pondelok 6. septembra 2021

Prechádzka malebnou Terchovou

Vitajte u mňa! Ďakujem za komentáre v predchádzajúcom príspevku!

Pred mesiacom sme boli s Miškom a Maxíkom, tak, ako každé leto, na obede v Haluškárni v Terchovej. Vždy nasleduje prechádzka po dedine. Tentokrát sme si prechádzku odpustili, pretože dedina bola plná turistov. Nemám to rada :-(

Nuž ale ... Čím som staršia, tým ma to viac ťahá k rodisku mojich rodičov i súrodencov (moje nie). Prišla domov Danka, teda spoločnosť na prechádzku by bola, končí dovolenkové obdobie, u nás i v Česku sú už deti v škole, Terchová by mala byť priechodnejšia, ideme :-)

Pracovný deň na začiatku septembra v Terchovej nás prekvapil. I keď nebola hlava na hlave, ako začiatkom augusta, turizmus prekvitá ďalej. Na jednej strane to obyvateľom Terchovej prajem, je to o peniazoch, na druhej strane ich ľutujem. Ruch, hluk, autá, ..., nechcela by som tam žiť.

Terchová je nádherná. Diery, Vrátna, Rozsutce, prekrásne túry. Mám to schodené ešte v časoch, keď stretnúť sa s inými turistami bola vzácnosť, no a hlavne, bola som mladá :-)

Dnes mi stačí prechádzka dedinou. Poznám ju celý svoj život, s rodičmi sme tam chodili takmer každú nedeľu na návštevy k tetkám a ujkom :-)

Súčasná Terchová je už iná. Moji rodičia by sa čudovali. Žiadne drobné poľnohospodárstvo. Kravičky, prasiatka, ba aj sliepky zo dvorov zmizli. Všade je zámková dlažba, grily, pohodlné sedenia.

Ja mám najradšej starú drevenú architektúru. Našťastie sa stále dá nájsť:








Kostol nemôžem vynechať:




pohyblivý Betlehem v kostole

kvietky pri fare

Treba si vybrať a len ísť:



Kapustné hlavy:



maxi georgíny:



a už aj jesenná výzdoba:


Boli sme na zmrzline, na káve, prešli sme 4,7 km, proste, bolo nám super, ďakujem ti Danka :-)

Nakoniec čaj z dobrej mysle:





Ďakujem vám, že ste sa zastavili u mňa a venovali mi chvíľu zo svojho vzácneho času!
Nech sa vám darí a zostaňte zdraví!

Daniela!



9 komentárov:

  1. Danka, ráda jsem se podívala na pěkné fotky a oživila vzpomínky. Terchovú znám od svých 15 let, kdy jsem tam byla poprvé s rodiči, byli jsme ubytováni ve Vrátnej. Pak jsem tam byla ještě myslím 3x, prolezla jsem Jánošíkovy diery + nějaké túry v Malé Fatře. Takže jsem také byla tou turistkou z řad těch, kdo to tam zaplní. Znám i sochu Jánošíka. A perlička - koncem srpna (augusta) tam byla švagrová s rodinou, hledala totiž rodinu svého biologického otce a světe div se - našla své bratry! Otec, kterého naposledy viděla asi v 10 letech, už nežije, zemřel poměrně mladý, ale bratři o "sestře" věděli, takže bylo setkání a možná ještě do Terchovej pojede. ☺

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Daniela! Nice to see you! I love the photos and your lovely blog.
    Congrats, Lete.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Beautiful wooden houses! There is one style in the region, in Slovakia, Polish mountains, Western Ukraine and in Romania. I love it. My grandparents were from Nowy Sącz and Pieniny very close to the border :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Neznám to tam,ale musela to být nádherná procházka.Je to překrásné,ale takové umělé.Ale asi to tak má být.Musím se přiznat,že nenavševuji místa,kde jsem byla šťastná.Chci si je v hlavě uchovat tak,jak jsem je milovala.Když jsem viděla svůj rodný dům,měla jsem slzy v očích.Opravdová hacienda...Všechny stromy,skalka,květiny...byly odstraněny.Taťka byl na to tak pyšný.Ještě,že se toho nedožil.
    Přeji další krásné procházky ☺

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Krásna prechádzka♥ Aj my sme ľudí z rodiny volali tetka, ujko, báči - tí ostatní boli ujovia a tety, súdružka nikto nehovoril :-))) Ale bolo to pekné tetka - dnes to nikto nepoužíva.
    Krásne dni prajem♥

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Danka,
    krásne si nám to zdokumentovala :-)
    Kedysi som bola v Terchovej...
    Páá

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Obec Terchová, osada Štefanová, Vrátna dolina... prekrásne miesta kde sme pred 36 rokmi strávili s mojim budúcim manželom týždeň dovolenky...Danka, ďakujem za tie prekrásne spomienky... vždy som túžila ešte raz sa tam pozrieť...

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Srdečné pozdravy Vám, teta Danka, posielam. No nádherne je v tej Terchovej! Ja som vždy očarená všetkými drevenými chalúpkami. :) Tam je vždy taká špecifická vôňa. Hneď by som sa tam išla poprechádzať. :) Ako sa máte? Všimla som si, že od tohto príspevku ste už iste veľa ďalších šálok čaju vypili, iste máte plno noviniek, tak sa na ne budem tešiť! Ja na Vás občas myslím v mojej druhej práci - učím aj v škole, dokonca maličkých prváčikov. Najmilšia je ich čistá úprimnosť - človek hneď vie, na čom je a či sa im hodina páči alebo nie. :) A potom tie nespočetné objatia, čo každý deň dostávam - to motivuje tak ohromne, že človek hneď chce byť pre nich ozaj úprimne najlepšou učiteľkou na svete. :) Tak sa snažím v rámci mojich možností. :) Milučký večer a pripíjam na zdravie s jasmínovým čajom.

    OdpovedaťOdstrániť