utorok 25. júla 2023

Jedno z miest, kde si hladím dušu :-)

Vitajte u mňa! Ďakujem za komentáre v predchádzajúcom príspevku!

Najskôr práca, potom oddych. Preto sa najskôr pochválim dielom svojich rúk. Ako prvé vám predstavím dve nové sady vechtíkov, všetko 100% bavlna:



zmena vzorky, nech to nemám také fádne :-)



Výšivka na ďalšom letnom vankúšiku si užila kus svojej slávy už vlani, ale na šitie si počkala celý rok. Myslím, že sa čakať oplatilo:










Kdeže je to miesto, kde si hladím dušu? Mám ich veľa. Jedno z nich je vo Veličnej. Chodím tam roky na letný jarmok. Najskôr som mala rada jarmočnú atmosféru, pretože ju mal rád môj manžel. Ako ho už vedľa mňa niet, o jarmočnú atmosféru môj záujem rázne klesol. Vlani som tam ani nebola. Uvedomila som si však, že vo Veličnej je krásne miesto, pre ktoré sa mi vyplatí tam ísť. Podelím sa s vami oň:











Ide o rozmerom malý objekt. Vznikol zo starej sypárne odsúdenej na zbúranie. Našťastie sa tak nestalo. V blízkosti sypárne asi kedysi existovali hriadky so zeleninou, aby ju gazdiná mala po ruke pri varení. Dnes už má záhradka oddychový charakter. Viem si predstaviť sedieť tam, v rukách štrikovanie a na stolíku dobrý čaj a kávičku. Vydržala by som celé hodiny :-)

Tentokrát sa mi podarilo rozprávať sa s majiteľom. Sypáreň zdedila jeho manželka. A keďže už dávno neplnila svoj účel a len chátrala, mali ju zvaliť. On však navrhol, že by ju mohli prerobiť na maličký obytný priestor, skôr len na spanie, pretože v ňom niet dostatok svetla (fakt má len to jedno malé okienko). Bývajú v Martine vzdialenom niečo vyše 40 km, takže by to bolo ideálne miesto na víkendové dni v rodisku majiteľky. Nič lepšie sa nemohlo stať. Vytvorili miesto pre hladenie aj mojej duše :-)

Čo som prečítala:

Skúsenosti mladej Slovenky v Írsku, kde pracovala ako opatrovateľka 
detí a starých ľudí. Pre mňa zaujímavé čítanie, pretože v mojom okolí
také skúsenosti nemá nik.


Dnes nezakončím retro šálkou s čajom. Celé tri týždne som pozerala TdF a štvrtý týždeň pokračujem s TdF žien. Považujem to za štyri týždne dovolenkovej cesty po Francúzku :-)

K môjmu cestovaniu si každé poobedie popíjam "kávičku" z takejto šálky:

slovo káva je v úvodzovkách, lebo môj nápoj okolo kávy ani neprebehol :-)



Ďakujem vám, že ste sa zastavili u mňa a venovali mi chvíľu zo svojho vzácneho času.  Nech sa vám darí a zostaňte zdraví na tele i na duši!

Daniela


7 komentárov:

  1. Paní Danielo, moc se mi líbí Vaše výšivky, trochu jsem kdysi také tak vyšívala, oproti Vám ale málo věcí a už ani nevím, kde skončily, teď už na to nevidím. Trochu háčkuju. Moc ráda bych Vám i napsala, ale E-mail se mi nezobrazuje. Přeji pohodové léto. Zdraví Dagmar

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Moc ďakujem! Treba kliknúť na moju foto, otvorí sa okienko, kde je email, len treba naň kliknúť a otvorí sa 😊
      Poteší ma, ak mi napíšete 😊

      Odstrániť
  2. Danka,
    krásne miestečko si objavila, aj mne sa tam páči :-)
    Vechtíky sú ako vždy super, knihu nepoznám, tak sa inšpirujem (aj ja som kedysi pracovala ako au-pair v zahraničí)...
    A ďakujeme za prianie.
    Opatruj sa, páááá

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Mila pani Danka nadherne vysivky,a nielen to krasne miesto, co ste nam dnes priblizila, ale aj vase teple ludske slova vo vasom blogu su pohladenim duse. Uprimna vdaka!!! Krasny den vam prajem,Jana

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Krásná vyšívka ☺
    Moc ráda jsem se prošla s tebou po krásném místě.
    Přeji ti nádherné dny Eva H.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Πάντα μου αρέσουν τα κεντήματα και τα πλεκτά σας.
    Ευχαριστούμε και για τα ωραία μέρη που μας δείχνετε με φωτογραφίες !!!
    Καλή Κυριακή

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Pozdravujem do Jasenovej. Bývalá sypáreň vo Veličnej má naozaj charizmu, tiež sa mi páči.😊 A ten vankúšik je super s letnou atmosférou. Bol by perfektný aj vo väčšej verzii ako stelesnené dobrodružstvo letného karavanového roadtripu.❤️😊

    OdpovedaťOdstrániť