pondelok 2. júla 2018

Pivnice v Martinčeku

Vitajte u mňa!
Ďakujem vám za komentáre v predchádzajúcom príspevku!

Všetko, čo sa mi v lete páči sa dostane na moju výšivku. Úľ uprostred rozkvitnutej lúky:




Dnes sa počasie trocha umúdrilo a to sme hneď využili na malý výlet do neďalekého Martinčeka, malej dediny pri Ružomberku. Dedina leží mimo hlavného ťahu a tak sa tam turisti ukážu len zriedka. A je tam čo obdivovať.

Na kopčeku stojí kostol Sv. Martina a v jeho okolí sú pivnice v zemi. Slúžili ako sklad zemiakov. Dnes sú už väčšinou nefunkčné, ale svoje čaro majú stále:








celý kopček je pekne vykosený, páči sa mi, že kosec nevykosil klinčeky a tak sú tam ich malé ostrovčeky



Oveľa viac a väčších takýchto pivníc sa nachádza v Liptovskej Tepličke. Pozrieť sa na ne môžete v staršom príspevku s názvom Príbytky hobitov, či?

Oproti kopčeku stoja pozostatky hradu Likava:




a pred hradom rozostavaná diaľnica


Zajtra vás zavediem do kostolíka :-)

Z Martinčeka sme išli do Ružomberka. Obchod s čajmi sme samozrejme neobišli. Kúpila som si novinku (pre mňa) Čaj cisárov :-)


zmes rôznych kvalitných čajov, kvietkov a korení 
a keďže čaj ide do škatuľky z iného čaju, treba na vrchnáčik napísať, aký čaj v škatuľke bude teraz :-) 




Ďakujem vám, že ste sa zastavili u mňa a venovali mi chvíľu zo svojho vzácneho času!

Nech sa vám darí!
Daniela!

6 komentárov:

  1. Danielko, výšivka se plní samými krásnými věcmi. Pivnice jsou zajímavé, předci si uměli se vším poradit .. těžký život je naučil. Naše sousedka, ještě když žil její muž, dávali jablka uskladnit do studně. Jablka opravdu vydržela.
    Tvůj čaj vypadá zajímavě.. já si tyhle štítečky píšu taky.
    Už se těším do vašeho kostelíka. Papa Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Danka ---Ty si sa motala tam ...kde ja trávim väčšinu času....pri Likavke.Zvlášť tá posledná fotka...a /čo ide taký malý potôčik a cesta a potom začnú domy --keď ideš už od Martinčeka/tam má dcéra dom a aj záhradisko o ktoré sa starám ja --lebo oni bývajú v BL..Ja tiež mám od nich taký pohľad na hrad ako na tej fotke..........No keby som bola vedela!!!!!!!!.....Pozdravujem a prajem veľa pekných prechádzok

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ahoj, Danka, už v názvu jsem si to musela přeložit, protože česky pivnice = vlastně hospoda, kde se čepuje hlavně pivo, ale bylo mi jasné, že to jsou sklepy :-)). To byl takový malý pokus o vtip, který možná nevyzněl. Ale jinak mi ty sklepy připomněly něco, co jsem nedávno viděla ve filmu. Kdysi dávno (a bude to zhruba 200 let zpátky) odcházeli Slováci i z Oravy a toho kraje do Rumunska za prací a tam si přinesli i své zvyky a pracovní návyky. Dodnes tam žije početná menšina, která má podobné sklepy na uskladnění brambor, viděla jsem, jak na to dávají hrušky - prý se dobře uleží. ... Jinak spousta rumunských Slováků se vrátila zpět do vlasti po válce a osídlovali naše pohraničí. To se mi vybavilo při pohledu na tvoje fotky. Ahoj, Jana

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Dani, opět krásná výšivka. Udělali jste si moc pěkný a zajímavý výlet. Také stále plánuji cestu na Slovensko, hlavně do okolí Oravské přehrady.
    A ten nápad se štítky na čaj do víčka krabičky se mi líbí. Je to šikovná vychytávka. M.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Čo všetko na tom Slovensku nemáme...škoda, že sme o tom nevedeli, keď sme sa nedávno túlali po vašom kraji.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Good progress on stitching, Daniela! Lovely pictures! I write labels for less used spices mentioning their expiry date because I empty the packets in my spice containers.

    OdpovedaťOdstrániť