štvrtok 13. apríla 2017

Judáše

Vitajte u mňa!
Ďakujem vám za komentáre na posledný príspevok!

Ani dnes som sa moc "nepochlapila" :-(



V pláne na dnešný obed som mala pre nás novinku. Chcela som po prvý raz uvariť niečo zo žíhľavy. Plán však dostal odročenie o rok. Celé predpoludnie intenzívne pršalo a ísť na čerstvú žíhľavu sa mi veru nechcelo. 

V mrazničke som špenát nenašla, takže sa zdalo, že u nás nebude poznať, že je zelený štvrtok. Ale, ale, dobre, že je internet :-)))

Aj keď nie ráno, ešte pred východom slnka, aspoň večer som to zachránila. Zamiesila som trocha kysnutého cesta a upiekla som judáše. Je to sladké veľkonočné pečivo prisladené medom. Judáše svojim tvarom majú pripomínať povraz, na ktorom sa obesil apoštol Judáš po tom, ako zradil Ježiša. Zavinutý tvar judášov a med, ktorým sa ešte horúce po vytiahnutí z rúry potierajú, symbolizujú plodnosť a hojnosť - tradičné charakteristiky jari.

kvások - droždie, trocha cukru a teplá voda
do kvásku polohrubá múka, soľ, cukor
a roztopená bravčová masť, trocha som si nechala na potretie
vymiešať cesto, ja neposýpam mukou, ale dobre prikryjem a nechám vykysnúť
už vykysnuté cesto

potrieť zvyšnou masťou
ešte nechať podkysnúť
potrela som aj žĺtkom
po vytiahnutí z rúry potrieť medom


A nakoniec nám ani zelená farba nechýbala. Popoludnie bolo aprílové, teda bláznivé, a tak v jednu chvíľu sa mi dalo ísť aj von. Doniesla som si niečo na čaj:








chutilo a to ma moc potešilo :-)

Podvečer sa na chvíľu ukázal aj Choč:




Ďakujem vám, že ste sa zastavili u mňa a venovali mi chvíľu zo svojho vzácneho času!

Nech sa vám darí!
Daniela


11 komentárov:

  1. Ja som vcera robila privarok z cerstveho spenatu. Kupila som v L. velky balik sviezich zelenych maxi listov a podusila ich na cibulke, cesnaku, trochu poprasila mukou, podliala a pridala som zopar vajec. Bol vyborny, nestihla som ani fotit ... hihi ... pa. L.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Judase som este nepiekla, v nasej rodine to nebolo zvykom a to mi zostalo ... Ale tvoje vyzeraju velmi chutne a s tym zelenym cajikom si vsetko, co sa tyka zeleneho stvrtku zachranila ... A mohli by sa do cesta pokrutit zelene listy niecoho? Napriklad med.cesnaku, alebo zihlavy?

      Odstrániť
  2. Dobrá hospodyňka si vždycky poradí, a to ty určitě jsi, jidáše jsou důkazem (mimochodem vypadají suprově). Kopřivový čaj si teď také vařím, v pondělí budu kopřivu dávat do velikonoční nádivky, už se na ní moc těším ☺☺☺

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Danielko, jidášky jsou jidášky... ale ty bylinky v košíčku nemají chybu .. fotka jak na reklamu ... pěkná a určitě dobrá směska na čajík.
    Papa Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Judáše som ešte nepiekla, ani to nepoznám. Vyskúšam ... lákavo vyzerajú ♥ Ja som neplánovane uvarila cesnakovú polievku z medvedieho cesnaku. Takže zelené sme mali ... krásne a pohodové Veľkonočné sviatky, prajem, nielen Tebe ... nech sa darí, dúfam, že dnes pribudne krížikov, počasie tomu praje. Aspoň u nás

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Food looks so tasty! Your husband is definitely enjoying it :) Pretty little crosses update on your flower project.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Fíha, judáše som vôbec nepoznala. Sú to naozaj veľmi pôsobivé koláče s takým dramatickým pozadím (keďže majú pripomínať Judášov povraz) Až mám zimomriavky. Naozaj! :) Tie určite dnes-zajtra upečiem. A veľmi sa teším receptu na zemiakovú babu. Otec vravieval, že to u svojej starkej na Gemeri rád jedával, ale nevedel,ako to pripraviť, tak som to nikdy nejedla. Pošlem recept aj sestrám. Aj na judáše. Tie sú úplne, pre ich symboliku, dych vyrážajúce. :) Krásne veľkonočné sviatky. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. У вас в блоге всегда очень красиво и все очень вкусно!

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Fine hafty, piękne ciastka. Wesołych Świąt!

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Ах,какие вкусные булочки! Приятного чаепития!)))

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Danka,
    veru dobre si si poradila so zeleným :-)
    Judáše vyzerajú lákavo, myslím, že raz dávno som ich už piekla...
    My sme mali špenátový prívarok so zemiakmi a volským okom, Kubko v škôlke detto. Inak, väčšinou pripravujem špenátové lasagne s bešamelom, tento rok bol zmena.
    Teším sa na výšivku.
    Páááá

    OdpovedaťOdstrániť