štvrtok 15. októbra 2015

Likér z arónie

K žltej a červenej pribudla čierna:




Ešte v pondelok som robila likér z arónie. Najskôr som prešla niekoľko receptov na internete a nakoniec som si z nich urobila svoj :-)

Vo všetkých receptoch sa varila arónia s vodou a cukrom a potom sa pasírovalo. Ja som si to trocha uľahčila. Poprosila som manžela o pomoc. Keď som prišla zo školy, mala som už čerstvú 100% šťavu z arónie pripravenú:

aby sa v kuchyni neurobil bordel, manžel pracoval v svojej dielni :-)))


na asi 1,3 l šťavy som dala 0,5 kg cukru
šťava z jedného väčšieho citrónu
silná káva - asi 1dl
0,5 l rumu a 0,5 l vodky
Našťastie som si rozkázala pripraviť viac ako liter šťavy. Pri varení šťavy s cukrom sa začala vytvárať pena, tú som odstránila. Po vychladnutí asi na 50°C som pridala citrónovú šťavu a kávu. Zistila som, že som v tom mala ešte drobné zrniečka, tak som to precedila cez husté sitko. Zatiaľ mi to ešte viac ochladlo a mohla som pridať alkohol. Do polovice, vyše pol litra šťavy, som dala rum (nie pravý, nejaký Korzár, nepoznám) a do druhej polovice som dala vodku. Premiešala som to a naplnila do fliaš. Teraz by to malo 6 týždňov ležať. Ale neochutnajte, veď to sa nedá :-)))

Likér nie je na popíjanie, je to liek. Teda, občas si dať pohárik. Zo včera nám ostal koláč a tak sme sa dnes s manželom liečili :-)))






Pre väčšinu mojich čitateľov je arónia veľká neznáma. Tak to donedávna bolo aj u mňa. Ale nájdu sa aj takí, čo jej trpkú chuť poznajú. Pestujú aróniu v záhrade. Chcem vám ešte ukázať, koľko jej je v sade, kde som na nej bola ja:

kríčky arónie sú všetky tie, čo sa červenajú (nie od hanby),
v pozadí kostol vo Vyšnom Kubíne

Nech sa vám darí!
Daniela

9 komentárov:

  1. Páni Danielko, to jsou lány aronie. To bychom všichni co tu píšem měli natrháno a ještě by tam zbylo. Mně to na pohled připomíná černý rybíz. Ten milujem ... na celý plech těsto, trochu tvarohu a posypat černým rybízem. Manžel je dobrý, že ti šťávu připravil ... takový lék to je věc ...velmi dobře sis s tou aronií poradila.
    Hezký pátek ti přeju. Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veru Jarka, bolo by to skvelé, keby sme sa všetky stretli na tom mieste plnom arónie na spoločnom zbere :-)
      Skôr sa to podobá na čučoriedky (boruvky), ale chuť to má bližšiu k trnkám.
      Len aby sa zo mňa nestal požívač alkoholu, keď sa chcem likérom liečiť :-)
      Uži si víkend!
      Pááá

      Odstrániť
  2. Tak trpká je ... aspoň mám predstavu o arónii ... :) Aj trnky sú trpké a mám ich rada ... chuť koláčika teda musí byť zaujímavá ... a likér je určite výborný ... Užite ho s manželom v zdraví ... :)
    Maj sa dobre Danka ... pa L.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Lauri, ja keď chodím na prechádzky teraz v jeseni, vždy zjem niekoľko trniek a chutia mi. Arónia je niečo podobné, ale bez kôstky a šťavnatejšia. Trpkosť ostáva, niekto by to asi nejedol a nepil, ale mne ti to také chutí. Jasné, že nie vo veľkom množstve.
      Pááá

      Odstrániť
  3. You have an interesting new cross-stitch start and so is the manufacture of liqueur.
    Have a nice weekend!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Irmeli nice, thank you!
      Liquor'll have every night before bed as a cure :-)
      Have a great weekend!
      Páá

      Odstrániť
  4. Danielko výšivka bude určitě krásná a jsem moc zvědavá co to bude :o) Likér mnam to musí být dobrůtka a ještě k tomu léčí :o) Měj se hezky...Martina

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem ti, Martinka, pomaly sa to bude odkrývať :-)
      Likér je trpký po arónii, ale v malom množstve sa dá vypiť :-)
      Liek je liek, ten nemusí byť mňamkový :-)
      Pááá

      Odstrániť
  5. Great new stitching start!
    I am so envious of that yummy slice of cake :)

    OdpovedaťOdstrániť