utorok 31. júla 2018

Unikátna pivnica, naša :-)

Vitajte u mňa!
Ďakujem vám za komentáre v predchádzajúcom príspevku! Uhádli ste, kytička je z rozkvitnutej mäty piepornej :-)

Dobre som včera predvídala - nedokončila som júlovú úlohu na Christmas Ornie SAL:


Ospravedňuje ma horúce počasie, či to nie je dostatočná výhovorka? Snáď zajtra :-)

Naša pivnica má už okolo 150 rokov. Manžel si z detstva pamätá na ďalšie tri také v Jasenovej. Druhá je dokonca v našej záhrade. Manžel by aj tú dokázal nájsť :-)

Posledný raz v nej boli zemiaky v roku 1976. Presne o takomto čase, po našej svadbe (10.7.) som v nej bola so svokrou po zemiaky. Nuž v nej som celkom ja nebola, to svokra zišla do nej. Ja som len čumela, nikdy som nič podobné nevidela :-)

V jeseni 1976 už zostala pivnica prázdna. Zahádzali ju konármi a skalkami, bordelom zo záhrady. V októbri 1984 sme kúpili malú drevenú chatku z Dreviny Turany a postavili sme ju na pivnici. V chatke sme mali útulnú izbičku, kde sme s Miškom a Maťkom chodievali na celé popoludnie. Oni sa hrali a ja som štrikovala :-)

Chlapci vyrástli, chatka chátrala, nepoužívali sme ju už. Koncom minulého storočia (nevieme presný rok) manžel so synovcom Oňom pivnicu vyčistili a obnovili. Je jediná v našej dedine. Vlani sme si zasadili zemiaky a dali ich do nej. Nie tak, ako kedysi svokrovci - vysypali tam nevedno koľko vriec, ale zemiaky sme dali do debničiek a tie poukladali na seba.

Všimnite si, že chatka je na kopčeku. Je to umelý kopček vytvorený z hliny:



jama je obložená skalami, tie manžel včera dezinfikoval vápnom



musel ísť dole, aby ste videli, aká je hlboká :-)



výhľad z chatky
V pivnici, ktorá je teraz otvorená a von sú horúčavy, dnes ukazoval teplomer 18ºC. V zime aj pri silných mrazoch tam teplota neklesne pod 4ºC. Túto teplotu si udržiava do konca mája. Tento rok bol máj mimoriadne teplý a tak sa to odzrkadlilo aj na vyššej teplote v pivnici. 

A ešte jedna informácia: vretenicu, ktorá prebývala pod chatkou, manžel zneškodnil, len ticho pred všetkými ochranármi :-) Ale mohla by som spokojne chodiť po vlasnej záhrade? Nebolo iného východiska, buď vretenica, alebo ja :-)

Ďalšie fotky budú už s úrodou, možno o mesiac :-)

Dnes som experimentovala s čajom. Na mojej "hrebeňovke" som si nazbierala trocha kvetu červenej ďateliny a dala vysušiť. Čítala som, že čaj z nej je zdraví, ale na čo dobre pôsobí, to by som musela znova naštudovať, žeby skleróza? 






Dala som si do neho trocha medu a bol celkom dobrý :-)


Ďakujem vám, že ste sa zastavili u mňa a venovali mi chvíľu zo svojho vzácneho času!

Nech sa vám darí!
Daniela!

4 komentáre:

  1. Parádna pivnička ---my máme len rozšírenú šachtu,kde je aj meradlo na vodu a dookola máme police,na takých kovových skoboch a tam skladujeme zemiaky a rôzne iné plodiny

    OdpovedaťOdstrániť
  2. My naštěstí máme sklep přímo pod domem, ale něco jako máte Vy, jsem viděla u rodiny na jihu Moravy a nikdy jsem to nechápala. Už jako dítě. Proč jako skladují věci tak daleko od domu, nechápala jsem. Tenkrát jsem si myslela, že podsklepený dům má přece každý.😱😂 Jâ jsem si dnes udělala čaj z listí i plodů Arónie (černé jeřabiny), protože letos plodí tak moc, že ani tuna džemu, naložené likéry, sirip a kompoty s hruškami, nedají pocítot, že jsem něco obrala. Ale je zdravá a chutná, moje jmenovkyně, tak snad se to pak projeví na zdravíčku.😃

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Výborný sklípek-pivnička.Zemáky-brambory aspoň neklíčí a vydrží jako dlouho čerstvé.
    Taky máme sklep pod domem,jako Lenka.Ale to není ono.Není tak chladný a brambory nevydrží.
    Hezký den přeji
    Daška

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Dani, to máte pěkný sklípek. Je bezvadný na ukládání zeleniny i ovoce. M.

    OdpovedaťOdstrániť