streda 28. februára 2024

...červená, ale paradajková to nie je, jasný pane :-)

Vitajte u mňa! Ďakujem za komentáre v predchádzajúcom príspevku! 

Pracujem na všetkých frontoch! Veľa čítam, menej štrikujem, ešte menej vyšívam a najmenej zarábam peniaze :-) 

Prečítala som:



Uštrikovala som:


budú dva obdĺžniky s rozmerom 40×60 cm

Vyšila som:




A výplatnú pásku neukážem, lebo to by som zožala výsmech, že pre to sa mi ani neoplatí štartovať auto. Mám šťastie, že pracujem z lásky k mládeži :-)


Dve naše staršie deti - chlapci - neznášali paradajkovú polievku. Dodnes ju Miško nemôže ani vidieť. Ďalšie dve naše deti - ozaj deti - mali a aj majú paradajkovú radi. Všetko je to o tom, na aké chute si zvykajú od malička. Keď rástli chlapci, paradajkovú som vôbec nevarila. Keď rástli deti, začala som variť aj paradajkovú. To boli chlapci už na internátoch (jeden na vysokolškolskom v BA, druhý na stredoškolskom v MT - chodil na bilingválne gymnázium v Sučanoch).

Manželovi som občas paradajkovú uvarila, chutila mu. Ako som zostala sama, prestala som ju variť, lebo ju ani ja moc nemusím :-)

Teraz som vymyslela niečo nové, červené, ale paradajková to nie je, jasný pane :-)

Cviklová krémová polievka:

cvikla, mrkva, zemiaky, maslo, cibuľa, smotana, kocka zeleninového bujónu

ma masle cibuľku, zaliať vodou, pridať cviklu mrkvu, zemiaky, bujón,
uvariť, rozmixovať, zahustiť smotanou, dochutiť soľou a čiernym korením

ozdobiť kyslou smotanou, strúhanou cviklou a nasucho opraženým sézamom

dobrú chuť!

Vyhodnotenie pokusu:

Kto má rád cviklu, bude mu chutiť. Asi to bude takto: buď ju miluješ, alebo nenávidíš. Ja ju zaradím do môjho receptára s tým, že jej musím uvariť maximálne na dva dni, nie ako kapustu, ktorú môžem jesť každý boží deň :-)

V nedeľu bolo pri západe slnka nádherné svetlo. Začala som ho pozorovať najskôr na Choči, o chvíľu bolo už aj u nás v dedine:





K retro šálke s okrúhlym poradovým číslom štyridsať som si urobila ovocný šalát. Uvidíte prečo:







Ďakujem vám, že ste sa zastavili u mňa a venovali mi chvíľu zo svojho vzácneho času.  Nech sa vám darí a zostaňte zdraví na tele i na duši!

Daniela






3 komentáre:

  1. Rajskou miluji, z červené řepy neznám, ale určitě vyzkouším.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Danielko, máš krásné výšivky. Rajskou mám moc ráda, zrovna o víkendu si ji chci udělat. Řepu vyzkouším, tu jsme kdysi pěstovali. Ráno vždy před snídaní si převařím vodu a teplou zapíjím lék. Dávám si hrnek na chvilku ven za okno ... a dnes ouvej vypadl mi z ruky .. krásné fialky to byly. Ale třeba mi střepy přinesou štěstí. Teď popíjím Váš čaj - tatranskou průduškovou směs. Čaj má tady dobré jméno. Přeji krásné dny a stálé zdraví. Ještě musím napsat, miluji pohled na holé stromy - krásné fotky!

    OdpovedaťOdstrániť