štvrtok 24. januára 2019

Koleno, ... údené :-)

Vitajte u mňa!
Ďakujem za komentáre v predchádzajúcom príspevku! 

Moje vyšívanie:



Viem, viem, v našom veku a s našimi diagnózami by sme sa údenému mäsu mali obaja vyhýbať. Ale keď je také dobré a hlavne mne tak chutí :-(

A aj obchody sú na vine. Všetko pekne naaranžujú, vystavia a núkajú, tak odolaj, človeče biedny :-)

Kúpili sme údené koleno. Manžel ho naporcoval a na 24 hodín ho dal do vody, ktorú trikrát vymenil, aby soľ z kolena vyšla.    

Rovnako sme do vody namočili fazuľu. Obriu fazuľu, ku ktorej nás viažu spomienky na manželovu mamu. Pestovala ju a robila tú najlepšiu fazuľovú polievku na svete :-)

A ja som potom varila :-)

varila som osobitne mäso a osobitne fazuľu,
vývar je riadne silný

Keď mäso odpadáva od kosti, vyberiem ho, odkostím a mäso vložim naspäť aj s uvarenou fazuľou spolu s vodou, v ktorej sa fazuľa varila.


Do polievky dám len cibuľu a cesnak, dochutím soľou a korením, pridávam aj jednu malú čili papričku.


uvarené

odkostené

A keďže manžel chcel k polievke rezance a ja zemiaky, vyriešila som to tak, že som uvarila osobitne zemiaky a rezance a mali sme obaja "vystaráno" :-)



Môj tanier:



Manželov tanier:



A čo s uvarenými kožami? Dala som ich do misky a do komory. Manžel ich len tak-tak že nedal Borovi. Zachránila som si ich pre seba :-)

Na druhý deň som mala ďalšiu pochúťku:






Na toto sú v "normálnych" rodinách muži. U nás je to naopak. Prečo? Ľahká odpoveď: kto má dobré zuby, môže jesť a to som ja, manžel s jeho protézou neuhryzie :-)

"Srandičky, srandičky", ale čo mi už iné zostáva? Tlak si so mnou robí, čo chce, lieta si, ako sa mu páči a ja ho len meriam a zapisujem. Ale aspoň jeho hodnoty už nie sú privysoké :-)


Dnešný čaj:


repík, malinový list, žíhľava, skorocel




Ďakujem vám, že ste sa zastavili u mňa a venovali mi chvíľu zo svojho vzácneho času!

Nech sa vám darí!

Daniela!

5 komentárov:

  1. jídlo vypadá velmi chutně, také miluji kůži z kolene, vepřové nožičky, když koupím hovězí tak ten uvařený lůj, ale u nás musím bojovat, aby mi přítel něco nechal... pěkný večer. Dana

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Danka, ale si mi dnes narobila chute s tou fazuľou ... U nás tiež varím zvlášť udeninu a zvlášť polievku ... Vodu z údeniny vylievame ... Fazuľovú polievku robím takú, ako má na tanieri manžel ... so slížami, akurát robím paprikovú zásmažku. Kože u nás nejeme ... pochutí si na nich Ajka ... Viem, kolagén a tak ... skrátka ich nemáme radi. :) Čajík je krásny ... Neviem prečo, ale list z černice mi čaj hneď zakalí, tak ho nepoužívam. Ale dnes sme mali list z čiernej ríbezle s materinou dúškou ... Dani, pekné dni ... L.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Danka,
    tuším sa na výšivke rysuje aj dom...
    Údené koleno - mňam :-) narobila si mi chute. Len u nás sa koža vyhadzuje...Ja údené koleno zvyknem aj piecť s kyslou kapustou.
    Páá

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Tak to my asi nejsme „normální” rodina, kůži mám také ráda :-) a ta obří fazole je opravdu obří, takovou jsem ještě neviděla. Na výšivce bude mlýn?
    Pa Romana

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Pozdravujem, no teda, takúto polievku som nikdy nejedla a zrejme ani údené koleno. :) Ale môj otec na údené koleno kedysi chodieval k "Mäsiarom" (alebo tak nejako podobne sa volal ten podnik v BA, išlo sa dolu schodmi a dalo sa jesť "na stojáka", ja som len pila - na striedačku ružovú a žltú malinovku, jedlo sa mi zdalo akosi príliš chlapské...samozrejme, mňa nenechal len na vode, "vymietli sme" ďalší, ale nežnejší podnik).:)

    OdpovedaťOdstrániť