sobota 14. decembra 2013

Vianočné oblátky

V našej malej dedinke na Orave - v Jasenovej -  je prekrásna tradícia ešte z čias Martina Kukučína.  V dnešnej dobe tradíciu udržiava obecný detský folklórny súbor Kukučka pod vedením pani Milotky Kelčíkovej.

Že ste zvedaví o akej tradícii to píšem? Ide o nosenie vianočných oblátok. Áno, presne tak, ako to opísal vo svojej poviedke Martin Kukučín, vlastným menom Matej Bencúr. Poviedka bola sfilmovaná a patrí k povinnému vianočnému programu v slovenskej televízii. Ak ju nepoznáte, určite si ju pozrite počas nastávajúcich vianočných sviatkov, oplatí sa.

Dnes bol práve ten čarovný predvianočný deň, slnečný, ale mrazivý.  V našej kuchyni to rozvoniavalo sladkými medovníkmi, ktoré vypekal môj manžel. Dostali sme milú návštevu dvoch krásnych dievčat. Prišli Andrejka a Viktorka,  predniesli dvojhlasne koledu a položili na stôl balíček oblátok. Zaslúžili si vrecúško sladkostí a nejakú tú mincu do rúčky. Pre pekára oblátok niekoľko eur a pre súbor Kukučka symbolicky na ich činnosť malý príspevok. Zaslúžia si!

Ďakujem, že udržiavajú aj v 21. storočí tradíciu, venujú sa folklóru, zmysluplne vypĺňajú deťom voľný čas a formujú v nich vzťah k hodnotám, ktoré sú dnes prevalcované mamonom a pseudokultúrou. Ďakujem za dnešný pekný deň!



Poznámka:
Na gauči vidíte ďalšie z mojich diel, ktoré odovzdám svojim priateľom vo štvrtok 19. 12. 2013, potom ich zverejním na svojom blogu. 

1 komentár: