pondelok 7. novembra 2022

Cirok

Vitajte u mňa! Ďakujem za komentáre v predchádzajúcom príspevku! 

Najskôr moja krížiková práca na Mary P.:



Ja mám spojenie ciroku len s metlou, cirokovou metlou :-)

dnes pred obchodom blízko školy 


V obchode som objavila vrecúško s cirokom a zvedavosť mi nedala, kúpila som, veď niečo si o ňom naštudujem a vyskúšam :-)


Cirok je jednoročná mohutná steblová tráva, ktorá pestuje aj ako okrasná rastlina. Pochádza z Afriky.

Cirok krásne kvitne od júla do septembra, vytvára metliny drobných a zároveň tuhých kláskov:


Rastlina má nízke nároky na živiny, netrpí chorobami ani škodcami a jej pestovanie je jednoduché. Pestuje sa pre zrno alebo ako medziplodina, ktorá je schopná produkovať veľké množstvo organickej hmoty.

Využíva sa na zlepšenie pôdy a látky, ktoré do pôdy vypúšťa, účinne pôsobia proti škodcom.

V mnohých miestach sveta tvorí podstatnú zložku potravy. Uvarené cirokové zrná sa môžu použiť ako príloha k mäsu. Z cirokovej múky sa dá upiecť chlieb a pečivo. Je bezlepkový, takže môže spestriť stravu celiatikov.

Zdraviu prospešné účinky ciroku:

- je silný antioxidant

- pôsobí protizápalovo

- je zdrojom vitamínov, hlavne skupiny B

- je zdrojom minerálov a stopových prvkov (Fe, Mg, P, K, Se, Mn)

- je bohatý na bielkoviny

- podporuje trávenie

- pomáha pri vysokej hladine cholesterolu

- prospieva nechtom, vlasom, kostiam

- podporuje imunitu

- pozitívne pôsobí na centrálnu nervovú sústavu

Nuž, keď toto všetko človek prečíta, zistí, že cirok je pre neho ako stvorený a vrhne sa do jeho prípravy:

- cirok som večer namočila do vody (v tom sa zdroje na internete líšia, niekde sa píše, že ho treba namáčať, inde že netreba)

- vodu som zliala a v novej osolenej vode som ho uvarila (ako cestoviny)

- dala som si ho s bravčovým mäsom 





Záver pokusu s cirokom v mojej kuchyni: 

Samotný cirok nemá špecifickú chuť. Bavilo ma do každého zrniečka zahryznúť. Horšie to bolo s vôňou. Stále som mala pocit, že žujem mokrú metlu :-) Porciu som zjedla celú, ale na ostatnom si pochutili Majkine sliepky :-)


Ešte niečo jesenné:








na cyklámen som pyšná, pestujem ho už dva roky a takmer stále kvitne


A som na konci, teda pri čaji:

vysoko kvalitný lisovaný pu erh


Ďakujem vám, že ste sa zastavili u mňa a venovali mi chvíľu zo svojho vzácneho času.  Nech sa vám darí a zostaňte zdraví na tele i na duši!

Daniela



 




3 komentáre:

  1. Ωραίες κολοκύθες, ωραία κεντήματα και πολύ ωραίες φωτογραφίες !!
    Πολλά χαιρετίσματα !!!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. :)))) Danielka ako som sa nasmiala...žuť morku metlu. :))) tak dobre, presvedčila si ma, že si ju nekúpim...a keď bude nabudúce manžel pestovať cirok na metlu, tak si možno na koštovku odložím :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Usmevno-poučné čítanie :-))) variť to teda nebudem.
    Prajem dobrú chuť k dnešnému čaju♥

    OdpovedaťOdstrániť