nedeľa 27. októbra 2019

Dula

Vitajte u mňa!
Ďakujem za komentáre v predchádzajúcom príspevku!

Mám nový krížikový začiatok:







Dula je u nás už zabudnuté ovocie. V mojom živote som sa s dulou stretla raz. Ako študentka som bola na návšteve u spolužiačky Katy v Šali a v ich záhrade bol stromček s dulami. V komore mali džem ešte z predchádzajúcej úrody a tak som ho vyskúšala. Na jeho chuť si už nepamätám. Tepelne neupravená dula nie je jedlá.   

Viac o dulách si môžete prečítať na tomto odkaze:

A tu zrazu vidím dulu v obchode :-)
Neodolala som, jednu som si kúpila. Bola zelená a dočítala som sa, že ju treba nechať odležať, kým nebude žltá. Tak som aj urobila.

Prečo som si kúpila len jednu dulu? Prečo nie toľko, aby som mohla variť džem? Nuž, bola drahá, jeden kus 99 centov, džem by bol pridrahý :-(

Fotka na celú dulu sa mi nevydarila, preto som si požičala z internetu:




Toto je moja dula po rozkrojení:



Pozrite, akú mňamku som urobila:

očistená a pokrájaná dula

chia semienka, kyslá smotana, hmedý cukor
Do smotany som zamiešala 3 lyžice chia semienok a naplnila som to do 2 pohárov. Dala som rozpustiť cukor, zamiešala som doň trocha masla a potom som do toho dala dusiť dulu:






Na prizdobenie som použila len to, čo som mala doma, mandarínku a kúsok mäty:



Dali sme si s Lenkou a obom nám moc chutilo :-)

Na záver mám kvietky:





Ďakujem vám, že ste sa zastavili u mňa a venovali mi chvíľu zo svojho vzácneho času!

Nech sa vám darí!
Daniela!

8 komentárov:

  1. Dula? Je to kdoule?🤔 Nebo něco jiného?🤔 Česky je totiž Dula porodní asistentka.😁 A podle popisu ve Vašem odkazu si nejsem vůbec jistá, kdoule je totiž hodně kyselé ovoce,ne?🤔 Ten pohár každopádně vypadá skvěle, i chryzantény, které zbožňuji.❤❤❤Posílám srdečně pozdravy. LENKA Jeř.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. V živote som dulu nejedla ... poháre vyzerajú skvostne ... :) Dani, prajem pekný večer ... L.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ahoj, Danka,
    zajímavé téma a je vidět, co "dula" znamená u nás a co u vás. Schválně jsem zkopírovala: Dula (ze starořeckého δούλη [doúlē], ve významu služebná) je označení, jež se používá pro speciálně vyškolenou ženu, která poskytuje především psychickou (ale i fyzickou) oporu novorodičce. Dulu nelze zaměňovat s porodní asistentkou, nemá totiž potřebné zdravotní vzdělání popř. vyškolení.
    Ale tady je ta "pravá dula": Dula je ovoce vysoké tvrdosti. Syrové ovoce se nepoužívá ke konzumaci, je příliš tvrdé a hořké. Dula se musí nejprve tepelně upravit, až pak je měkká a vhodná na konzumaci. Dula je velmi aromatické ovoce.

    Používá se i do šatníků, k oblečení, protože její vůně zaplaší všechen hmyz a oblečení z ní příjemně voní. Její zralý plod je žlutý a má průměr 10 – 13 centimetrů. Strom duly dorůstá do výšky 5 až 7 metrů. Dula je sourozenec hrušky a jablka. Dula preferuje teplé podnební pásmo a dostatek světla, pro svůj dobrý vývoj stromu a také plodů. U nás se dula dokáže pěkně adaptovat, naše podnební pásmo jí plně vyhovuje.
    Takže není dula jako dula. ... Výšivka je moc hezká, zdravím... Jana :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vy v Čechách nemáte homonymá? Našla som vám to v češtine, aby ste tomu rozumeli :-P
      Homonymum (z řeckého ὅμος homos „tentýž, stejný“; ὄνομα onoma „jméno“) neboli slovo souzvučné je slovo, které má stejnou podobu (zvukovou nebo grafickou) jako slovo jiného významu i původu.Výskyt takových slov se nazývá homonymie.. Vznik homonym bývá nahodilý, třeba odvozením slov od podobných základů nebo přijímáním z cizích jazyků ().

      Odstrániť
  4. Ja si pamatam ako dieta, babka mala tieto duly v spalni len tak volne polozene a aj medzi oblecenim...krasne to vonalo :) ale nikdy som to nejdela...pohar vyzera moooc prima...papa Z.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Pohár vyzerá fantasticky a kvietky máš zase krásne!
    Pekný deň♥

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Pozdravujem, teta Danka. Dulu som si prvýkrát všimla ako dieťa na strome v jednej záhrade, okolo ktorej ma tatino vodil do školy- od neho som sa dozvedela,že moja starká (tak sme volali prababičku) z nej varievala lekvár, alebo len tak na skrini prevoniavali nimi izbu. Ja som jednu práve tiež v nedeľu už aj držala v obchode a spomenula si na ten strom z detstva, no nekúpila som, lebo na džem bola ozaj drahá a to by sa mi ani nechcelo robiť, ako sa poznám. Ale keď vidím túto chia mňamku - tak dnes idem naspäť do supermarketu.:)
    Výšivka je milá, páčia sa mi veľmi také drobné motívy.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Danka,
    bude to pekná výšivka...
    Dulu si pamätám ešte z detstva u babky na skrini vždy bola :-) ale nikdy som ju nejedla, alebo aspoň si to už nepamätám. :-)
    Pohár vyzerá výborne, ja chia zvyknem zalievať mliekom, ale vyskúšam aj jogurt ako Ty.
    Páááá

    OdpovedaťOdstrániť