piatok 5. augusta 2022

Domáci chlieb

Vitajte u mňa! Ďakujem za komentáre v predchádzajúcom príspevku! Super, Aďka uhádla motív mojej výšivky! 

Od začiatku prázdnin každý pracovný deň dopoludnia sledujem na stv1 seriál "Anna zo zeleného domu" od Netflix. Človek by neveril, že príbeh dokáže rovnako zaujať nielen pubertálne dievča, ale i zaslúžilú seniorku. Presne tak, ako som kedysi hltala Anninu spŕšku slov pri čítaní,  aj dnes si vychutnávam každú jej myšlienku, nápad, konanie :-) 

Po niekoľko hodinovom páraní opäť vyšívam:



Jurko mi posiela takéto chutné foto:


Chlieb pre mňa nie je každodenný, ale takýto by som si občas dala. Nuž a keďže bol teraz Jurko necelý týždeň doma, ukázal mi, ako na vec. Ale som dopadla, však? Syn učí mamu piecť chlieb! Žiadna pekáreň, žiadny robot, všetko pekne robí sám :-)

Najskôr si urobí kvások, ale nie tak, ako ho robím ja. Múku premiešal so sušeným droždím a vody pridal asi toľko, koľko múky, teda dostal hustú hmotu, ktorú zavrel a nechal celú noc kvasiť:




Ráno:


Do misky dal Jurko 350 ml vody, do nej lyžičku soli a kvások, na moje želanie rascu. Potom postupne prisypával pšeničnú múku hladkú, menej celozrnnú chlebovú (ja by som dala viac chlebovej, menej bielej) a vymiesil cesto:



Cesto nechal pol hodiny odpočívať. Potom nasledovalo 4-krát každých 15 minút prekladanie cesta:




A potom nechal cesto 4-5 hodín kysnúť:



Z vykysnutého cesta sa pomúčenej doske urobí bochník a dá sa do ošatky a pol hodiny až hodinu kysnúť. Ja ošatku nemám, tak si Jurko pomohol miskou: 



A keďže už bol večer a my sme chceli teplý chlebík ráno, išlo cesto na noc do chladničky. Ráno cesto vyzdobil nožničkami (nemám žiletku, tou sa dá vyzdobiť krajšie) a dal ho aj s papierom do hrnca a potom do rúry vyhriatej na 230°C. 


Prvých 25 minút sa pečie aj s pokrievkou, druhých 25 minút už bez pokrievky. Samozrejme čas pečenia závisí od rúry, teda treba občas pozrieť na chlebík a čas prispôsobiť. 

Po dlhej práci sme z rúry vytiahli chutný a aj krásny chlebík:


Raňajky môjho šikovného pekára:


Chlebík chutil aj mne, ale popravde, obdivujem toho môjho syna, ja na toto nie som a ani manžel by toto nevystrájal pre jeden malý chlebík :-) Po kom to naše dieťa je?

Čaj mám nový, priamo z Taiwanu, chrysanthenum, dostala som od Jurka a on od Taiwančanky. Našla som mu krásnu šálku:




Ďakujem vám, že ste sa zastavili u mňa a venovali mi chvíľu zo svojho vzácneho času.  Nech sa vám darí a zostaňte zdraví!

Daniela



7 komentárov:

  1. Thanks for your sharing:) I'll waiting for your visite...

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Danka,
    hneď som vedela, čo vyšívaš. Aj ja Annu pozerám každé ráno na STV1, videla som obe verzie nespočetne veľa ráz, a aj tak si ju vždy pozriem znova. I keď mám radšej staršie vydanie. Keď budem môcť chodiť, asi si po rokoch opäť požičiam aj hnihy, tie moje sa sťahovaním "stratili".
    Teším sa na výšivku.
    Chlebík sa vám parádne vydaril, kedysi som piekla aj ja, teraz sa občas trápim z bezlepkovým...
    A šálka je krásna a určite čaj výborný.
    Pááá

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Μπράβο στο γιο για το ψωμί !!!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. "Annu" jsem sledovala STV1 taky.Moc se mi líbí.Knihu jsme kdysi měli taky.Dcera ji měla moc ráda.Nakonec mi přítelkyně z Kanady poslala porcelánovou "Annu" .
    Ten chleba bych si vzala s vámi.Vůbec chleba nejím,protože mi žádný nechutná.
    Synové nás občas velice překvapí!Moji oba synové rádi vaří(na rozdíl od dcery ☺)
    Přeji krásný sluníčkový den ve stínku ☺

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Anna krásne pokračuje - páči sa mi a aj kniha aj seriál, to staršie vydanie sa mi páči viac a vždy si ho pozriem, keď ho dávajú :-)
    Chlebík a čajík by som rada ochutnala. Šáločka je nádherná!
    Príjemnú nedeľu ♥

    OdpovedaťOdstrániť
  6. ...a začínalo to s tým chlebom pre mňa, lenivú gazdinku, tak sľubne...že zavrieť do pohára a nechať tak. :) Ale parádny je! Určite aj veľmi chutný. A s týmto podrobným foto-návodom to vyskúšam aj ja, čo som počas pandémie a éry kváskovania upiekla len raz rožky. :) Páči sa veľmi aj ten dekor na vrchu u oboch chlebíkov. Ó, Annu zo Zeleného domu som tiež čítala a pozerala ako malá a moja dcérka teraz tiež. :) Prajem veselé vyšívanie a nech Anna príliš nepodlieha rebelstvu vo výšivke, aby ste nemuseli nič párať. :) Srdečne pozdravujem a "Na zdravie!" k chryzantémovému čaju.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. To dieťa je po mne :-D, veľmi podobne sa to robí z kvásku, netušila som, že aj zo sušeného droždia sa chlebík pečie takto "náročne" na čas.

    OdpovedaťOdstrániť