pondelok, 17. novembra 2014

Bergamotový olej

Dlho, predlho mi trval výber novej krížikovej výšivky. Nakoniec som sa vrátila medzi prvé vzory. Dnes mám už začiatok za sebou:

žeby aj z tohto mála niekto uhádol o čo ide?
Včera som v príspevku spomenula, že čaj Earl Grey obsahuje bergamotový olej. Dnes sa k nemu vrátim. Veď som to aj sľúbila. 

Najskôr niečo o bergamote. Vedela som už asi tak 20 rokov o jeho prítomnosti v čajových zmesiach, ale priznávam sa, nevedela som o ňom nič. Pred pár rokmi som robila pre moje žiačky, kozmetičky, prezentáciu o rastlinných siliciach (éterických olejoch), ktoré sa používajú ako vonné látky pri výrobe parfumov a iných kozmetických prípravkoch. A dopracovala som sa až k bergamotu. Bola som riadne prekvapená. 

Bergamot je voňavé citrusové ovocie. Má veľkosť pomaranča, farbu podobnú citrónu, či limetky, a tvarom sa môže podobať aj hruške.





Bergamot sa najviac pestuje v Kalábrii v Taliansku. Menej v južnom Francúzku, v Pobreží Slonoviny a v Antalii v Turecku. 

Odkiaľ pochádza meno bergamot? Niekde sa píše, že je odvodené od mesta v Taliansku, kde sa pestuje - Bergamo. Inde sa nájde tvrdenie, že názov je z tureckého beg-arnudi, čo znamená princova hruška (alebo knieža hrušiek). Tak si vyberte!

Lisovaním šupiek bergamotu za studena sa získava olej. V Turecku z bergamotu varia marmeládu. Veruže by som ju chcela skúsiť. Myslím si, že by mi chutila.

Hovorí sa, že bergamotový olej je kráľ medzi éterickými olejmi. Titul si získal vďaka svojim účinkom. Pôvodne sa používal pri horúčke a zažívacích problémoch. Neskôr boli dokázané jeho ďalšie účinky - analgetické, antibiotické, antidepresívne, protizápalové, antiseptické, proti kŕčom, sedatívum, proti parazitom, zastavuje krvácanie, ale má pozitívne účinky na psoriázu a ekzémy, či  na infekciu močových ciest.

Výhodou bergamotového oleja je, že sa môže použiť aj vnútorne. V akých množstvách, tak to neviem. Môžeme si tiež pár kvapiek rozotrieť v dlaniach a naniesť na pleť.  Toto nesmieme robiť často, lebo môže pleť dráždiť. To pocítime a prestaneme.

Bergamotový olej sa používa aj v aromaterapii. Veľmi dobre pôsobí pri depresiách, úzkosti a nespavosti. Dodáva pocit ľahkosti a jemnej sviežosti. Pôsobí euforicky, upokojujúco, proti stresu.

Pre svoju sladkastú sviežu citrónovú vôňu s bylinným a drevito kvetinovým podtónom sa používa pri výrobe parfumov a dezodorantov, či pleťovej kozmetiky. Ale pozor! Bergamotový olej je fotosenzitívny - reaguje na svetlo. Preto po jeho použití na pleť by sme ju nemali vystavovať slnečnému žiareniu asi po dobu 12 hodín. Hrozí popálenie.

Zajtra sa opäť vrátim k bergamotu. Mám ešte niečo zaujímavé :-)
A niekoľko obrázkov:






Vďaka za návštevu a zastavte sa znova!
Daniela 

6 komentárov:

  1. I assure you that Bergamot marmalade is very tasty. It is a local production of our Mediterranean coast but some delicatessen shops in Istanbul, it is available. I shall send it to you as soon as I find one!

    As per your new project, it should be related with Christmas (it is time for it) but have no idea what it is! What ever it is, your start is very cute :))))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nurdan, you are very nice !!! Bergamot jam - it certainly is yummy:-)
      Do not worry, post office from Turkey to Slovakia is expensive!

      You're right, embroider Christmas sampler, is wonderful:-)

      Odstrániť
  2. Your new cross stitch start is intriguing :) Looking forward to seeing more!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Bergamotový olej vím, že existuje, ale ještě nikdy jsem rostlinku neviděla! Tady je to i bylinková osvěta :-)
    Také ráda načínám novou výšivku :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ivanka, píšem o všeličom, možno to niekto ani nečíta, len pozrie obrázky, ale dôležité pre mňa je, že to baví mňa :-))

      Veru áno, začiatky sú nádherné. Teším sa z každého prírastku asi tak do 2/3, ale potom mi začína byť ľúto, že o chvíľu skončím :-)

      Odstrániť