štvrtok 25. januára 2024

24. Lapsang Souchong - čaj

Vitajte u mňa! Ďakujem za komentáre v predchádzajúcom príspevku!

Začala som s novým projektíkom. Najskôr som myslela, že to bude jedna výšivka na mesiac s vianočnou témou, ale po dlhom hľadaní na Pintereste som si vybrala 10 obrázkovú sériu, takže musí nastať zmena v pláne. Rozhodla som, že vyšívať budem tak, ako mi to vydá :-)

Z dvadsiatich malých výšivok ušijem vankúšiky a tie využijem na Vianoce na výzdobu pár vetvičiek vo vysokej váze. Sama som zvedavá ako toto výjde :-)

Takže prvý mini vianočný:


Aj štrikujem. No nie je to môj dobrý bod, pretože viacročné štrikovanie deky čaká a nie a nie sa dočkať, a ja začínam niečo nové:



Áno, moja obľúbená vzorka. Bude to pre kamarátku Hanku len taká maličkosť - prehos na operadlo kresla, ktoré je vystavené celodennému slnečnému žiareniu a škodí mu to.

Mrazy sa s nami na chvíľu rozlúčili a dúfam, že tie najsilnejšie sú už za nami. Moje tepelné čerpadlo to vydržalo, ľad pod ním sa topí. Počasie neprospieva zdraviu, šíria sa chrípkové a covidové ochorenia. Veľa mojich známych kýcha, smrká, kašle. Som šťastná, mňa to nechytilo, snáď to nezakríknem, dávam na seba mimoriadny pozor, pijem vodný kefír, kapustovú vodu, jem kapustu, vitamín D, C, horčík, dobre sa obliekam a snažím sa v škole ako-tak izolovať. 

Doma sa teším z cibuľovín, moje kuchynské okno privoláva jar:




A samozrejme denne popíjam čajíky. Minule som sľúbila zoznámiť vás s nie bežným čajom. Keďže som kedysi písala celú sériu o čajoch, trocha som bola v archíve môjho blogu. Ak som to dobre zistila, dnešný diel by mal mať číslo 24. A kedyže bolo to čajovanie? V roku 2016. Kto chce zaspomínať, nech si môj blog otvorí v počítači (tam je zobrazenie blogu iné ako na telefóne) a na pravej strane je archív, ktorý treba rozkliknúť.

24. Lapsang Souchong

Veľmi aromatický čínsky čierny čaj pochádzajúci z Číny, z hôr Wu Yi z provincie Fujian. Svoju arómu získava vďaka špeciálnej metóde spracovania - čajové lístky sa sušia v dyme z tlejúcich koreňov borovice bohatých na živicu. Je to jeden z najstarších čiernych čajov.

Lístky sa nechajú zavädnúť nad ohňom borovice, suší sa na panviciach a zvinú sa. Potom sa natlačia do súdkov a prikryjú látkou. Po fermentácii sa tepelne ošetria, znovu zvinú, uložia sa do bambusových košov a sušia. 

Nálev má príjemnú, silnú, hladkú a ušľachtilú dymovú chuť s tónmi sušeného ovocia. U lacných napodobenín tohto obľúbeného a ceneného čaju je typická dymovosť až údenosť príliš silná a úplne prebíja všetky ďalšie vône a chute čaju.


Čaj Lapsang Souchong je súčasťou čajovej zmesi s názvom Russian Caravan, ktorý prepravovali Rusi v karavánach na chrbtoch tiav. Zmes obsahuje ešte oolongy z Číny alebo Thajwanu. 

Dnes môj Lapsang Souchong a retro šálka č. 36, čínska, pre mňa nádherná:







Ďakujem vám, že ste sa zastavili u mňa a venovali mi chvíľu zo svojho vzácneho času.  Nech sa vám darí a zostaňte zdraví na tele i na duši!

Daniela



4 komentáre:

  1. Ωραία τα χριστουγεννιάτικα στολίδια
    Εγώ όλο το δέντρο με κεντημένα μαξιλαράκια
    Κι εδώ στην Ελλάδα γρίπη και covid πάλι
    Καλή σενέχεια !!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Danielko, to jsem zvědavá na sérii výšivek. Páni, to je nápad - vyšívané polštářky na větvičky. Taky pevně doufám, že velké mrazy už nepřijdou. Dnes jsem se byla přes poledne projít a ve stínu byly kaluže zamrzlé. Jinak celý den krásně svítilo sluníčko. Chřipku tady má taky kde kdo. Mně se občas ozývají dutiny, ale říkám si, že už to do jara vydržím. Pak bude pokoj. Dávám si vařené brambory na čelo. Čtení o tom čaji je děsně zajímavé. Zkusím se po něm podívat. Z toho šálku musel obzvlášť chutnat. Přeji pevné zdraví a samé krásné dny. Pa Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Danielko,moc se mi líbí vzorek na pletení.Maně si vzpomínám,že jsem stejný pletla dávno dceři.Vzorek je takový hutnější,tak to byl moc pěkný kabátek.
    Přeji klidné dny Eva H.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Danka,
    tento príspevok mi akosi unikol... Mala som chrípku, odrovnala ma nadlho, tak asi preto :-)
    Tak už viem, čo bude z výšivok, teším sa.
    Rada som si prečítala o čaji, každý deň o tretej si na Teba pri ňom spomeniem.
    Pááá

    OdpovedaťOdstrániť