štvrtok 14. mája 2015

Májová (bryndza)

Ukázalo sa, že môj obrázok bude dosť veľký a nebude vhodný na vankúš. Takže pôjde asi zas len do rámu:



Už minulý týždeň mi urobila chuť na bryndzovú pomazánku bloger priateľka Laura.  Do obchodu som sa dostala až dnes, ale na kúpu bryndze som nezabudla. 

Bryndza je patentovaný slovenský mliečny výrobok. Takmer všetci Slováci ju majú veľmi radi. V zahraničí však nie je známa. Aj náš syn Miško si ju vždy u nás kupuje do zásoby, lebo v Mníchove ju nezoženie.

A čo to bryndza je?  Je to v podstate syr. Najskôr sa vyrobí z ovčieho mlieka hrudkovitý syr zrážaním bielkovín pôsobením syridla a oddelením srvátky. Robí sa to pri teplote ľudského tela. Takýto syr sa robí aj z kravského mlieka, ale na bryndzu ide minimálne 50% ovčieho syra. 

Ovčí, či miešaný syr sa nechá mierne vykysnúť,  potom sa melie a solí. Naši rodičia si ešte pamätali, že v lete, keď bolo veľa mlieka, si robili bryndzu do zásoby, na zimu. Skladovali ju v drevených súdkoch. Konzervovanie zabezpečila soľ. 

V máji je najviac a najkvalitnejšieho ovčieho mlieka a tak májová bryndza je výborná. Teraz predávajú plnotučnú májovú, ktorá obsahuje aspoň 50% ovčieho syry. Pravú, 100%  ovčiu, v obchode nekúpite. 

Naši prví dvaja synovia - Miško a Maťko - boli vychovaní na domácom kravskom mlieku od manželových rodičov. Keď mali naše dvojičky - Danka a Jurko - rok, svokrovci zomreli. Manžel chcel, aby aj oni mali domáce mlieko, tak sme si kúpili dve kozy. V lete 1994 sme si vyrobili 8 kg 100% bryndze z kozieho mlieka. Uskladnili sme ju modernejším spôsobom - zamrazili sme ju. V zime to bola výborná pochúťka :-)

Dnes sme mali s manželom výbornú večeru:

bryndza, maslo, cibuľa, pažítka, červená paprika, reďkovky 
bryndza
bryndza s maslom, dobre vymiešať a potom pridať ostatné
čierny ražný chlieb
kravské mlieko je domáce, kupujeme od gazdu v dedine 
dobrú chuť!


Nech sa vám darí!
Daniela


14 komentárov:

  1. Mnam! Aj my sme uz majovu bryndzovu vyskusali tento rok :) Vraj v Zazrivej v tych domcekoch kde predavaju korbace kupite aj nepasterizovanu... Ale ci je to pravda netusim este som neskusala, nesli sme okolo :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mirka, bolo by dobré vyskúšať tú zázrivskú. Chcela by som vedieť, či je taká, ako bola naša kozia. Ale veď aj tá z obchodu bola v pomazánke chutná, jedli sme dva dni :-)

      Odstrániť
  2. Danka ... to je parádny fotorecept !!! ... :)))
    Včera halušky, dnes pomazánka ... robíš mi chute na noc ... zajtra idem bryndzu kúpiť aj ja ... :)
    pa pa ... L.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ozaj ... a obrázok ... ten sa do rámu bude hoddiť ... zatiaľ len hádam, čo bude z druhej strany stĺpa ... veľmi pekné farby tam máš ... :)

      Odstrániť
    2. Dík, Lauri, s tvojími foto sa to ani porovnávať nedá!
      Dúfam, že v cieli sa mi bude viac páčiť, ako teraz :-)

      Odstrániť
  3. Very interesting to learn about the cheese.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Danielka, ked je vysivka velka na vankusik, mohol by z nej byt vankus vacsi :-) Ja mam po babke dva vankuse, kde je vysivka (madeira) a velmi sa mi pacia...a ako super sa na nich spinka :-) Bryndzu a tiez natierku z nej mame velmi radi aj my, robis mi chute...mnam :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďík za radu, veď už len čosi z toho bude :-)))
      Katka, vankúš po babke vyšívaný madeirou, tak to je hotový poklad, ten si dobre opatruj!!!

      Odstrániť
  5. These days big 24"x24" cushions are also popular. You might want to try that if the design is large.
    Thank you for the yummy information on the cheese. You arrange so many things nicely and then take pics. If I want to show what I cooked I just show the final item because I am so unorganised . I pull one by one items and make in a hurry. Off course there is a spice box with basic min spices that every Indian will have but otherwise , I am a very unorganised cook.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Yes, you're right, dear Preeti pillow can be a 24 "x24" :-)
      I'm glad you like my work in the kitchen :-)
      You have a beautiful kitchen, I do not believe That you are unorganized cook!
      Like me, as in Indian cuisine using different spices!
      You have a very varied, savory cuisine and color :-))

      Odstrániť
  6. You are correct, sheep cheese is not known here, only in specialty shops! We do have goat cheese, though. American cheeses are very processed and mostly taste like plastic. :( Good cheese is hard to find, and expensive!

    I think a big pillow is good! More to snuggle! :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dear Rosey, super - more snuggle :-))))
      Cheeses are also quite expensive for us!
      Many different cheeses we buy on holiday with his son in Munich, they are very expensive. My son also purchase expensive for me!!!

      Odstrániť
  7. Dani, ja som dnes robila tiež bryndzové jedlo. Zapekané zemiačky s cibuľou a bryndzou. Veľmi sme si pochutili. Ahoj. D.:)

    OdpovedaťOdstrániť