štvrtok 13. septembra 2018

Ako som oslávila dnešný sviatok :-)

Vitajte u mňa!
Ďakujem za komentáre v predchádzajúcom príspevku! Bohužiaľ, neviem, kde sa dajú semienka ačokče kúpiť, ale ak mi tento rok dozrejú (čo myslím, že áno), nasuším a pošlem. Kto má záujem, nech mi na email napíše svoju adresu (daniebenc@gmail.com). Jej pestovanie je jednoduché. Ja len vysejem semienka asi do vzdialenosti 20 cm niekedy v polovici mája rovno do voľnej pôdy, zalievam a čakám. Tento rok som sa dočkala len jednej, ale vidíte, že aj to stačí na varenie. Keď som ich mala veľa, nakladala som ich do nálevu "do chua". Boli celkom dobré. Môžete sa pozrieť na to TU, so slaninkou, mňam :-) 
A určite by sa ačokča mohla dať aj pod mäso pri dusení, ako navrhuje Janka. Možno vyskúšam :-)
Tak píšte, o semienka sa rada s vami podelím!


Moja záložka dostala trocha čiernej a myslím si, že ju oživila:


takto by som ju chcela ušiť, len neviem, čím ju spevniť, možno odstrihnem z fólie, ktorú som pred mnohými rokmi používala v škole na "meotar", pamätá sa niekto na tento "pekelný stroj"? 

Dnes je sviatok čokolády, dokonca medzinárodný. Že získala takú vážnosť, môže ďakovať svojim blahodárnym účinkom na ľudský organizmus. O tomto významnom dni som sa dnes dočítala na FB TU a hneď mi bolo jasné, že je ten najvhodnejší deň na to, aby som si konečne otvorila čokoládu, ktorú som v auguste dostala od Miška. 

Nie som milovníčka sladkostí a Miško to veľmi dobre vie, nuž ale mohol toto pre mňa nekúpiť?

biela čokoláda s matchou (jemne pomletý zelený čaj)

všetky zložky v bio kvalite a dokonca švajčiarska handmade :-)


čaj jej dodáva nezvyklú, možno pre niekoho čudnú farbu


Vyskúšala som, dá sa zjesť, ale pravdu povediac, nič moc

Pre mňa je oveľa lepšia táto:

aj túto mám od Miška, ale ešte z mája, proste, som šetrná :-)


manžel hovorí, že sa mi už pokazí :-)
on ich od vtedy zjedol tooooooľko!

a tak som si dnes dala trochu viac :-)

A dnešný čaj? No predsa matcha:


môj matcha kútik :-)





Ďakujem vám, že ste sa zastavili u mňa a venovali mi chvíľu zo svojho vzácneho času!

Nech sa vám darí!
Daniela!

5 komentárov:

  1. Danka,
    záložka je krásna. Ja by som dala zozadu buď hrubší filc alebo dvojmo látku a prešila...
    Ja sa hlásim o semienka :-) už ich zasadím skôr.
    Čokoládky vyzerajú výborne, hlavne tá z matchou, škoda, že aj tak nechutila a Lindka určite nikdy nesklame, aj u nás je obľúbená, dokonca ju mám rada aj 99%. Manželík nešetrí, veď čo keby sa mu pokazili???
    Ja som včera čaj nemala, mali sme ZRPŠ, máme výbornú pani učiteľku, ktorá si každý deň dá tú námahu a pošle nám mailík, čo robili, čo majú na úlohu a novú básničku na učenie (každý druhý deň majú na úlohu aj básničku) a Kubík už má aj tri jednotky :-)
    Páá

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ahoj, Danka,
    ani jsem nevěděla, že byl svátek čokolády - a já jsem neslavila! Jak je to možné, přece jsem všechny zásoby nemohla sníst :-))). Lindt má výborné čokolády i bonbóny, občas koupím v Globusu, jenže když já napočnu čokoládu, ta už pak nemá šanci (smích). ... Záložka je parádní a určitě potřebuje vyztužit, aby splňovala svůj účel. Výztuha nemůže být hrubá, to už kvůli knize. Ptáš se na meotar - no, kdo by ho neznal. Někdo jako žák, jiný z pozice učitele. Co já jsem se meotaru navyužívala a natahala se s ním ... a těch fólií co jsem napsala ... To by byla samostatná povídka "život s meotarem". Ta fólie je možná dobrý nápad, pokud nemáš ještě silnější, chce to vyzkoušet, možná bych dala dvě vrstvy fólie, však je tenoučká. Tady podle mne platí, že záložka musí držet tvar. A ty to umíš krásně začistit, tak ti přeji, aby se to povedlo k plné spokojenosti. Jana :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ta biała czekolada bio z matcha musi być bardzo dobra! U nas w Warszawie widziałam podobną z Bułgarii :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Danka, ty ešte aj čokolády ješ len zdravé :))), to ja mám najradšej čistú mliečnu alebo horkú ale len na varenie :) a také s vysokým obsahom kakaa veru nemusím :) no, každý máme niečo iné rád...ahoj

    OdpovedaťOdstrániť