utorok 25. septembra 2018

Kapustové halušky

Vitajte u mňa!
Ďakujem za komentáre v predchádzajúcom príspevku!

Čo-to mi pribudlo:



Moc toho nestíham. Škola volá :-)
Nakoniec sa môj úväzok rozrástol zo začiatočných 9,5 na 17,5 hodín týždenne. Nuž, ono sa to zdá  nezainteresovanému málo, zainteresovaný však vie, že na starú babu, hihihi, ktorá sa chce rovnať mladým, je to veľa, pretože tých 17,5 hodín je len čistý čas strávený v priamom vyučovacom procese. V skutočnosti to je oveľa viac. Pre mňa je dôležité, že do školy sa stále teším :-)

Halušky varievam bryndzové a párkrát v zime s kvasenou kapustou. So sladkou, rozumej čerstvou, kapustou nevarím a ani neviem prečo. Možno len preto, že to nerobila ani moja maminka, ba ani svokra. 

V posledných rokoch som "požierač" kapusty na rôzne spôsoby a tak som ju vyskúšala aj so zemiakovými haluškami:


mám super strúhadlo na kapustu, len s ním treba robiť moc opatrne, lebo ľahko môže tiecť krv :-(

kapustu som dusila na troche oleja, pridala soľ a rascu

nastrúhala som zemiaky (na inom strúhadle), pridala vajce, hladkú múku a trocha soli a vypracovala cesto,
cez haluškár do vriacej slanej vody varila halušky,
zabudla som odfotiť praženú slaninku, ale bez nej by to nebolo ono, dodá chuť i vôňu :-)
premiešala scedené halušky s kapustou a slaninkou

dobrú chuť!

manželovi moc chutilo, mne by viac chutili s kvasenou :-)

mala som priveľa cesta, pridala som do neho trocha rasce a vypražila na masti takýto kabáčik,
na taký som sa ako dieťa vždy tešila :-)

Je sedem hodín a je tma. Vraj sa má zrušiť letný čas. To budeme mať tmy až-až. Moc sa mi to nepáči, mám rada dlhé letné večery. Navyše patrím medzi tých, ktorým striedanie času nerobí žiadne problémy. Asi som sa predsa mala zapojiť do nedávneho hlasovania o tom. Nezapojila som sa, musím sa prispôsobiť :-)

Dnes som mala kávu:




Ďakujem vám, že ste sa zastavili u mňa a venovali mi chvíľu zo svojho vzácneho času!

Nech sa vám darí!

Daniela!

9 komentárov:

  1. Dani, přeji, aby Tě škola stále těšila. A díky za recept, určitě vyzkouším. M.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Dani, já mohu posoudit, že těch 17,5 hod. je dost, ty se už blížíš plnému úvazku. Přeji ti hodně sil. ... Halušky budu chtít také vyzkoušet podle tebe, já je ráda jím, ale moc to neumím. Jen nemám haluškár, s tím bych si nějak poradila. Zelí (kapustu) krájím ručně nožem na prkénku, na tom struhadle budou asi dost ostré nože. ... A k tomu letnímu času mám odlišný názor. Nemám ráda takové změny, připadá mi to nepřirozené takhle zasahovat do biorytmu. Já se vždy také přizpůsobila, ale jsem ráda, když to zruší. Tak vidíš, každý se na to dívá jinak. Měj se fajnově, Jana

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Daniela, musím sa smiať, ako sme dnes rovnako rozmýšľali, aj u nás boli kapustové halušky. Ale s kvasenou kapustou — nová už pomaly kysne, tak treba minúť tú, čo som na jar sterilizovala do pohárov.
    Chcela som sa ešte pýtať na tie malé vankúšiky - používaš to ako ihelníčky, či len ako dekoráciu? Robíš ich tak, že sa dajú aj zvliecť a oprať? Páčia sa mi, ale určite je náročnejšia údržba, keď sa zaprášia, než so zarámovanými. V.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Halušky s kapustou mám veľmi rada ... s kvasenou. i s čerstvou ... a dávno sme nemali ... takže ... :) Mne zas viac vyhovuje zimný čas (stredoeurópsky) a teším sa, že ho už nebudú meniť ... Danka, maj sa fajn ... L.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Hmm! I am curious to see what you are stitching at the moment - can't wait for the big reveal!

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Mňam, kapustové halušky sú moje naj jedlo, čoskoro sa naň aj ja chystám.
    Výšivke pekne pokračuje, som už zvedavá...
    Škoda, že Ti takto pridali hodiny, snáď budeš mať ešte čas aj chuť na svoje záľuby, držím palce Danka.
    Ja som si včera dala čierny čaj.
    Páá

    OdpovedaťOdstrániť
  7. To vypadá moc dobře, taky bych si dala. No, napřed jsem myslela, že píšeš o kapustě, což je po vašem kel, ale zelí (dle nás) mám také moc ráda.Já dělávám zelí trošku jinak, ale je to taky dobrý. Uvařím těstoviny, nastrouhám zelí (také mám takové struhadlo), usmažím na oleji do tmava, smíchám s uvařenými těstovinami. nejraději máme vrtulky a nahoru dám smaženou slaninku. Je to taky moc dobrý.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Halusky! I make it with pasta and sausage. Husband would definitely like a bacon version!

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Poctivo prechádzam všetky tvoje pre mňa zameškané príspevky a pri tomto som sa musela pristaviť dlhšie...Dani, viem že by si si zaslúžila konečne užívať si dôchodok ale buď rada, že si stále užitočná a hlavne, robíš to, čo vieš a čo ťa baví...priznám sa ti, že ti trochu (v dobrom) závidím...a čo sa týka halušiek s čerstvou kapustou, tie sme mali u nás doma najčastejšie. Ako dieťa som ich milovala ale keďže mojim doma chutia len bryndzové, pre seba si ich nevarím, ale asi to musím zmeniť. Tie tvoje vyzerajú vynikajúco. Môcť si tak z nich trošku zobrať...:)) Dani, veľa zdravia a sily .

    OdpovedaťOdstrániť