pondelok 2. januára 2017

Čo som nevedela o imele

Dievčatá, ďakujem vám za krásne komentáre! Všetky ma moc potešili!

Dnes som začala s novým projektom, ale na poslednú chvíľu som sa rozhodla vymeniť čiernu farbu za tmavohnedú a mám pripravenú ďalšiu výmenu, ale nemám v tom ešte jasno, tak uvidím :-)

zatiaľ málo :-)

Na poslednú chvíľu boli na Hviezdoslavovom námestí v Dolnom Kubíne vianočné trhy. Cestou zo školy som sa bola pozrieť, ale bola som dosť sklamaná. Bolo tam len pár stánkov a nejako smutno. Predsa som neodišla odtiaľ naprázno. Po prvý raz som si kúpila kytičku imela.

U nás je to stále málo známa vianočná výzdoba bez nejakej tradície. Pritom som sa na internete dočítala, že už starým Keltom pripadal tento večne zelený polokrík záhadný a preto si jeho halúzky vešali pri vchode do obydlia, lebo verili, že odoženie čarodejnice a zlých duchov.

Aj Slovanom imelo pripadalo tajuplné, keďže zvyčajne rastie vysoko v korunách stromov a jeho plody, biele bobule, sa podobajú perlám, ktoré dozrievajú práve v decembri.

Imelo pomocou prísavných koreňov vrastá do drevného pletiva hostiteľskej rastliny, najčastejšie listnatého, menej ihličnatého stromu. Je to teda parazitujúca rastlina. Vyrastá v guľovitom tvare. Má vždy zelené listy. Biely, sklovitý, vnútri slizovitý a lepkavý plod je pabobuľa.

Vtáky rozširujú lepkavé semená tak, že ich zobákom zavrtávajú do haluze, alebo vylučujú nestrávené spolu s trusom. Tie nevyklíčia ani vo vode, ani v zemi, len na hostiteľskej rastline.




Na našom území tradícia imela nebola zaužívaná, ale postupne sa dostáva do domácností ako dekoratívny prvok, doplňujúci symbol Vianoc. Vraj sa imelo prizdobuje pozlátením, či postriebrením. To som teda u nás nevidela. Mne sa aj tak páči najviac všetko prírodné a tak biele bobule a zelené listy sú pre mňa najkrajšie.

Imelo som si naaranžovala aj na stôl v kombinácii s borovicou. Bez vody. Túto radu som si tiež prečítala na internete. Vraj tak imelo dlhšie vydrží. Mne, bohužiaľ, vydržalo len pár dní. Odpadli všetky lístky.

Von imelo zamrzlo a aj tak je stále pekné, lístky neodpadli :-)




Včera som prezradila, že podľa povery máme imelo dostať do daru a nie si ho kúpiť. V niektorých oblastiach je zaužívané, že s vinšom vianočných sviatkov a s vetvičkami imela sa navzájom obdaria obidve strany. Veď kytička so želaním zdravia a šťastia každého poteší. Ak obdaríme imelom mladý párik, vinšujeme im šťastie, odvahu, lásku a plodnosť. O rok sa teda zariadim inakšie :-)))

Nuž a ďalší môj objav - imelo je aj liečivé:




Zrejme sa niekedy po ňom pozriem :-)

Dnes som si urobila zázvorový čaj s medom a citrónom. To len ako prevenciu pred nejakými neduhmi, ktoré číhajú všade. Veľa mojich priateľov je prechladnutých, treba sa chrániť :-)


idem "prevetrať" staré šálky zo svojej zbierky :-)
tak zajtra to bude ďalšia :-)


Nech sa vám darí!
Daniela

12 komentárov:

  1. Wow! Thanks for all the info re mistletoe - fascinating. Did you read that if you are standing with someone under the mistletoe you are supposed to kiss?

