štvrtok 7. júna 2018

Čierne mušky na rebarbore :-(

Vitajte u mňa!
Ďakujem vám za komentáre v predchádzajúcom príspevku!

Ešte som nevybrala novú výšivku. Pinterest mám stále zablokovaný. Som odkázaná iba na dizajny získané dávnejšie. Nuž, to slovíčko "iba" nie je to pravé, pretože v iPade ich mám vyše 2 800. Tak snáď niečo vyberiem :-)

Zato štrikovanie mi ide, mám už 40 cm:



Dnes idem žiadať o pomoc. Rebarbora mi krásne rastie a dnes som ju opäť zrezala. Trápi ma však, že ju napadli nejaké malé čierne mušky. Je ich toľko, že list nie je zelený, ale čierny:




mladé listy sú napadnuté najviac
na týchto starších listoch mušky nie sú

očistené stonky, zajtra asi budem z nich zas robiť džem

Prosím vás všetky dobré záhradkárky, pomôžte, poraďte! Čo urobiť, aby som listy rebarbory oslobodila od čiernych mušiek? Nechcela by som, aby sa rozšírili aj na ďalšiu zeleninku, ktorá sa "dlube" zo zeme:

uhorky a dva šaláty :-)
mrkvička, cibuľka zo semienka, petržlen, v kúte cesnak
petržlenu trvalo dlho, kým vyšiel, ale snáď mu to už pôjde lepšie :-)
cibuľa, cvikla a vľavo vidieť jednu ačokču, áno jednu, ostatné nevyšli, asi som sa zle postarala vlani o semienka

Mám zasadenú aj tekvicu a cuketu, ale nie doma na dvore. Ustúpili uhorkám. Ukážem ich niekedy :-)

Čaj už na jednej foto bolo vidieť. Urobila som si zmes byliniek:


listy maliny a žíhľavy, prvosienka, nechtík, baza




Ďakujem vám, že ste sa zastavili u mňa a venovali mi chvíľu zo svojho vzácneho času!

Nech sa vám darí!
Daniela!

6 komentárov:

  1. Danka, skús postriekať Pirimorom ... Dostať Pirimor v prášku, ktorý je vo vode rozpustnom vankúšiku z PVC, ten len hodíš do vody, PVC sa rozpustí a postrek máš pripravený ... Pirimor je na všetok savý a žravý hmyz ... Ochrannú lehotu už riešiť nemusíš, zber rebarbory končí a treba nechať aspoň jednu tretinu listov prezimovať ... aby krík nabral do zimy silu. Inak ... rebarboru máš krásnu, darí sa jej u teba ... :) maj sa dobre ... L.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ja sa vyhýbam chemickým postrekom a nedávno som na jednom blogu našla radu, že účinkuje postrek s Pepsi alebo Coca colou. Tak možno kým pristúpiš k drastickejším chemickým metódam, vyskúšaj toto.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Z fotky to vypadá na černé mšice, podobné bývají i na lichořeřišnici, nebo květech bezu. Určitě bych je postříkala Pirimorem a pokud nechceš chemické pomocníky, mohla by pomoct banánová slupka ke kořenům rostliny, nebo jícha z přesličky. Obojí používám na mšice na růžích a úspěšně. Měj se krásně Romana

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ach, letos je kdejakých breberek, mšic obzvlášť hrozně moc. :( Mně už ani postřik Mospilan nepomáhá, natož babské rady, ale zkuste. Prý je dobrý i domácí postřik: 2 lžíce octa na 2litry vody, včera jsem to četla na internetu, ale nevím, zda to tu rostlinu nespálí...zkušenost nemám. Ale buď jak buď, nikdy nestříkejte za sluníčka a před deštěm a dejte pozor na ochrannou lhůtu, po které bude možné rebarboru konzumovat. 😉 Lenka

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ahoj Danka,jamám také isté mušky aj na petržlene a susede napadli cviklu hrozné...s pozdravom Mirka

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Neviem čo to štrikuješ, snáď sa tam ešte dostanem kde o tom píšeš :) a s tou rebarborou ti veru neporadím, nepestujem ju.

    OdpovedaťOdstrániť