streda 4. júla 2018

Domy v Jablonke

Vitajte u mňa!
Ďakujem vám za komentáre v predchádzajúcom príspevku!

Pribúda mi len málo, ale som blízko cieľa:



Na poľský trh do Jablonky sme mali v pláne ísť až na jeseň, ale keď tam chce ísť dcéra, veľmi radi plány meníme :-)

V podstate sme nič nepotrebovali nakúpiť, ale prechádzka trhom má pre nás svoje čaro a ešte k tomu sa niečo pritrafí, veď to poznáte :-)

Trocha zásob cestovín, masla, rýb, zeleniny a robota pre mňa - marhule na džem. Nechala som si to na zajtra :-)

Nuž, a keďže som trh v Jablonke už viackrát fotila, dnes sme urobili zmenu. Cestou naspäť sme odbočili do bočnej ulice a zaparkovali pred kostolom:


Chceli sme vidieť, ako žijú miestni obyvatelia, prevažne roľníci. Takmer v každom dvore sú hospodárske stavby (humno, maštaľ), ale niektoré sa už nepoužívajú. Manžel hneď skonštatoval, že čo bolo mladé v dome, odišlo do zahraničia za prácou. Časť z nich sa už nikdy nevráti a tí, čo sa vrátili, budujú nové domy. 

Každý dom má veľký pozemok, dvor pekne upravený, v záhrade veľa kvetov, ale ak ich chcete odfotiť, musíte toho veľa prejsť. U nás stojí dom pri dome :-)






























našiel sa aj menší starý dom s krásnou hustou záhradou

Kde-tu bolo počuť bučanie kráv v maštali, kde-tu sme ich videli pásť sa na lúkach medzi domami, kde-tu prešlo auto, dve ženy v záhrade, jedna na bicykli z nákupu a pokoj. Pritom len na kúsok trhovisko preplnené ľuďmi.

Ulica pokračovala, akoby ani konca nemala, ale manžel s dcérou to už dávno vzdali a tak som sa vrátila. Keby som bola sama, vydržala by som sa tam prechádzať dovtedy, kým by som celú Jablonku neprešla :-)

Dnes som si urobila levanduľový čaj od Aďky do šálky od dcéry:






Ďakujem vám, že ste sa zastavili u mňa a venovali mi chvíľu zo svojho vzácneho času!

Nech sa vám darí!
Daniela!

7 komentárov:

  1. V Jablonke som bola niekoľko krát ... ale len na trhu ... Videla som domy okolo trhoviska a skonštatovala som, že sú veľmi veľké, isto viac generačné ... Ty si nám predstavila celú paletu rodinných domov, niektoré sú veľmi pekné, niektoré ani nie ... ako u nás ... :) Dani, rada som sa s tebou prešla po Jablonke ... Maj sa dobre, pa L.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Milý večer a tiež vďaka za prechádzku Jablonkou. Nikdy som tam nebola a zrejme ani nepojdem, takže som sa rasa "prešla". :) Ako vraví Laura, tiež som si všimla veľa viac generačných, čo ma aj prekvapilo, keďže tu je trend skôr odtrepať sa čo najďalej od rodiska (samozrejme, najmä z pragmatických dôvovov). Ale aj ja som si nedavno spomenula, ako som si nikdy nemyslela, že budem bývať na Slovensku a už vôbec nie v Senci...a bývam. ;) Ale už chápem, prečo môj otec vybral na bývanie toto mesto. Na skok do BA a Viedne a predsa vzduch tu ešte vonia kvetmi. :) Inak traktor z výšivky mi pripomenul ako nám s kamoškou predierali do Hviezdoslavovho divadla pomedzi nekonečné množstvo traktorov na Štúrovej počas štrajku. BA zažila také množstvo traktorov asi prvýkrát. Pekný týžden. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Milá Danielko, nevím čím začít dříve. Výšivka se mi moc líbí - líbí se mi i vzor vyšívání - takové mám ráda, myslím, že i v Anglii takto vyšívají. Kostelík má opravdu nádherné fresky a věřím, že kouzlo minulosti v něm dýchá. A po Jablunkově jsem se ráda prošla s tebou - domy jsou opravdu veliké. Danielko - krásné léto. Iva

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Bellissimo lavoro e bellissime foto!!!!
    Gio

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Dani, vím, že o Jablonce jsi už psala, ale musela jsem si to najít, abych měla jasno. Takže vím, že Jablonka je jedným z kultúrnych centier slovenskej menšiny v Poľsku.
    Také ta historie je pro mne překvapivě pestrá. Nevěděla jsem, že Jablonka do konca prvej svetovej vojny patrila Rakúsko-Uhorsku. Dňa 5. novembra 1918 v rámci Česko-slovensko-poľského sporu o Oravu a Spiš, podľa poľských zdrojov, mali obyvatelia hlasovaním vyjadriť svoju vôľu pripojiť sa k Poľsku. Napriek tomu do roku 1923 obec patrila Česko-Slovensku, potom pripadla Poľsku.

    V medzivojnovom období bola v obci umiestnená posádka pohraničnej stráže prvej línie "Jabłonka". V rokoch 1939 až 1945 po invázii do Poľska a jeho rozpadnutí, obec pripadla Slovenskej republike, no po druhej svetovej vojne prešla opätovne pod správu Poľska – bola prakticky anektovaná, pretože tunajšie obyvateľstvo vyjadrilo vôľu zostať žiť v Česko-Slovensku. Jsem ráda, že jsem se poučila. Je vidět, že se to tom "mlelo".
    Možná i tato skutečnost se nějak odráží v těch domech. Některé jsou pěkné, ale až takové "hrady" bych nechtěla obývat, nedovedu si to představit v reálu. Pokud se jedná o vícegenerační domy, myslím, že to spíš přináší problémy, pokud chápu, že každé patro je jiná větev rodiny, tedy jiný majitel. Ale to zacházím asi hodně daleko. V jednom z minulých komentářů jsem připomínala slovenskou menšinu v Rumunsku a dneska jsem objevila další v PL. Ale je to v rámci Oravy, takže pohoda. Přeji pěkný den, Jana :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Pekne si žijú v Jablonke...keď sme chodievali na trhy, naša cesta viedla len priamo tam, takže okolie vôbec nepoznám, nikdy nebol čas zdržiavať sa, cesta domov dlhá, tak sme sa ponáhľali, škoda :( Dani, maj sa dobre.

    OdpovedaťOdstrániť