sobota 11. mája 2024

Káva z Aeropress - u

Vitajte u mňa! Ďakujem za komentáre v predchádzajúcom príspevku! 

Mám nový krížikový začiatok, a áno, s mojim menom:

 


Naši dvaja synovia - Miško a Jurko - sú milovníci dobrej kávy. Neviem, kde si brali príklad, pretože ja nepatrím medzi denných popíjačov kávy a ocko kávu nepil vôbec :-)

S novou metódou prípravy kávy prišiel domov Jurko na rozhraní apríla a mája. Myslela som si, že v 21. storočí už nič nové v tejto oblasti nebude a predstavte si, v roku 2005 prišiel na trh Alan Adler s patentom na jednoduchý kávovar, pomocou ktorého sa dá pripraviť výborná káva. Za posledné desaťročie sa stal Aeropress veľmi obľúbenou metódou prípravy kávy v domácnostiach, ale aj v moderných kaviarňach, kde sa neboja pripravovať kávu formou alternatív.

Výhoda Aeropressu je skladnosť a jeho nízka hmotnosť, preto je výborný aj na cesty a dovolenky.

Aeropress je v podstate umelohmotný valec, kde na jeden koniec umiestnime papierový filter s držiakom a pridáme požadované množstvo namletej kávy, ktorú potom zalejeme horúcou vodou. Druhá časť Aeropressu je tiež valec, ale má menší priemer a na jeho konci je guma. Pri príprave sa tento druhý valec s menším priemerom vloží do toho prvého, väčšieho, čím vznikne vzduchová bublina a podtlak. Následne rukami pretlačíte túto vzduchovú bublinu aj s vodou cez kávu a filter. Pri príprave kávy teda nepôsobí len gravitácia, ale aj tlak. Vďaka papierovému filtru sa zachytí väčšina olejov, a preto je chuť kávy pripravenej cez Aeropress oveľa sladšia a jemnejšia než cez Moka kávovar alebo French Press.

Pozrite sa na to:













na cestách sa pije priamo z nádoby, doma sa preleje do šálky

a táto šálka má priemer akurátny na zostavu aeropressu,
takže sa môže káva urobiť priamo do nej



Jurko si na turistiku do termosky berie vriacu vodu a kávu si robí v prírode. Toto ja nepochopím, pretože mne káva nikde nechýba :-)

od Stohu k Rozsucu (Malá Fatra)  

Choč (Chočské vrchy)  

Čítam viac ako by som mala. Zanedbávam vyšívanie, štrikovanie, prechádzky a aj Giro d' Italia. A to sa ešte začali aj MS v hokeji! Mám roboty a roboty, ale Sedem sestier ma dostalo, dávam im prednosť :-) Už som pri šiestej ...

Dnes predstavujem retro šálku číslo 49, ktorá je zo série s predchádzajúcimi a aj budúcimi a súvisí aj s výšivkou :-)

V krásnej šálke, ktorú som kedysi pradávno dostala zrejme k meninám od bývalej kolegyne a kamarátky Helenky, je zelený čaj voňavý vďaka prítomnosti mäty a maliny:






Ďakujem vám, že ste sa zastavili u mňa a venovali mi chvíľu zo svojho vzácneho času.  Nech sa vám darí a zostaňte zdraví na tele i na duši!

Daniela



3 komentáre:

  1. Hodně dlouho jsem nenavštívila blogy.Ani nevím proč.Nedělám žádnou ruční práci,až se stydím.
    Danielko,přeji nádherní jarní den Eva H.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Καταλαβαίνω τους γιούς σου γιατί κι εγώ πίνω καφέ.
    Εσύ λαυρεύεις το τσάϊ....ωραίο είναι κι αυτό.
    Η κούπα με το όνομά σου πολύ όμορφη !!!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Danka,
    teším sa, že som ťa navnadila na čítanie Sedem sestier, ja si ich asi aj kúpim :-)
    Zaujala ma nová príprava kávy, tiež ju pijem skôr sporadicky, zato čaj denne...
    Inak krásne zábery.
    Pááá

    OdpovedaťOdstrániť