sobota 28. júla 2018

Cuketovo-zemiaková baba

Vitajte u mňa!
Ďakujem vám za komentáre v predchádzajúcom príspevku!

Ešte teplé od žehličky:

pôjde do rámu :-)





V dnešné popoludnie viac hrmí, ako prší. Možno to je aj lepšie, lebo pôda je moc vysušená, nedokázala by vsiaknuť príval vody a mohli by byť lokálne potopy. A to si teda neprajem. 

Na druhej strane, videla som na FB foto z Ústi nad Labem, kde Labe už nemá vodu a po dne sa dá prejsť na druhý breh. Dnes bola aj foto západnej Európy spravená pred mesiacom - zelená a dnes - hnedá. Čo to bude?

Moja mini záhradka sa nemôže sťažovať na nedostatok vody, doprajem jej ju, zatiaľ ju máme. Záhradka sa mi odvďačila takouto úrodou:




Takže na obed bolo treba niečo z nej. Nastrúhala som na hrubom strúhadle cuketu a zemiaky (ešte staré, stále sú dobré) v pomere asi 1:1, pridala som soľ, rascu, korenie, majoránku, bielu a červenú cibuľu, cesnak, vajcia, vňať z jarnej cibuľky, pažítku a všetko dobre premiešala. Nové zemiaky pustia viac vody, takže sa podľa potreby pridá hladká múka. Ja som mala staré zemiaky, vodu pustila len cuketa, tak múky som pridala len málo, pár lyžíc. Pôvodne som myslela, že urobím placky, ale keďže som toho mala veľa a to by som pri vyprážaní strávila dlhý čas, urobila som babu. Dala som cesto na vymastený plech a piecť do rúry na 200°C. Piekla som asi hodinu:





manžel s mliekom, ja s obľúbenou nakladanou kapustou :-)

parádne, vyskúšajte :-)
o nakladanej kapuste aj TU

Čaj som dnes nemala. Dala som si studenú kávu espresso macchiato, z obchodu, kúpila som si na tieto horúce dni štyri kusy, celkom mi to chutí :-)






Ďakujem vám, že ste sa zastavili u mňa a venovali mi chvíľu zo svojho vzácneho času!

Nech sa vám darí!
Daniela!

8 komentárov:

  1. Dani, tak to je krasa ta vysivka ... A predpokladam, ze stale ni je koniec... Krasna uroda, na Orave tieto teplomilne plodiny urcite potesia ... Maj peknu nedelu... pa

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Danielko, krásně vyšitá romantika - nádhera. Ani se ti nedivím, že jsi babu dala do trouby, kdo by se pekl s placičkami. Úrodu máš pěknou, já mám taky radost z každého kousku.
    Měj se fajn. Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Bože, ta dnešní výšivka je opravdu překrásná!❤ I u nás na Ostravsku je vedro a sucho. Mám krásnou velkou anglickou zahradu a i když denně posiluji s konvemi, moje srdce pláče, v jakém je nejen má zahrada zuboženém stavu. A ani mně tyto tropy nedělají dobře. �� Lenka

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Dani, to je krásná výšivka. I ten recept je zajímavý. Určitě vyzkouším. M.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Mňam, to musela být dobrota! Hned bych si dala, ale zahrádku nemám, tak nic.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. The rose stitch and your cup match well! It is a beautiful piece. :D Our garden is very small (tiny) -- just a few tomatoes and peppers. Maybe next year will be better!

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Πολύ όμορφο το κέντημα σας!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  8. U nás je veľké sucho a záhradka úplne vyprahnutá, o trávniku ani nehovorím. Máš krásnu úrodu, Danielka a vieš ju aj chutne spracovať. Výšivka paradádna, bude to krásny kúsok.

    OdpovedaťOdstrániť