utorok 9. januára 2018

História Kusmi Tea

Vitajte u mňa!
Ďakujem vám za komentáre v predchádzajúcom príspevku! Nedá mi a musím sa vrátiť k telenovelám. Väčšina začínala s Jednoduchou Máriou. A práve jej úspech v našom okolí nás doma priviedol ku Kráľovi dobytka. My sme Máriu nesledovali a nevedela som pochopiť, prečo všetci nechali podvečer čo podvečer všetko tak a usadili sa pred televízory. Vyskúšali sme to teda aj my a veru nás to dostalo :-)

Nuž, našťastie sme si rýchlo uvedomili, že nie je dobre, ak sa človek stane závislým na sledovaní nekonečne zdĺhavých a často čudných "zápletiek" a na ďalšie telenovely sme sa "nenalepili".

Začiatok novej výšivky je tu, ale moc toho zatiaľ nevidieť, lebo vyšívam bielou na bielom podklade:



Dnes som sa konečne dostala k tomu, aby som sa viac dozvedela o firme Kusmi Tea. Pred vyše rokom som dostala prvý čaj z tejto firmy, pre mňa dovtedy úplne neznámej. Keď som tieto Vianoce dostala od nich ďalšie 4 druhy čajov, sľubila som si, že o firme si musím toho vyhľadať viac.

Tak si predstavte, firma v roku 2017 slávila už 150 rokov od svojho založenia! Zakladateľom bol Pavel Michajlovič Kusmičov (1840-1908), najstarší syn v roľníckej rodine, ktorý už ako 14-ročný odišiel z domova do Petrohradu za prácou.

Pavel začal pracovať ako poslíček pre obchodníka s čajom. Ten si rýchlo všimol, že malý chlapec má potenciál a záujem o výrobu čajov a naučil ho umeniu miešania čajových zmesí.

Počas práce pre obchodníka s čajom sa Pavel oženil s Alexandrou, dcérou úspešného obchodníka s papierom. Zamestnávateľ mal radosť, že sa priženil do dobrej podnikateľskej rodiny a zveril mu čajovňu na ulici Sadovaja. A tak v roku 1867 začala fungovať firma P. M. Kuzmičova.

V roku 1901 už Pavel vlastnil 11 čajovní a obrovský dom pre veľkú rodinu (mali 7 detí), mal dostatok peňazí a jeho firma sa stala jednou z troch najväčších čajových spoločností v Rusku.

Pavel Michajlovič Kusmičov


V roku 1907 Pavel poslal svojho najstaršieho syna Vjačeslava do Londýna, aby sa naučil o čaji čo najviac. Vtedy byl Londýn svetovou veľmocou v obchode s čajom. Vjačeslav otvorill britskú pobočku s názvem P. M. Kusmičov a syn so sídlom na Queen Victoria Street.  A vypracoval sa na odborníka v miešaní čajov.

Vjačeslav sa vrátil do Ruska po smrti svojho otca v roku 1908 a prevzal rodinný podnik. Společnosť úspešne rástla a neskôr jej sieť mala 51 čajovní vo všetkých veľkých ruských mestách.

V roku 1916 Vjačeslav s očakávaním nepokojov previedol časť svojho majetku do londýnskej pobočky a v roku 1917 otvoril dieľňu s názvem Maison Kusmi-Thé v Paríži. Aj keď trávil v Paríži väčšinu času, jeho rodina zostala v Petrohrade. Na sklonku vypuknutia revolucie, bez toho, aby si uvedomoval správnosť svojich instinktov, sa rozhodol poslať rodinu na leto na Kaukaz. Hneď na to vypukla revolucia. Vjačeslav naplánoval útek jeho rodiny, najskôr do vtedajšieho Carihradu a v roku 1920 do Paríža.

V medzivojnovom období sa rodine darilo, spoločnosť otvorila pobočky v New Yorku, Hamburgu a v Carihrade. Vjačeslav za svoje hlavné sídlo zvolil Berlín a to vďaka veľkej komunite Rusov, ktorá sa tam nachádzala.

Vjačeslav Kusmičov zomrel v roku 1946, tesne po konci druhej svetovej vojny, a tak prevzal rodinný podnik, značne oslabený vojnovými rokmi, jeho syn Konštantín.

Konštantín nezdedil obchodné nadanie svojho otca ani dedka. Bol to človek, ktorý miloval život a  vedel si ho užívať. Miloval umenie i čaj, ale vôbec nerozumel číslam. A tak v roku 1972 na pokraji bankrotu predal celý podnik za almužnú.

Behom nasledujúcich rokov společnosť Kusmičov stále predávala čaje Kusmi, niekedy úspešne, inokedy menej. Rovnako ako Konštantín, ľudia, ktorí spoločnosť kúpili, boli umelecky založení a skvele rozumeli chutiam, ale schopnosť riadiť firmu chýbala každému z nich.

V roku 2003 společnosť odkúpili bratia Orebiovci, ktorí pochádzajú z rodiny s dlhou históriou obchodu s komoditami. V 19. storočí obchodovali s bavlnou, v prvej polovici 20. storočia s neželeznými kovmi a v roku 1962 sa Orebiovci rozhodli sústrediť na trh s kakaom a kávou, čo bol krok, ktorý ich priviedol až k čaju.

Sylvain Orebi, prezident Kusmi Tea


Orebiovci tak prijali výzvu pokračovať v tradíci Pavla, Vjačeslava a Konštantína Kusmičovcov a rozhodli sa dosiahnuť medzinárodnú prestiž pre značku Kusmi Tea. A myslím si, že sa im to podarilo!

exkluzívna predajňa určená pre maloobchod v USA

Niekedy to bude aj príspevok o druhoch ponúkaných čajov :-)


Môj dnešný čaj som si urobila ku sledovaniu slalomu, len škoda, že naša Petra vypadla v prvom kole, ale aj to sa stáva, bude lepšie :-)


šípkový z môjho zberu, celé a rozdrvené

šípky sa musia variť aspoň 5 minút



Ďakujem vám, že ste sa zastavili u mňa a venovali mi chvíľu zo svojho vzácneho času!

Nech sa vám darí!
Daniela

3 komentáre:

  1. Danielko, budem nadále zvědavé, co vykouzlíš za výšivku. Historie čaje Kusmi je opravdu hodně zajímavá, dozvěděla jsem se o ní loni díky tvému blogu .. ale zatím jsem ho nepila. Prodejna na obrázku vypadá parádně a tich čajů.......
    Papa Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Danka,
    super si nám zrekapitulovala históriu o tejto skvelej značke čajov, ja som ho pila pvýkrát asi pred rokom a pól :-)
    Som zvedavá na výšivku, pá

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Pekny vecer, caje som sice nepila, ale poznam ich od Vas a z casopisov Venkov a styl a Krasny rok. Casopisy su od nasich susedov Cechov a myslim, ze sa k nim aj lepsie dostanu. I ked verim, ze zohnat sa daju aj u nas. Vysivka bude asi v style zimy, uz by sa veru hodila aj tu. Tak verim, ze s pribudajucou vysivkou pribudne aj sneh a mraz 😊 💜

    OdpovedaťOdstrániť