pondelok 16. novembra 2020

Moja kapustová story :-)

Vitajte u mňa! Ďakujem za komentáre v predchádzajúcom príspevku!

Do kruhu sa dostalo malé spievajúce vtáča:


zas mám niečo na šitie, len šiť sa mi akosi nechce :-(

Bez kvasenej kapusty nedokážem žiť. Ak dva-tri dni v nejakej forme nejem kapustu, mám "absťák" a zaženiem ho tak, že rýchlo varím plný hrniec kapustovej polievky :-)

Posledné roky sa o to, aby sme mali kvasenú kapustu, staral manžel. Viackrát som o tom písala. Pozrela som staré príspevky so značkou "kapustové" a trocha si poplakala, zaspomínala ...

Vybrala som pre vás prvý kapustový príspevok, tam to je zdokumentované najlepšie a tak sa pozrite, ako nám spolu bolo dobre, on pracoval a ja len fotila :-)

https://daniebenc.blogspot.com/2014/10/kolorit-jesene.html

Vlani som prežívala jeseň po prvý raz sama. Nad kvasením kapusty som rozmýšľala už od leta. Načo sa budem trápiť, kapustu si budem každý týždeň kúpovať. Nuž, ale ja som už vtedy bola ako náš terajší premier, v jeden deň nie, na druhý deň áno :-)))

Nakoniec som rozhodla: robotu si uľahčím, kúpim si už nastrúhanú kapustu a tlačenie bude hračka, dokážem to aj sama :-)

Všetko som si pripravila do komory, nebudem predsa robiť divadlo na dvore. A dobre, že som tak spravila. Ono mi to tlačiť s manželovým "výmyslom" nešlo, moje ruky sú síce dobre tučné, ale sily v nich niet :-)

Musela som prejsť na starodávnu a osvedčenú klasiku - jedna noha v jednom súdku, druhá noha v druhom súdku a poďme do tanca :-)

Urobila som všetko, ako sa patrí. Prvé dni sa robila na kapuste pena a začala bublať - teda kysnúť. Bola som na seba hrdá, chválila som sa, kadiaľ som chodila :-)

Už ani neviem po koľkých dňoch som zistila, že bublanie prestalo. Žeby bola kapusta už vykvasená? Nie je možné, idem sa na ňu pozrieť. A tu moja pýcha musela spľasnúť. Kapusta zmäkla. A nie len na povrchu, skúšala som do vnútra a ona, pľuha, aj tam mäkká :-(

Radila som sa, kde sa dalo, nik pomôcť nevedel. Nič mi iné nezotávalo, len oba súdky vyprázdniť. Kapusta putovala do kompostéra :-(

Po pár týždňoch nato, vykračujem si po hypermarkete a tu halda kýblikov s kvasenou kapustou v akcii. No, Danuška, tu máš riešenie tvojho problému! Kúpila som 5 kýblikov, doma som z nej vytlačila všetku vodu, lebo býva moc slaná a kyslá, prehodila ju do súdka, pridala rascu a nakrájanú cviklu, zaliala vodou a o týždeň som mala výbornú kapustovú vodu - kapustnicu a perfektnú kapustu :-)

Tento rok som nad ničím nemusela rozmýšľať, mala som v tom jasno. Keď bude akcia, kúpim 5 kýblikov kapusty a mám "vystaráno" :-)

Stalo sa tak minulý týždeň:







Nie žeby mi toto množstvo vydržalo do konca jari, to ani náhodou. Ale mám aj na to riešenie. Keď jej už bude v súdku málo, prikúpim kýblik - dva a doplním :-)

Dúfam, že som vás pobavila. Pravdu povediac, ja som sa pri robote až tak nebavila, ako to vyzerá teraz z môjho písania. Vyplakala som sa vlani, ale i tento rok. A vyžalovala sa manželovi. Ešte dobre, že ho mám v spálni v polici :-(


No a čaj - kvalitný lisovaný pu erh od Miška:




Ďakujem vám, že ste sa zastavili u mňa a venovali mi chvíľu zo svojho vzácneho času! Nech sa vám darí a zostaňte zdraví!

Daniela


7 komentárov:

  1. Paní Danielo,i mně se to už stalo, problém mohl být v tom, že zelí bylo rané, ne pozdní určené k uskladnění v plúcaru/soudku na zakvašení. I já kupuji už krouhané zelí (v Polsku) a tam mi to tak vysvětlili...tak jen...jak jsem koupila, tak prodávám, jak se říká. Netrapte se, i tak jste si nakonec poradila, my ženy to vždycky nakonec nějak vyřešíme.😘 Lenka

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Danielka, dobre si si poradila :) ale to s tymi nohami, to by som sa rada pozrela :) vysivka je ako vzdy krasna :) papa

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Danielko, ty jsi šikovná. To šlapání zelí.. to tě obdivuji, jednu nohu v jednom soudku, druhou vedle.. to bych se asi přerazila. Ale nakonec sis dobře poradila. Když vidím ten kyblík zelí, tak se mi sbíhají sliny. Přidávat červenou řepu, to je zajímavé, to neznám. Pu-erh jsem dlouho neměla, mám tu jednu takovou jako "tabletu", tak si dám zítra. Teď si musím dát zelí (ale kupované) ... udělala jsi mi chutě. Opatruj se a taky buď zdravá! Papa Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ciao Daniela, non conosco il sapore del cavolo fermentato ma sicuramente è molto buono. sei una donna in gamba ...trovi sempre le soluzioni ai tuoi problemi e non ti scoraggi se qualcosa va storto. un abbraccio dall' Italia

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Danka,
    super si sa vynašla a teraz máš kapusty celý súdok :-) My jej jeme dosť málo, ani sama neviem prečo...
    Výšivka je pekná, už len šiť.
    Ja som dnes mala čaj z Ginka biloba :-)))
    Pááá

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Milý večer,teta Danka. To je rozkošný príbeh - to šlapanie by som si tiež určite pozrela. :) (Čítam, že nie som sama, asi by ste nás hnali :)) No škoda, že zrovna tie kúpené kapustné hlavy nepochopili, že majú kvasiť. No perfektne ste sa vynašla. A ten cviklový šperk navrchu - no neodolateľná je iste.:) Na zdravie - ja so zázvorovým čajíkom. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Jako vždy šikulka.Taky poslední dobou máme minimálně jednou týdně něco se zelím.Milujeme zelňačku.Našla jsem nový recept na internetu.Je vynikající.
    Vyšívka je moc pěkná.
    Přeji dobré zdraví Eva

    OdpovedaťOdstrániť