utorok 16. januára 2024

Tatársky biftek

Vitajte u mňa! Ďakujem za komentáre v predchádzajúcom príspevku! 

Tretí zimný motívček mám hotový:




Tak, ako španielsky vtáčik, či francúzske zemiaky nemajú nič spoločné so Španielskom, respektíve Francúzskom, ani tatársky biftek nemá nič s Tatármi. Sú to jedlá, ktoré sme si z neznámeho dôvodu tak jednoducho pomenovali. Alebo len preto, aby to znelo zaujímavejšie, či honosnejšie :-)

V roku 1976, mesiac po svadbe, sme získali dvojizbový závodný byt (kde pracoval manžel) na novom rozostavanom sídlisku Banisko. Ako to u nás beží, najskôr sa stavajú domy a potom sa dorábajú obchody. Na Banisku vznikli malé potraviny a ešte menší pultový obchodík s polotovarmi. No, dnes by sme taký obchod tak nenazvali, pretože polotovarov sme vtedy moc nemali. Mne sa tam neušlo chodiť, bola som v Bratislave (študovala som na univerzite), ale keď som raz za čas prišla domov, manžel ma prekvapil tatárskym biftekom z polotovarov. Veľmi mi chutilo :-)

V lete 1979 som úspešne doštudovala a hneď v novembri sme sa presťahovali do Jasenovej. Ako pokračovali baniskové potraviny a polotovary, to teda netuším, ale myslím si, že v dnešnej dobe je sídlisko bez obchodu.

A my sme viac tatarák nemali. Proste bol zakázaný. Úrad verejného zdravotníctva povedal, že jesť surové hovädzie mäso je nebezpečné. Tak dobre, žiť bez neho sa dá :-)

Až v 2. desaťročí 21. storočia sme ho v obchode objavili. Už je povolený, "sranda" :-)

Občas sme si ho s manželom kúpili. Vždy ho pripravoval on, čo mne mimoriadne vyhovovalo, pretože toho veľa v kuchyni nedokázal, takže varenie bola vždy moja starosť. Mňa ani nezaujímala príprava :-)

Manžela niet, ostala som aj bez tataráka. Až teraz som sa odhodlala kúpiť si ho, veď na internete si prečítam ako na to. Z množstva receptov som si urobila svoj: žĺtko, cibuľka na drobno, lyžica horčice, lyžica kečupu, trocha drvenej rasce (do tej som blázon), worcestrovej omáčky, soli a korenia podľa chuti, k tomu hrianky potreté cesnakom:




výborné

No a to by som nebola ja, aby som niečo nevymyslela akože zdravšie - tatarák šošovicový: uvarila som šošovicu úplne domäkka, pridala som lyžicu olivového oleja, cibuľu nadrobno, cesnak a spolu rozmixovala. Ochutila som horčicou, worcestrovou omáčkou, soľou a korením:





Vyhodnotenie:

Čo sa týka farby, vyhráva tatarák z mäsa. Pre mňa je farba dôležitá a tak som si myslela, že mäsový tatarák vyhrá na celej čiare. Ale omyl! Na cesnakovej hrianke mi šošovicový tiež veľmi chutil. Experiment považujem za vydarený :-)


Celý minulý týždeň nás trápili mrazy. Myslím si, že už na Orave nie je zima taká ako kedysi, globálne otepľovanie určite cítime aj tu. Pamätám na zimy s teplotou -25°C a teraz mi robí problém -17°C. Prečo? 

Nuž, kedysi sme kúrili v ústrednom kúrení čiernym uhlím a drevom deň, noc, často bolo na teplomery kúrenia 80°C. samozrejme o takéto kúrenie sa bolo treba starať, prikladať, čistiť kotol, v lete nachystať uhlie a drevo. Ešte dnes ďakujem mojim svokrovcom, ktorí sa nám o toto všetko starali. 

Moje tepelné čerpadlo je super, ale nie na silné mrazy. I keď som cez počítač nastavila vodu v systéme na teplotu 65°C, bohužiaľ, nestalo sa tak. A tak som sa zastavila v Istebnom v uhoľných skladoch a kúpila si drevené brikedy. Tamojší šéf je môj bývalý žiak, tak to tam mám aj s obsluhou, naložil mi ich na zadné sedadlá auta a doma som sa už trápila sama.

Treskúcu zimu som v pohode a v teple teda prežila a dúfam, že to najchladnejšie máme už za sebou.



A takto vyzerá moje tepelné čerpadlo:

zamrznuté, ale funguje, to je hlavné :-)
má sa otepliť, tak snáď rozmrzne

Prečítala som:



Každý víkend pozerám lyžovanie. A veruže mám ho aj dnes večer, slalom žien vo Flachau, moc sa teším. A cez víkend u nás na Slovensku, v Jasnej :-)



Nakoniec nádherná retro šálka č. 35 so zimným stromom, v nej čierny čaj neznámeho názvu z krásnej malej škatuľky:






Ďakujem vám, že ste sa zastavili u mňa a venovali mi chvíľu zo svojho vzácneho času.  Nech sa vám darí a zostaňte zdraví na tele i na duši!

Daniela





3 komentáre:

  1. Danielko, máš krásnou zimní výšivku. Ten tatarák jsem měla vždycky moc ráda. V mládí jsme si ho dávali i v bufetu-občerstvení. Dneska se tomu divím. Kdysi Jirka ho tak jednou za rok dělával, sám koupil maso a už to jelo. Dnes do něj mám menší odvahu než dřív. Ale chutě mi děláš, tak si ho asi jednou udělám. Akorát budu muset worchestr. omáčku, tu nemám. Já mám na topení plyn. kotel, ale ten starý domek moc nevytopím. Tak se podle toho oblíkám. Hrneček je moc hezký, tyhle ouška se pěkně drží. Opatruj se a držím nám palce, ať už velké mrazy nejsou. Papa Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Danielko,pamatuji na dobu,kdy se nedalo sehnat kvalitní hovězí(nebo nebyly peníze). Tak se dělával "tatarák" z vařených brambor.Když se dobře ochutil,tak byl skoro k nepoznání ☺.
    Tady není po sněhu ani památky.Přemýšlím,že byl jen jednou poprašek.
    Měj krásné a klidné dny Eva H.

    OdpovedaťOdstrániť