streda 31. októbra 2018

Vraj škandálna voda :-)

Vitajte u mňa!
Ďakujem za komentáre v predchádzajúcom príspevku! Ďakujem Danke K. za jej skúsenosť z Anglicka s popíjaním čaju. Keď som si prečítala jej komentár, hneď som išla skontrolovať moju modrú anglickú šáločku a predstavte si, je to naozaj značka Royal Doulton, no super, som nadšená :-)


Nová výšivka bude určite zaujímavá, povedala by som, že aj dosť nevšedná. Zatiaľ som sa s takou nestretla v žiadnej Fb - ovej vyšívacej skupine a to som členkou aj zahraničných skupín. Zatiaľ mám len málo a nedá sa toho moc vidieť:




Dnes sa vraciam k článku Lenky Požárovej v mesačníku "Lidé a země" s čudným názvom "Za skandální vodou do Londýna". 

Nejde o nič škandálne, iba o punč :-) Názov Scandal water bol v 19. storočí slangový výraz pre popoludňajší čaj znudenej smotánky, pri ktorom sa preberali klebety všetkých druhov. A čaj je jednou zo zložiek punču, prastarého to drinku na báze alkoholu a ovocnej šťavy. Jeho pôvod je v Indii a do Anglicka doputoval v 17. storočí. Podáva sa na rôznych oslavách zo širokých mís naberačkou do hrnčekov. Môže sa podávať teplý i studený. 

A odkiaľ je názov punču? Pochádza z indického slova znamenajúceho päť, pretože drink sa miešal vždy z piatich ingrediencií: alkohol, cukor, ovocie, čaj a korenie.




Mala by som zistiť, ako sa povie v Indii štyri. Tak by sa volal punč, ktorý robievame v našej škole pred každými Vianocami počas tzv. Vianočnej besiedky. V ten deň sa neučíme. 

Máme vytvorených niekoľko skupín, kde sa prihlásia žiaci podľa záujmu. Každá skupina sa venuje inej činnosti. Jedna skupina pečie vianočné oblátky, druhá pripravuje niečo malé pod zub, ..., ja sa venujem záujemcom o vyšívanie :-)

Pred obedom to už v celej škole vianočne rozvoniava, máme vyzdobený stromček. Spoločne si zaspievame pár známych kolied, zjeme pripravené mlsôtky a zapijeme teplým punčom bez alkoholom. Tak preto by som chcela vedieť štyri po indicky. A možno sa to zas dozviem od Danky K., myslím, že to ona dobre vie :-)


Dnes som vymenila čaj za kávu:



a k nej tri para orechy, prečítajte si o nich TU :-)
  

Ďakujem vám, že ste sa zastavili u mňa a venovali mi chvíľu zo svojho vzácneho času!

Nech sa vám darí!

Daniela

7 komentárov:

  1. Danka,
    zaujímavá výšivka, som na ňu zvedavá.
    Opäť som sa niečo nové dozvedela, nech je to ako chce, "čajový dejchánek" mám rada a nielen o piatej :-)
    Priznám sa, zalievanú kávu alias turka som nikdy nepila a celkovo kávu nepijem už niekoľko rokov...zato čaje denne. A para orechy mám najradšej, u nás sú stále na stole orechy. Apropo, tie od nás ste už zužitkovali?
    Páá

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Dani, výšivka je moc pěkná. Také jsem zvědavá, co z ní bude. Díky za informace o punči. M.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ωραίο το κέντημα σας,ανυπομονώ να δω την συνεχεία!!!
    Καλό κι ευλογημένο μήνα!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ta výšivka bude jiná....jiná, ale moc krásná už je teď...hezký večer...pa Milada

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Danielka, opäť som sa niečo dozvedela... že čo to slove punč znamená, poradiť ale zo štvorkou neviem, ale keď zistíš daj vedieť :), Z.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Pozdravujem a teším sa z nájdenej Royal Doulton šáločky. :) No a tá štvorka je v hindštine "chaar" (výslovnosť "čár"), ale vlastne, tých ingrediencií do punču je 5 a to je v hindštjne "panj" (výslovnosť "panč", takže ozaj - punč v angličtine sa vyslovuje rovnako).:) No, tak už len, že "Na zdravie!" :) ...inak, anglické "punch" (výslovnosť "panč")je aj úder/udrieť, tak ktovie, možno s tým pôvodne súviseli aj bitky niektorých punčom rozvášnených účastníkov. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Lovely embroidery, Daniela! Your school Christmas party sounds fun:)
    Dana has already told four in Hindi is 'chaar'.
    one-ek, two-do, three - teen, four-chaar, five -paanch . Now you know Hindi:)

    OdpovedaťOdstrániť