pondelok 28. novembra 2022

Zelerová nátierka

Vitajte u mňa! Ďakujem za komentáre v predchádzajúcom príspevku! 

Blížim sa k cieľu:



Moje koleno je na tom o čosi lepšie, ale stále bolí. Dnes som mu po troch týždňoch oddychovania dala trochu zabrať. Potrebujem mať peniaze aj v hotovosti a tak som išla do bankomatu na ulici pri škole. Bohužiaľ, bankomat je mimo prevádzku. Za ďalším som musela kráčať, pretože v jeho okolí je problém s parkovaním. Koleno bolelo, krívala som. Už len musím dúfať, že o ďalšie dva týždne, počas ktorých budem mať ešte lieky, pôjdem k ortopédovi na kontrolu s fit kolienkom :-)

Včera som si urobila zelerovú nátierku:


Kúpila som si najmenší zeler, ktorý v v obchode mali, ale aj tak som do nátierky použila len polovicu. Nastrúhala som ho na jemno, tiež mrkvu, jabĺčko a syr. Primiešala k tomu po lyžici majonézy, kyslej smotany a horčice, šťavu z polovice citróna, trocha prisolila a okorenila. Nuž a chválim sa, všetko to zelené mám aj napriek vysokému novembrovému dátumu z mojej záhradky. Taká sa zo mňa stala záhradkárka :-)


K nátierke som si urobila hrianky:




Nuž, chutilo mi, ale na dobrú Gombaseckú klobásu od Taurisu to nemá :-)

Nabok všetka "sranda", viem, že už musím jesť hlavne zeleninu a z klobásky si dať len občas chuťovku, akože zákusok :-)

Kedysi dávno som mala na blogu rubriku "Jazykové okienko". Dnes sa k spisovnej slovenčine vrátim:

Jazykové okienko:

1. Pomazánka či nátierka?

Roztierateľná zmes z rozličných potravín upravená na natieranie chleba a pečiva sa nazýva nátierka. Slovo pomazánka patrí medzi tzv. čechizmy, a preto je v slovenčine nespisovné.

2. Sranda?

Slovo sranda sa v Krátkom slovníku slovenského jazyka, ktorý má kodifikačnú platnosť, uvádza ako subštandardné (= nespisovné) a hrubé. Hovorme radšej vtipy alebo žarty a smejme sa na zábavných videách. Pre mňa osobne je aj slovo nátierka komplikované. Prečo? Pre dve za sebou následujúce dlhé slabiky. Ide o výnimku z rytmického zákona :-)

Koniec jazykového okienka :-)

Pre potešenie oka:




A na záver môj čaj:




Ďakujem vám, že ste sa zastavili u mňa a venovali mi chvíľu zo svojho vzácneho času.  Nech sa vám darí a zostaňte zdraví na tele i na duši!

Daniela



3 komentáre:

  1. Dani, opět jsem nakoukla, jak se Ti daří. Máš to krásné vyšívání. Přeji, aby koleno už nezlobilo. Ať můžeš chodit do přírody fotit krásné obrázky. M.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Som rada, že sa máš už lepšie :-)
    Výšivka bude pekná a chlebíkom by som nepohrdla. Vyzerá skvele! Zelerovú nátierku som ešte nerobila, musím vyskúšať :-)
    Prajem pekné dni a dobrú chuť k dnešnému čaju♥

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Sranda je, že slovo pomazánka mi príde skôr na um ako nátierka :) Aj slovo sranda často používam...:) Dúfam, že sa kolienko čo najskor vyzdravie... krásny adventtný čas, Zuzana

    OdpovedaťOdstrániť