Vitajte u mňa!
Ďakujem vám za komentáre na posledný príspevok!
Ani dnes som sa moc "nepochlapila" :-(
V pláne na dnešný obed som mala pre nás novinku. Chcela som po prvý raz uvariť niečo zo žíhľavy. Plán však dostal odročenie o rok. Celé predpoludnie intenzívne pršalo a ísť na čerstvú žíhľavu sa mi veru nechcelo.
V mrazničke som špenát nenašla, takže sa zdalo, že u nás nebude poznať, že je zelený štvrtok. Ale, ale, dobre, že je internet :-)))
Aj keď nie ráno, ešte pred východom slnka, aspoň večer som to zachránila. Zamiesila som trocha kysnutého cesta a upiekla som judáše. Je to sladké veľkonočné pečivo prisladené medom. Judáše svojim tvarom majú pripomínať povraz, na ktorom sa obesil apoštol Judáš po tom, ako zradil Ježiša. Zavinutý tvar judášov a med, ktorým sa ešte horúce po vytiahnutí z rúry potierajú, symbolizujú plodnosť a hojnosť - tradičné charakteristiky jari.
|
kvások - droždie, trocha cukru a teplá voda |
|
do kvásku polohrubá múka, soľ, cukor |
|
a roztopená bravčová masť, trocha som si nechala na potretie |
|
vymiešať cesto, ja neposýpam mukou, ale dobre prikryjem a nechám vykysnúť |
|
už vykysnuté cesto |
|
potrieť zvyšnou masťou |
|
ešte nechať podkysnúť |
|
potrela som aj žĺtkom |
|
po vytiahnutí z rúry potrieť medom |
A nakoniec nám ani zelená farba nechýbala. Popoludnie bolo aprílové, teda bláznivé, a tak v jednu chvíľu sa mi dalo ísť aj von. Doniesla som si niečo na čaj:
|
chutilo a to ma moc potešilo :-) |
Podvečer sa na chvíľu ukázal aj Choč:
Ďakujem vám, že ste sa zastavili u mňa a venovali mi chvíľu zo svojho vzácneho času!
Nech sa vám darí!
Daniela
Ja som vcera robila privarok z cerstveho spenatu. Kupila som v L. velky balik sviezich zelenych maxi listov a podusila ich na cibulke, cesnaku, trochu poprasila mukou, podliala a pridala som zopar vajec. Bol vyborny, nestihla som ani fotit ... hihi ... pa. L.
OdpovedaťOdstrániťJudase som este nepiekla, v nasej rodine to nebolo zvykom a to mi zostalo ... Ale tvoje vyzeraju velmi chutne a s tym zelenym cajikom si vsetko, co sa tyka zeleneho stvrtku zachranila ... A mohli by sa do cesta pokrutit zelene listy niecoho? Napriklad med.cesnaku, alebo zihlavy?
OdstrániťDobrá hospodyňka si vždycky poradí, a to ty určitě jsi, jidáše jsou důkazem (mimochodem vypadají suprově). Kopřivový čaj si teď také vařím, v pondělí budu kopřivu dávat do velikonoční nádivky, už se na ní moc těším ☺☺☺
OdpovedaťOdstrániťDanielko, jidášky jsou jidášky... ale ty bylinky v košíčku nemají chybu .. fotka jak na reklamu ... pěkná a určitě dobrá směska na čajík.
OdpovedaťOdstrániťPapa Jarka
Judáše som ešte nepiekla, ani to nepoznám. Vyskúšam ... lákavo vyzerajú ♥ Ja som neplánovane uvarila cesnakovú polievku z medvedieho cesnaku. Takže zelené sme mali ... krásne a pohodové Veľkonočné sviatky, prajem, nielen Tebe ... nech sa darí, dúfam, že dnes pribudne krížikov, počasie tomu praje. Aspoň u nás
OdpovedaťOdstrániťFood looks so tasty! Your husband is definitely enjoying it :) Pretty little crosses update on your flower project.
OdpovedaťOdstrániťFíha, judáše som vôbec nepoznala. Sú to naozaj veľmi pôsobivé koláče s takým dramatickým pozadím (keďže majú pripomínať Judášov povraz) Až mám zimomriavky. Naozaj! :) Tie určite dnes-zajtra upečiem. A veľmi sa teším receptu na zemiakovú babu. Otec vravieval, že to u svojej starkej na Gemeri rád jedával, ale nevedel,ako to pripraviť, tak som to nikdy nejedla. Pošlem recept aj sestrám. Aj na judáše. Tie sú úplne, pre ich symboliku, dych vyrážajúce. :) Krásne veľkonočné sviatky. :)
OdpovedaťOdstrániťУ вас в блоге всегда очень красиво и все очень вкусно!
OdpovedaťOdstrániťFine hafty, piękne ciastka. Wesołych Świąt!
OdpovedaťOdstrániťАх,какие вкусные булочки! Приятного чаепития!)))
OdpovedaťOdstrániťDanka,
OdpovedaťOdstrániťveru dobre si si poradila so zeleným :-)
Judáše vyzerajú lákavo, myslím, že raz dávno som ich už piekla...
My sme mali špenátový prívarok so zemiakmi a volským okom, Kubko v škôlke detto. Inak, väčšinou pripravujem špenátové lasagne s bešamelom, tento rok bol zmena.
Teším sa na výšivku.
Páááá