nedeľa, 24. júla 2016

Nedeľa pracovne :-(

Po dni voľna som opäť venovala poobedie vyšívaniu:




Okrem nedeľného varenia a pečenia som robila aj marhuľový džem. Robila som z dvoch dávok a aj z dvoch rôznych želírovacích cukrov. V obchode som objavila nový, tiež od Dr. Oetkera, vraj o 40 percent menej kalórií. Korunný cukor želírovací, ktorý som vyskúšala vlani a osvedčil sa mi, nemali.

Rada vyskúšam všetko nové, porovnám a zhodnotím. Záver zo skúšky menej kalorického želírovacieho cukru: ostávam pri pôvodnom, kalorickom :-)




Prvá dávka džemu:

umyté marhule zbavím kôstky a pokrájam na malé kúsky,
máme radi, keď sú v džeme kúsky, kto to nemá rád, nech ich pomelie

už je aj vychladnutý


Druhá dávka džemu:




 v deke zabalený bude pomaly chladnúť do rána

To, čo sa mi nezmestilo do skla, mala som na večeru k vlastnému pečivu. Recept nájdete TU:




Pred piatou, pri sledovaní poslednej etapy TdF som mala svoj čaj o piatej, zelený MB:



Nech sa vám darí!
Daniela

15 komentárov:

  1. Very cute ducks and that jam looks scrumptious!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. hank you very much! Ducks are small children on the pillow. Jam is really good :-)
      Pááá

      Odstrániť
  2. Весёлые друзья, дружные!

    За разновидностями чая не успеваю следить! Сколько же их!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Дорогая Софья, спасибо!
      У меня есть много разных чаев, я предпочитаю зеленый китайский. Сейчас собирают травы. Травяной чай пить муж.
      Я желаю вам прекрасные летние дни!
      Pááá

      Odstrániť
  3. Marhuľový džem je najlepší na svete ... Nevarievam ho ... marhule nemáme, lebo stromom sa u nás akosi nedarí ... a kupovať ... to by bol asi drahý džem ... Vraj boli na trhu marhule po 6 eur za kilo ... neskutočná cena ... Ja si robím každoročne džem z čiernych ríbezlí ... tiež veľmi dobrý, kyselkavý a navarím ho veru dosť ... Ja používam klasický cukor ... žiadne želírovacie prípravky ... Na to množstvo šťavy ktorú potrebujem spracovať by som ho potrebovala veľa ... tak ostáva klasika ... na liter šťavy kilo cukru ... Že ho je potom v džeme veľa a je kalorický ? nevadí ... veď ho až tak veľa naraz nezjeme ... :) Ale cukor ovocie výborne zakonzervuje a žiaden pohár mi nikdy nesplesnel ani sa inak nepokazil ... mám vyskúšané ... Danka, tvoj džem vyzerá krásne ... a určite aj výborne chutí ... tak si ho v zdraví užite ... :) Si ty šikovná ... ešte aj pečivo si stihla upiecť ... :) Pozdravujem, pekný týždeň prajem ... paa L.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Lauri, vlani aj tento rok som kúpila pred HM marhule po 2, to sa mi zdá byť ešte prijateľná cena. Ja som roky rokúce nerobievala džemy, to sa mi pri našich 4 deťoch nepodarilo, potom, keď vyrástli, začal byť želírovací cukor a veľmi sa mi to páči, lebo to netreba dlho variť. Stačí len pár minút, ja tak do 5. Moja maminka tiež robievala tak ako ty, ale si pam§tám, že pri tom stála dlhšie. Jasné, že je to drahší cukor, ako obyčajný, ale na to množstvo, čo robím, to nevadí.
      V noci nám trocha spŕchlo, teraz je zamračené, ale zdá sa, že to povolí :-)))
      Pááá

      Odstrániť
  4. Hi Daniela, Your jam looks yummy and the embroidery is looking very sweet:)
    I don't eat much of sweet things but my husband likes jams especially orange marmalade. We get it from store. Tomorrow I am going to make raw Mango pickle.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Thank you, dear Preeti!
      I would also not eat sweet, gain weight :-)
      Orange marmalade in the winter I did was excellent, everyone tasted.
      Jurko son brought me a mandarin. I have not opened it yet.
      Raw mango is also great!
      Pááá

      Odstrániť
  5. Ahoj Danka,
    džemík vyzerá výborne, ale už i ja po niekoľkoročných skúsenostiach :-) ho varím iba s cukrom, príde mi tak najlepší... a to pečivo k tomu, mňam.
    Kačičky sú chutné, pekne Ti pribúdajú.
    Aj u nás sa včera celý deň mračilo, ale nespadla ani kvapka. A bidúci týždeň tu majú byť teploty aj 37C, ale našťastie v tom čase budeme na Orave :-)
    Pekný deň, páááá

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No Aďka, tak budeš na Orave??? A kde presne? To by si ma mohla prísť pozrieť!!!!!
      Nejako by some sa mali dohodnúť :-))))
      Tak napíš!
      Pááá

      Odstrániť
  6. Liebe Daniela,
    eine süße Stickerei sind die beiden Entchen unterm Regenschirm !!!!Wie ich sehe hast du fleißig Konfitüre gekocht von den leckeren Pfirsichen.
    Selbst habe ich letzte Woche Johannisbeer Konfitüre gekocht von den Früchten aus meinem Garten. Was für eine Freude ist das dann auf dem Frühstücks Toast ! Ganz liebe Grüße von Carmen

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vielen Dank, liebe Carmen!
      Wirklich mehr Geschmack Marmelade zu Hause vorbereitet.
      Viele Grüße!
      Pááá

      Odstrániť
  7. Danielko, krásný káčata máš... jsou to takový rošťáci ... dobrou marmeládu si udělala .. já mám nejradši meruňky a višně... asi proto, že nejsou tak sladké .. jo a taky černý rybíz i červený to je věc ... tady jsou meruňky děsně drahý a my s mami tich marmelád moc nespotřebujem a leckdy si koupíme švestk. povidla místo marmelády ..mami kdysi dělávala jak Laura černý rybíz s cukrem výborný byl... švestky už budeme mít brzy zralé, ale to sníme, něco podarujem... TdF jsem nesledovala, ale znám příjemnou poslední etapu se šampáněm a pak Champs-Élysées ☼☼☼
    .. ale že ty naši kluci jsou dobrý, viď. Já měla Pu erh - nevíš, je lepší černý nebo zelený...
    Měj se moc hezky, zdravím k Vám do daleka! ☼♥ Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jarka, pu ehr by mal byť viackrát fermentovaný čaj, takže je iba čierny. Nerozumiem tomu, ako by sa dal urobiť zelený. A jeho kvalita je u jediného čaju tým lepšia, čím je starší.
      Sú aj také storočné, ale to je už moc drahý. Ja som mala najstarší 6 ročný, kúpil mi ho Miško v Mníchove, bola to vyššia cena, ale dalo sa :-)
      Jarka, tak to som ani nevedela, že je aj zelený, v knihách som sa o tom nedočítala a na nete som veru ešte tiež nevidela, zajtra sa na to asi pozriem.
      Páááá

      Odstrániť
  8. Fantastic batch of jam!
    I've just made some rhubarb jam, I love it :)
    Next, I might try to find some time to make some raspberry jam!

    OdpovedaťOdstrániť