáre:

  1. Danielko, opět zajímavé čtení .. ta Pařížanka musela být tedy úžasná osobnost ... já si dnes dala mátu.. tak trochu mi plaval žaludek a vždycky pomůže ... konvička je krásná .. prostě klasika. Taky se mi na cyklistice líbí, že může člověk sledovat neznámé krajiny a památky.. i když já nejsem tak "pilný" divák.
    Dnes jsme si opět užili letní den, ale sucho je moc velké.
    Papa a dobrou noc. Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Danka,
    zaujímavé čítanie...
    A konvička je krásna, ja sa dnes chystám na bazový čaj :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Pampeliškový čaj jsem ještě nevyzkoušela, musím si pospíšit, některé pampelišky už jsou odkvetlé. KOnvička je moc pěkná ☺

    OdpovedaťOdstrániť