utorok 6. decembra 2022

Dobrí ľudia stále žijú!

Vitajte u mňa! Ďakujem za komentáre v predchádzajúcom príspevku!

Mary Poppins je hotová:




Európa sa dala na úsporné riešenia vykurovania a jedným takým je aj tepelné čerpadlo vzduch - voda, na ktoré čakám aj ja. Čakám ... Peletky som v lete nekúpila v nádeji, že sa do zimy dočkám. Nedočkala som sa ... Teraz ich nekupujem, pretože sú náramne drahé, tona by pohltila môj dôchodok i zárobok v škole a to by som mala vyriešený jeden (1) zimný mesiac :-(((  Nič viac, nejesť, nedýchať :-)

Takže peletky - zostatok z minulého vykurovacieho obdobia, šetrím na Vianoce, aby som studeným odchovom nevyhnala moje deti. 

Ja si kúrim v peci v kuchyni. Spálila som všetko drevo, ktoré bolo napílené. Nuž a keď nedokážem popíliť suché smrekové drevo, ktoré pripravil ešte manžel, zastavila som sa vo štvrtok v Istebnom v sklade s uhlím a drevom. Šéfuje tam môj niekdajší žiak, takže som vedela, že sa môžem spoľahnúť na jeho rady. Vysvetlil mi všetko o spôsobe predaja, dovoze i cenách. Nuž, tak vám poviem, manželovi by sa hlava okolo krku viackrát otočila, lebo či peletky, či drevo, všetko to má ceny hviezdne.

Hneď som si kúpila 200 kg bukových brikiet. Zasmiala som sa, keď mi bývalý žiak povedal, že to poľahky odveziem, to akoby som dvoch zdatných chlapov viezla :-)

toto je 100 kg, druhú stovku mám už vynesenú vo verande

Dohodli sme sa, že po víkende si telefonicky drevo objednám. Nuž a neobjednam :-)

Na druhý deň, v piatok, kolegyňa Majka zorganizovala brigádu. Jej manžel Jarko a iba 15 ročný syn Samko prišli a pustili sa do pílenia. Predsa ešte dobrí ľudia existujú!




Popílené, upratané, piliny vo vreci, len vymyslieť, ako ich zužitkovať :-)



Každý deň v peci horí:


Ja si sedím pri nej a čítam:


Manželovi sa v roku 2017 pri reparácii pece ani nesnívalo, že bude denne využívaná. Kým žil, vôbec sme v nej nekúrili, bola len peknou dekoráciou :-)



Dnes by mal manžel 71 rokov. Dostal by celú škatuľu čokoládových tyčiniek Deva, alebo Rumba, či Kofila, tie mal najradšej. Mysleli by ste si, že ak ich je v balení 42, vydržali by mu 42 dní, na každý deň jedna. Omyl, do týždňa by bolo po nich. Nikdy som nevedala pochopiť, kde to do seba pchá :-)

Na dnes pripadá ešte jedno výročie. Je to práve 9 rokov, ako som napísala svoj prvý príspevok na blogspote. Je krátky a je jasné, že som ani netušila, o čom budem písať. Viem, že som chcela písať už dlhšiu dobu. Závidela som manželovi, ktorý už pár rokov blogoval o svojich včielkach

Dlho som písala denne. O všeličom, čím žijem. Vyšívam už menej a tak menej aj blogujem. Čo bude ďalej, je vo hviezdach :-)

V škole sme všetci dobrí, žiaci i učitelia, a tak nás navštívil Mikuláš s doprovodom:


Jurko bol vo vietnamskej kaviarni v Prahe a poslal mi krásne foto:

Latté z čajov, zelené je matcha

Môj čaj je jasenovská klasika - materina dúška z Kublova:







Ďakujem vám, že ste sa zastavili u mňa a venovali mi chvíľu zo svojho vzácneho času.  Nech sa vám darí a zostaňte zdraví na tele i na duši!

