utorok 3. júla 2018

Kostol sv. Martina v Martinčeku

Vitajte u mňa!
Ďakujem vám za komentáre v predchádzajúcom príspevku!

Zapĺňam:




Dnes sa vrátim ku včerajšiemu výletu do Martinčeka. Kostol bol síce dobre uzamknutý, ale dostali sme do neho :-)



Na informačnej tabuli sme si prečítali o možnosti otvorenia kostola. Meno pani a číslo domu, kde býva. Pani bola ochotná hneď ísť s nami. Potom pri rozhovore sme sa dozvedeli, že začína piecť koláče na vnúčkinu svadbu. Zdržiavať ju by od nás nebolo fér.




Vedela som, že v kostolíku sú staré fresky, ktoré objavili pri rekonštrukcii v roku 1999, ale aj tak som bola veľmi prekvapená. Atmosféra kostolíka je fascinujúca. Človek sa dostáva do dávnej minulosti a akoby cítil prítomnosť nadprirodzených síl. Keby som v ňom bola sama, dokázala by som tam dlho len tak sedieť, snáď si len predstavovať to množstvo ľudí, ktorí tu za celé stáročia hľadali útechu, porozumenie, silu, či spásu. Ale, ... nebola som sama :-)







Jedna freska je aj na vonkajšej stene:




Všetko, čo je známe z histórie kostolíka nájdete na stránke obce TU a 102 krásnych fotografií urobených v rôznych ročných obdobiach z exteriéru i interiéru si pozrite TU, sú to prekrásne zábery (treba kliknúť na foto na pravej strane).


Už oveľa prozaickejší je pohľad od kostolíka na ružomberské papierne:




Moja voľba na dnešný čaj - matcha, potrebovala som životabudič, cítim únavu a stále mi je zima. Zimu asi zaženiem malým fernetom pred spaním :-)







Ďakujem vám, že ste sa zastavili u mňa a venovali mi chvíľu zo svojho vzácneho času!

Nech sa vám darí!
Daniela!

5 komentárov:

  1. Danka,
    krásne zábery s kostolíka, tiež by som sa tam vedela zdržať :-)
    A výšivka sa mi veľmi páči.
    Ja som dnes mala brusnicový čaj.
    Páá

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Dankaa, kostolík je prekrásny ... aj zvonku, ešte viac zvnútra ...Veľmi sa mi páči fotka so stromom za otvorenými dvermi. Idem si pozrieť ostatné fotočky. Maj sa dobre ... pa

    OdpovedaťOdstrániť
  3. That church is beautiful! The frescoes are amazing. I am jealous of the wonderful history -- older than the USA!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Danielko, kostelík je nádherný, to je poklad. Papierne, ty mi potěšily, však víš proč. Já jsem si dnes místo čaje dala meloun, byl výborný. Já musím doma mít něco slabého přes nohy i ruce. To ty staré domky, ale díky za ně.
    Měj se hezky, pa Jarka

    OdpovedaťOdstrániť