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Danielko, tak jsem tady. Vím, že u vás na Slovensku tradice obdarovávat se jmelím není rozšířená. V Čechách snad nikomu v domácnosti na Vánoce nechybí. Bývá tu přírodní, podle mě nejlepší. Pak je stříbrné a zlaté. Ráda ho dávám před Vánoci jako pozornost. Dost si ho lidi kupují sami, i když se má správně dostat. Já ho domů pro jistotu také kupuju. Je fakt, že rádo opadá, ale myslím, že dřív vydrželo v pohodě.
    Taky jsem poslední dni částečně proležela s chřipkou.
    Tak pevné zdraví ti přeju ! papa Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Pekny vecer aj ja som dostala tento rok imelo. Priniesol ho Michal od zakaznika ako dar 😊 Niekde som vsak citala, ze biele bobule su pre cloveka nebezpecne su vraj otrava. Neviem co je na tom pravdy. Nase malo bobule 4 tak sme ich radsej otrhali a dnu dali len konariky 😃 U nas sa tie neduhy akosi zacinaju zas o nieco pokusat 😕

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ahoj Daniela, veru, imelo má i u nás mnohoročnú tradíciu, pamätám si ho ako vianočnú dekoráciu z detstva a vídavam ho na trhoch každoročne pred Vianocami. Pretože som vášnivou zberateľkou pohľadníc, schválne som zalovila v albumoch s tými vianočnými — a veru imelo na nich bolo časté i pred 40-50 rokmi. Skôr by som povedala, že ho v poslednej dobe zatieňuje módnejšia dekorácia, eukalyptus a aj rezané kvety či kvitnúce črepníkové kvety.
    Inak, všetko dobré v novom roku a hlavne nech Ti zdravie slúži! Vierka.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Danielka, to som nevedela, ze imelo je aj liecive...som zvedava, ako ti bude chutit, ked ho niekedy vyskusas :) Maj sa krasne, papa

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Die Mistel scheint eine sehr interessante Pflanze zu sein.
    Ich bin gespannt auf dein neues Stickbild.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Любопытная и интересная информация! Спасибо!

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Danka,
    napísala si peknú reportáž o imeli, u nás kedysi nesmelo chýbať, teraz ho mávame však len sporadicky, keď mi ho nedaruje manžel :-)
    Ale že je aj liečivé, som doposiaľ nevedela.
    Som zvedavá, čo pekného vyšívaš, aj ja sa práve rozhodujem, a neviem si vybrať...
    Práve som si uvarila čierny čaj, nie je síce ešte päť, ale myslím na Teba :-)
    Pááá

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Jmelí mívám pověšené mezi vánočními háčkovanými ozdobami a že je léčivé, jsem vůbec netušila.

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Milá teta Danka, ja želám všetko najlepšie k meninám. Zdravie, šťastie,mnoho lásky a milých ľudí okolo, ďalšie krásne nápady do blogu... A aj veľa bozkov pod imelom :)!(ja som vedela o imele najprv len túto pusinkovú záležitosť z filmov) :) a teším sa, že som sa dozvedela toľko noviniek. Info, že má byť podarované, budem šíriť ďalej a verím, že na ďalšie Vianoce si ho nebudem musieť kúpiť sama a ja tiež podarujem. :) Je to milé. Výšivka vyzerá zlatučko, zdá sa, že zasvieti mesiac. :) Konečne viem, že najprv sa robia obrysy (dosť som premýšľala, či je to finálna časť alebo je lepšie urobiť obrysom "entrée" výšivky (akoby tie vyšívané Parížanky povedali). :) Milé meninovanie.

    OdpovedaťOdstrániť
  11. milé žienky, imelo sa dá aj doma pestovať. tie biele bobuľky imela zbieraného z listnatých stromov sa vtierajú na konáre jablone, maximálne však 5-6 miest, aby náhodou strom nevycicalo.Po asi 3 rokoch môžete zbierať.

    OdpovedaťOdstrániť