Daniela



 


9 komentárov:

  1. Danka,
    výšivka je nádherná. Bude z nej obraz?
    Viem, o čom hovoríš, aj my sme kupovali drevo... Ešteže máš tú piecku, kde si môžeš kúriť a vďaka dobrým ľuďom, máš aj s čím :-) Manžel sa o Teba postaral...
    Musíme len veriť, že bude lepšie, nič iné nám ani nezostáva.
    Opatruj sa, páááá

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Nedá mi to, i když nechci, aby to vyznělo zle. Je super, že se našli v okolí dobří lidé, kteří Vám s dřevem pomohli, ale nedokážu pochopit, proč Vám nepřijelo pomoct ani jedno z Vašich dětí, i kdyby si měli vzít na den, dva dovolenku nebo proč Vám nepomohli aspoň finančně?Nezáleží na tom, že žijí za hranicemi a že mají své životy. Maminku mají přece jen jednu, žije sama a dostala se s topením do nouzové situace. Kdyby se dohodli na rodinné brigádě, za víkend byste měla zásoby až do jara a ještě by si užili čas spolu. Nejde mi to na rozum. Já bych své rodiče nikdy v takové situaci nenechala bez pomoci, ať si nějak poradí nebo ať třeba zmrznou a posílala jim fotky z čajovny. Dělala bych, co bych mohla, abych jim pomohla. Vždyť oni pro mě v životě taky udělali, co jen mohli. Ale no...každý to má s rodiči jinak.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Danko,velká gratulace k výročí blogu a rovněž k dobrým lidem. Výšivka je parádní,určitě dárek k nastávajícím svátkům. Pochutnat si na dobrém čaji v teple domova se vzpomínkou na šikovného manžela, který byl určitě prozíravý a s myšlenkou jednou přijde vhod počal své dílo.
    Co se týká komentáře Lenky, občas vše nejde ihned,co my víme. Fotopozdravy nám posílají děti obdobné a my máme radost a pokud ještě můžeme máme radost, že jsme soběstační.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Πολύ όμορφο το κέντημα και το μπλόγκ σου που είναι αυτά τα χρόνια !!!
    Στην Ελλάδα έχουμε ακόμα καλό καιρό, ευτυχώς και δεν χρειάζεται θέρμανση.
    Καλές γιορτές !!!

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Danielko,jsem ráda,že se Ti podařilo všechno zajistit.
    Dlouho jsem tady nebyla-vybírala jsem si svoji dávku nemocí ☺
    Přeji krásné a klidné dny
    Eva

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Nevím,proč jsem tady anonymná ♥

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Ahoj, Danka,
    toho Mikuláše ve škole Ti přeji, vlastně všem, je to milé a člověka to rozesměje a potěší. To je v "těžké" situaci balzám na duši, ale vidím to tak, že všichni zúčastnění ve škole mají doma také své "rodinné situace" nebo problémy. Lenka to sice píše možná "drsně", ale bohužel, pravdivě. Já tvrdím jedno, až přijde problém - jakéhokoliv druhu, pak se ukáže, jak to v rodině vlastně je. Ale třeba to nevidíme správně a Ty bys dětem ani nedala vědět, to se taky tak někdy dělá. Teplo v domě je základ a když žila moje maminka, sousedé se divili, že já "tolik peněz protopím". Tak jsem už jednomu řekla, že ta trocha tepla je to jediné, co mamce mohu dát, když přijde z dialýzy, přece nebude ve studeném bytě.
    Škoda, že manžel tak brzy odešel, nedočkal se vyššího věku. Ale je fakt, že člověk ještě narazí na dobré lidi, řekla bych, že zejména na vesnici to platí víc a ten bývalý žák Ti jistě i někdy v budoucnu vypomůže.
    Jinak blahopřeji k výročí blogu, je to už šikovné číslo, já jsem zrovna měla 2. výročí, také zatím píšu denně, ale pár let jsem chodila na blogy jen jako návštěva. Přeji Ti, Dani, klidný a hlavně ve zdraví prožitý předvánoční čas. Měj se fajn. ☺

    OdpovedaťOdstrániť
  8. I am so sorry that all of Europe has to suffer due to the crazy man in Russia. I especially hate to hear that you as a widow are having a difficulties affording life essentials such as heat but I am so grateful that Milan took care of the old furnace and it is what you rely on. Your embroidery is always beautiful and your tea looks delicious. Congratulations on your 9 year blog anniversary. Stay warm and well this winter.

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Gosh, so much happening here. Found you via Christmas Ornie SAL.
    My first visit here. I am sorry my comment is anonymous. Congratulations on 9 years of blogging, you have done well! I am sorry you are struggling so. It is a very worrying time. I hope you manage to keep warm (and to eat) thanks to your friends. Your teas are very interesting too.
    I am now following your blog.
    Best wishes, Barbara of The Flashinscissors.blogspot.com (I hope you can visit my blog)

    OdpovedaťOdstrániť