štvrtok, 5. mája 2016

Nakladaná zelenina "DO CHUA"

Spoza vysokých hôr začína vychádzať slniečko, teplé slnečné lúče sa už rozlievajú po oblohe:



Dnes prišla na scénu rybia omáčka. Mala som voľno v škole a tak som si deň užívala po svojom, bavkala som sa :-)))

Rybia omáčka je jednou zložkou nálevu na zeleninu. Recept som našla na blogu Milky. Veľmi sa mi zapáčil, mne by takáto nakladaná zelenina určite chutila. A ešte viac sa mi páči názov tejto nakladanej zeleniny :-)))

Pri "štúdiu" o rybej omáčke som sa dozvedela, že veľmi smrdí. Preto som si jej otvorenie nechala na poslednú chvíľu, keď ju už budem potrebovať priliať do nálevu. Neviem, či mám nos necitlivý, či mi chýba jeden zo zmyslov, ale ja som žiaden smrad nezacítila. Trocha som omáčku aj olizla, nech viem, ako chutí. Je veľmi slaná a cítiť v nej skutočne rybiu chuť. Pre mňa však nič zlé, už vôbec nie hrozné.

Najskôr som si pripravila viac druhov zeleniny. Ako je u mňa bežné, nedržala som sa receptu pri jej výbere na 100% :

karfiol
mrkva, petržlen, červená cibuľa a cesnak
5 stopiek zeleru a 2 zväzky reďkoviek
dve cukiny a dve papriky
použila som iba jednu feferónku
striedavo som naplnila do 4 l fľaše

zaliala som nálevom, počkala, kým sa vytlačil vzduch a doliala
zatvorila som a bude tri dni v teple kuchyne
a potom pôjde zelenina do chladničky
Milky napísala, že nálevu potrebovala oveľa viac, ako je v recepte. Keď som sa pozrela na naplnenú fľašu, urobila som ho necelý trojnásobok. Ostalo mi len pár kvapiek :-))))

Nálev:
670 ml octu
670 ml vody
260 g cukru
5 lyžíc rybej omáčky
(soľ podľa chuti, ja som nedala, radšej som oproti receptu pridala omáčky, namiesto necelých 3 som dala 5)

Myslím si, že na oko je nakladaná zelenina veľmi pekná. Uvidíme, ako bude vyzerať po troch dňoch v teple a hlavne, ako bude chutiť. Určite to oznámim :-)

Čaj o piatej bol zelený, Sencha s príchuťou broskyne a marhule a kvetmi slnečnice, s krásnym názvom madam Butterfly (MB):





Nech sa vám darí!
Daniela

10 komentárov:

  1. Beautiful star and look at the gorgeous rich colours of your pickled vegetables.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Thank you, Kaye! Vegetables are a beautiful color, see if you will so tasty :-)
      Nice weekend!
      Pááá

      Odstrániť
  2. Danka .... zelenina vyzerá skvele ... som zvedavá, ako opíšeš jej chuť ... :) Ďakujem za recept, odložím si ho a v lete urobím aj ja ... pa, maj sa dobre ... L.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Lauri, predstav si, že som dnes neodolala a už som ju aj skúsila. Zdá sa, že bude tak len pre mňa, lebo je dosť kyslá a ešte po viacerých dňoch bude aj viac :-( Mne to neprekáža, ale muž mi to jesť nebude. Tak niekedy v pondelok to bude hotové a uvidím :-)
      Pekný slnečný víkend!
      Pááá

      Odstrániť
  3. Beautiful stitching, love this star shape, it looks so brilliant.
    And your vegetables looks delicious as well.
    Happy weekend to you!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Irmeli nice, thank you! The winter landscape star lands :-)
      I wish you a beautiful weekend!
      Pááá

      Odstrániť
  4. Danielko, ta zelenina je úžasná... když vidím tu nádhernou barevnou sklenici, tak se mi sbíhají sliny ... taky bych měla vyzkoušet a udělat... já si zrovna zalila konvici MB, tak to budu popíjet ještě po páté ... Pu erh už mi došel, dokonce i mami chutná, tak si budem dávat...
    hvězdičku máš krásnou....
    Hezký víkend přeju k Vám domů. Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jarka, krásna je, ešte pustila červená farba z papriky a cibule. Len sa mi to zdá byť viac kyslé, už som to dnes vyskúšala :-)
      Ja si pochutím, ale muž veru moc nie :-(((
      Jarka, to je zaujímavé, že mami chutí aj taký pu ehr, to teda hocikto nezvládne. Dobre to máš, že si môžete spolu popíjať čajík, to ti utkvie v pamäti navždy.
      Jarka, asi prišlo pár pekných dní aj u vás, tak si to uži!!!
      Pááá

      Odstrániť
  5. Lecker sieht das Gemüse aus, liebe Daniela. Da bekomme ich schon wieder Hunger :))
    Und der Stern wird immer schöner!
    Paaaa

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vielen Dank, liebe Marion!
      Ich liebe frisches Gemüse. Ich wollte in Essig eingelegte , um zu versuchen. Ich hoffe, es schmeckt
      Schönes Wochenende!
      Pááá

      Odstrániť