streda 29. mája 2024

Malý darček pre kamarátku

Vitajte u mňa! Ďakujem za komentáre v predchádzajúcom príspevku! 

Vekom som dospela do štádia, že neviem vymyslieť darček pre svoje kamarátky k narodeninám či meninám. Ono je to ťažké, pretože žiadna z nás už nič nepotrebuje, všetko má, a to čo nám chýba (zdravie a mladosť) v obchode nekúpim :-)

A tak aj tentoročný narodeninový darček vyšiel spod mojich rúk. Čím sa baví oslávenkyňa? Nuž, ako mám ja rada vyšívanie, ona rada pečie sladké koláčiky, preto tento motív:















Kto ma sleduje dlho, možno mu je motív známy. Veru, jeden mám v kuchyni aj ja, aj keď som bábovku ešte neupiekla bez prihorenia :-)


Dnes retro šálka číslo 51, štvrtá zo série:






Piata sériová pri skladovaní vo veľkom koši v humne prišla k poškodeniu, takže jej nepriradím ďalšie poradové číslo a zo zbierky ju vyradím. Možno by som ju mala rovno vyhodiť, ale zatiaľ mi to nedá:




Ďakujem vám, že ste sa zastavili u mňa a venovali mi chvíľu zo svojho vzácneho času.  Nech sa vám darí a zostaňte zdraví na tele i na duši!

Daniela


nedeľa 19. mája 2024

Záhradkárka a kuchárka :-)

Vitajte u mňa! Ďakujem za komentáre v predchádzajúcom príspevku! 

Moje vyšívanie sa nehodí k tomu, čo vidieť von. Áno, nehodí sa k začínajúcemu letu, farby hrajú skôr jesenným dychom:


Ani vo vyššom veku som nepodľahla záhradkárstvu. A to som tomu verila celý život, že to tak bude. Ale aj keď mi "nevonia" hrabať sa v pôde, uvedomelo sa o to snažím. Slúžia mi na to dve hriadky. Do jednej z nich som zasadila priesady uhoriek:

prerátala som sa :-)
musím kúpiť ešte jednu priesadu, ujo na tržnici sa bude smiať

V druhej mám už niekoľko rokov cibuľku na vňať, ktorá sa mi vysieva zrejme sama. K nej som zasadila 5 zelerov a 3 petržleny :-)


Na voľne miesto zasejem ešte zo tri semienka cukiet. Som trapná, viem, ale aj takí musia existovať :-)

A pochválim sa aj kytičkou, také milujem:



Vymyslela som nový recept na obed:

mleté morčacie mäso, cibuľa, pohánka, syr Eidam, kyslá smotana, 5 vajec,

na cibuľke dusiť mäso

na mäso navrstviť udusenú pohánku

na pohánku navrstviť strúhaný syr

zaliať smotanou s vyjíčkami

a tu som urobila chybu, mala som to urobiť do pekáča
 a dať do rúry zapiecť, ja som vrstvila v panvici s plastovými časťami,
čiže do rúry nieeee :-(

a tu vidieť, ako tomu chýba zapečenie, malo by to krásnu farbu

Nuž, ale aj keď farebne to nie je vábne, chuťovo to spĺňa moje požiadavky. K tomu čerstvá cvikla len nastrúhaná, ničim nedochutená, takú mám najradšej.

Dôkaz,  že v poslednom čase cviklu preferujem:

pečené stehienko a dusený kel

kačacia pečeň a pohánka

A už retro šálka číslo 50, séria s predchádzajúcimi, čaj ovocný od Maxíka:







Ďakujem vám, že ste sa zastavili u mňa a venovali mi chvíľu zo svojho vzácneho času.  Nech sa vám darí a zostaňte zdraví na tele i na duši!

Daniela


sobota 11. mája 2024

Káva z Aeropress - u

Vitajte u mňa! Ďakujem za komentáre v predchádzajúcom príspevku! 

Mám nový krížikový začiatok, a áno, s mojim menom:

 


Naši dvaja synovia - Miško a Jurko - sú milovníci dobrej kávy. Neviem, kde si brali príklad, pretože ja nepatrím medzi denných popíjačov kávy a ocko kávu nepil vôbec :-)

S novou metódou prípravy kávy prišiel domov Jurko na rozhraní apríla a mája. Myslela som si, že v 21. storočí už nič nové v tejto oblasti nebude a predstavte si, v roku 2005 prišiel na trh Alan Adler s patentom na jednoduchý kávovar, pomocou ktorého sa dá pripraviť výborná káva. Za posledné desaťročie sa stal Aeropress veľmi obľúbenou metódou prípravy kávy v domácnostiach, ale aj v moderných kaviarňach, kde sa neboja pripravovať kávu formou alternatív.

Výhoda Aeropressu je skladnosť a jeho nízka hmotnosť, preto je výborný aj na cesty a dovolenky.

Aeropress je v podstate umelohmotný valec, kde na jeden koniec umiestnime papierový filter s držiakom a pridáme požadované množstvo namletej kávy, ktorú potom zalejeme horúcou vodou. Druhá časť Aeropressu je tiež valec, ale má menší priemer a na jeho konci je guma. Pri príprave sa tento druhý valec s menším priemerom vloží do toho prvého, väčšieho, čím vznikne vzduchová bublina a podtlak. Následne rukami pretlačíte túto vzduchovú bublinu aj s vodou cez kávu a filter. Pri príprave kávy teda nepôsobí len gravitácia, ale aj tlak. Vďaka papierovému filtru sa zachytí väčšina olejov, a preto je chuť kávy pripravenej cez Aeropress oveľa sladšia a jemnejšia než cez Moka kávovar alebo French Press.

Pozrite sa na to:













na cestách sa pije priamo z nádoby, doma sa preleje do šálky

a táto šálka má priemer akurátny na zostavu aeropressu,
takže sa môže káva urobiť priamo do nej



Jurko si na turistiku do termosky berie vriacu vodu a kávu si robí v prírode. Toto ja nepochopím, pretože mne káva nikde nechýba :-)

od Stohu k Rozsucu (Malá Fatra)  

Choč (Chočské vrchy)  

Čítam viac ako by som mala. Zanedbávam vyšívanie, štrikovanie, prechádzky a aj Giro d' Italia. A to sa ešte začali aj MS v hokeji! Mám roboty a roboty, ale Sedem sestier ma dostalo, dávam im prednosť :-) Už som pri šiestej ...

Dnes predstavujem retro šálku číslo 49, ktorá je zo série s predchádzajúcimi a aj budúcimi a súvisí aj s výšivkou :-)

V krásnej šálke, ktorú som kedysi pradávno dostala zrejme k meninám od bývalej kolegyne a kamarátky Helenky, je zelený čaj voňavý vďaka prítomnosti mäty a maliny:






Ďakujem vám, že ste sa zastavili u mňa a venovali mi chvíľu zo svojho vzácneho času.  Nech sa vám darí a zostaňte zdraví na tele i na duši!

Daniela