streda 27. júna 2018

Invázne rastliny

Vitajte u mňa!
Ďakujem vám za komentáre v predchádzajúcom príspevku!

Takto postupujem:




Dnešný deň sa začal celkom dobre, slnečne a zdalo sa, že svoj voľný deň si užijem. Pred obedom sa však zatiahlo a vyzeralo to na dážď. Utvrdil ma v tom aj manžel. Vraj včielky sa všetky rýchlo vracajú domov, do úľov. Cítia zmenu počasia :-)

Zaujal ma komentár, ktorý mi na včerajší príspevok napísala Laura. Kvietok, ktorý je pre mňa krásny a dostal sa do vázičky na moje okno, je vraj burina a dokonca invázna rastlina. A keďže mi napísala aj názov buriny, k tomu upršané popoludnie, pozrela som sa na ňu bližšie na internete.

Žltnica maloúborová, česky peťour maloúborný, latinsky Galinsoga parviflora, robí problémy záhradkárom v okopaninách a v zelenine. Ťažko sa buriny zbaviť, pretože jedna rastlina dokáže vytvoriť až okolo 300 000 semien. Pochádza z Ameriky a dnes je už rozšírená prakticky všade.



Ja som žltnicu našla na mieste, kde pred pár rokmi rástla iná invázna rastlina - boľševník obrovský. Ten je pre človeka vraj veľmi nebezpečný, dokáže na koži spôsobiť popáleniny 3. stupňa. Keď sa boľševník objavil v našej dedine, starosta ho dal zničiť, ale veru neviem, kto sa o to vtedy postaral.

foto z internetu

Pri hľadaní informácií o žltnici som sa o nej dozvedela aj niečo dobré. Vraj je aj liečivou bylinou. To by som ja, babka korenárka, mohla využiť, ... či?

Zbiera sa kvitnúca vňať žltnice. Droga spevňuje ďasná postihnuté paradentózou, zvyšuje laktáciu, pôsobí dezinfekčne, znižuje horúčku a krvný tlak, vonkajšie použitie odstraňuje ekzémy a kožné zápaly. Nemali by ju užívať tehotné ženy.

Našla som aj FB stránku, Katkine bylinkové výrobky, na ktorej Katka ponúka na predaj kozmetické výrobky domácej výroby. Katka o žltnici píše: V Kolumbii sa bylina používa ako korenie napríklad v polievke Ajiaco. Môže byť tiež použitá ako prísada do listových šalátov. Dokonca predávajú sušenú žltnicu pod názvom Kiska :-))) Určite si kliknite na odkaz, nájdete tam kopu zaujímavých výrobkov. Ja som tam strávila veľa času. Bylinková kozmetika ma zaujala, možno niečo využijem aj pri učení kozmetičiek, ak ešte budem učiť (dala som ku koncu júna výpoveď, ale ak nikoho nenájdu, sľúbila som, že v septembri prídem).

Keď som si prečítala Laurin komentár, chcela som ísť burinu zničiť. Teraz váham, mám si z nej najskôr nasušiť a až potom ju zničiť? Ale zničiť každopádne, nech nás nezahltí!

Našla som zoznam inváznych druhov rastlín v SR. Zákonom je zakázané ich držať, či pestovať. Preklikala som sa celým zoznamom. Zmúdrela som :-)

A my veru doma jednu z nich pestujeme už asi 40 rokov. Už som o nej písala tu: zlatobyľ kanadská (po štúdiu si myslím, že tá naša je obrovská). Nuž, my sa staráme o to, aby sa nám rastlina nerozšírila a prakticky celé roky nám zaberá rovnakú plochu. 

Takto trávim voľný deň. Internet mi poskytuje informácie, ale tiež "požiera" čas. Koľko som toho mohla vyšiť :-)

Dnešný čaj:





Ďakujem vám, že ste sa zastavili u mňa a venovali mi chvíľu zo svojho vzácneho času!

Nech sa vám darí!
Daniela!

5 komentárov:

  1. Milý večer, tera Danka, no, presne tento gunpowder ešte stále pijem. :) To je veľmi zaujímavé- ja som doteraz nevedela, že existuje nejaký oficiálny zoznam nežiadúcich inváznych druhov rastlín. Myslela som, že rastliny žijú v prírode spokojne slobodne, vlastne v anarchii a rebélii voči systémom. A nie. Úplne ma to prekvapilo. Prepojenie na Katkine bylinkové výrobky je super - asi si aj niečo objednám. Ozaj, polievka s krupicovými haluškami podľa Vášho fotoreceptu (taķé sú pre mňa ideálne) sa mi podarila (držali pokope) a chutila. :) Lem na výšivke sa tiež pekne zelená- ako kolubijský Kiska. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Danka,
    výšivka sa už začína rysovať... veru, internet je najväčší požierač času :-)
    Páá

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Danka, chtěla bych se vyjádřit k té trávě "burina", co sis dala do vázy. Je fakt, že v minulém článku, když jsem to viděla, vytřeštila jsem oči - že co sis to dala do vázy? Nepsala jsem raději nic, myslela jsem, že se mýlím. Na základě jiných komentářů se přidávám. Znám tu trávu z dětství, u nás na vesnici se tomu říkalo "r....ská tráva" (podle názvu vesnice), nikdo neříkal název. Jen vím, že to byl "postrach" pro zahrádkáře, protože tam toho rostlo strašně moc. Takže když se objevila rostlinka, hned jsme to vytrhli. Určitě by brzy zahlušila zeleninu nebo květiny na zahrádce. Tehdy se o bolševníku nepsalo, možná se objevil později, nevím. Chápu, že invazivní rostliny se musejí likvidovat, rozhodně nedávat do vázy. V našem městě tu burinu vůbec nevidím, asi roste jen někde. Mám tedy k té trávě záporný vztah, ale je to jen můj názor. Přeji krásný závěr školního roku. :-))) Jana

    OdpovedaťOdstrániť
  4. No, bolševník jsem už dlouho nikde neviděla, snad ho už vyplenili, ne? Burinu neznám, tak bych asi taky chybila jako ty. A začala jsi krásné vyšívání, jsem moc zvědavá, jak to bude hotové.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Tú kvitnúcu kvietkovú akože burinu máme aj my v záhrade, rastie popri plote a ja ju len tak vytrhávam, ale len preto, že vytrhávam aj iné buriny čo tam vyrastajú, že je to liečivá bylina to som netušila aj keď ako čítam, mnohé ju zatracujú...tak neviem čo si mám o tom teraz myslieť?

    OdpovedaťOdstrániť