Ďakujem vám za krásne komentáre!
Potom som pridala listy, premiešala a podusila už len 3 minúty:
K novej zelenine som vopred urobila kuracie prsia na cibuľke s kurkumou a trochou kari:
Dnes, bohužiaľ, nebudem začínať ako obvykle. Vyšívanie vynechávam, pretože som ihlu nemala ani v ruke. Varila som, piekla a poobedie som strávila s Lenkou. Zažili sme spolu kúsok romantiky v bielej krajine :-)
Vo štvrtok sme boli s manželom prvý raz od Vianoc na nákupe. Nie že by sme už nemali čo jesť, v mrazničke máme v zásobe kde-čo, ale chýbalo nám pár základných vecí - cibuľa, ocot, jogurty, syry, nejaká tá šunka, toaletný papier, voda, ovocie a zelenina, a to najdôležitejšie - kopa sladkostí. Bez nich to má manžel ťažké. Len chodí ako s prerazenou nohou a nevie, do čoho by zakopol :-)))
Mňa v obchode zaujala kapusta (zelí). Takú som ešte nevidela. Nuž, a keďže som "požierač" kapusty, nemohla som nekúpiť :-)
Kapusta má zvláštny názov: Pak Choi. Keby neexistoval internet, schrúmem ju surovú a viem, že by mi chutila. Vďaka internetu som získala niekoľko receptov na jej prípravu a ja, ako vždy, som z nich urobila jeden, ten svoj :-)
V balení boli dve takéto kapusty:
Dobre som ich premyla v studenej vode, chvíľu nechala odkvapkať a každú z nich som rozkrojila na štvrtiny:
Pripravila som si cibuľku, cesnak, zázvor a jednu sušenú čili papričku (mala by byť čerstvá, ale doma nemám), olivový olej, sézamový olej, sézam (mal by byť tmavý, ale mám iba svetlý) a rybaciu omáčku (môže byť aj sójová, mne sa viac pozdáva rybacia):
Len v jednom recepte bolo napísané, že treba oddeliť listy od hlúbika, ostatné pripravovali štvrtky kapusty v celku. Keď som videla, že hlúbik je dosť hrubý, oddelila som ho od listov. Na prípravu listov bude potrebný kratší čas:
Do woku som dala trochu olivového oleja (vo väčšine receptov bol použitý kokosový tuk, nemám ho a ani neplánujem kúpiť), do rozpáleného oleja som dala najskôr cibuľu, potom cesnak, zázvor a čili, to aby olej prevoňal:
Po chvíli som pridala hrubšie časti - hlúbiky a chvíľu nechala podusiť pod pokrievkou. Potom som pridala sézam, lyžicu sézamového oleja a dve lyžice rybacej omáčky, pomiešala a pod pokrievkou podusila:
Potom som pridala listy, premiešala a podusila už len 3 minúty:
K novej zelenine som vopred urobila kuracie prsia na cibuľke s kurkumou a trochou kari:
Je jasné, že môj manžel by sa takémuto obedu nepotešil. Jemu som k mäsu udusila ryžu, ale jeho tanier som neodfotila :-)
Trocha som sa bála, že zázvor a čili urobí svoje a budem to mať poriadne pálivé. Ale bolo to pikantné presne podľa mojej chuti. Veľmi som si pochutila a tým, že manžel mi neodjedol, jedna porcia mi ostala aj na zajtra :-)
Dočítala som sa, že tento druh kapusty má aj iné názvy: Bok Choy alebo Chinese Cabbage. Pak Choi obsahuje sacharidy, proteíny a tuku menej ako 1%. 100 g kapusty obsahuje 13 kalórií. Je bohatým zdrojom vitamínu A, C, K, B6, tiež kyseliny listovej a vápnika.
Od Vianoc sme doma nemali upečené nič sladké a včera na blogu u Hanky "Šťastné dni" som si urobila chuť na poctivé kysnuté buchty. Pečenie buchiet je pre mňa dlhoročná rutina. V Hankinom recepte ma zaujalo, že používa sádlo, zrejme bravčovú masť, pomyslela som si. A ako by to bolo, aby som nevyskúšala :-)
Zamiesila som si cesto podľa Hankiného receptu. Kým som robila obed, cesto vykyslo. Buchty som naplnila slivkovým lekvárom, to máme najradšej. Vyšlo mi ich 17:
buchty boli tiež skvelé, čo vám poviem, dnes sa mi obed vydaril :-) |
6 som ich zobrala do Istebného. S Lenkou sme sa dohodli, že pôjdeme zas spolu na prechádzku. Chceli sme si výjsť na kopec, kde bola kedysi parádna sánkovačka. Nechýbalo tam ani jedno dieťa z ulice.
Dnešné počasie bolo ideálne na tento šport, ale na našej trati dnes, ale ani pred týždňom, nebolo ani nohy. Je to veľká škoda, že dnešné deti nemajú záujem o jednoduché a finančne nenáročné športy. Všetko sa to potom odráža na ich kondícii a zdraví. No čo už, doba nám doniesla iné záujmy :-(((
v pozadí vidieť Choč v opare |
najvyšší vrh sa volá Lysica |
poľná cesta, ktorá bola našou sánkarskou dráhou, dnes sú na nej len stopy po štvorkolke a naše :-) |
v pozadí Kubínska hoľa |
stretli sme bežkára samotára :-) |
Domov som prišla niečo po piatej. Rovno na čaj:
rooibos |
Nech sa vám darí!
Daniela
Как вкусно ты пишешь про еду:) Отличная получилась прогулка!
OdpovedaťOdstrániťDanielko, to zelí před vánoci přivezl brácha,že ho chroupe jen tak. Teď už vím od tebe název. Já jsem z té novinky udělala salát. Tvůj recept vypadá moc lákavě i to kuřátko.
OdpovedaťOdstrániťProcházka musela být příjemná. My co jsme sáňkovali na "našem" svahu jako děti, je sídliště. Čajík jsem měla opět zázvorový.
Tak ať to sluníčko dlouho vydrží. Dnes máme ráno -15 stupňů. Papa Jarka
Danka,
OdpovedaťOdstrániťkrásne fotky, tak my sme sa tam hneď išli posánkovať :-)V blízkej dobe sa chystáme na pezinskú babu, tak snáď bude veľa snehu...
Obedík si navarila úžasný, mňam a tie buchty priam spievajú...verím, že ste si pochutili. Ja som včera nemusela variť, boli sme v jednej reštaurácii a super sme si pochutili aj my :-)
Neuveríš, ale aj my s manželom sme si včera o piatej dali rooibos.
Páááá
Everything looks so delicious ♥♥♥
OdpovedaťOdstrániťYou have a very cold winter this year!
Paaaa
Téééda také dobroty. Slinu mám až na brade:-) A tie úžasné fotky, ako vždy si u teba nájdem kadečo zaujímavé. Idem čítať ďalej, čo všetko so u teba zameškala. Ten pak choi určite vyskúšam. Som rada, že nie lem môj tata je mlsná huba:-D
OdpovedaťOdstrániťPapa
Toto zelí neznám, ale oběd bych si dala hned, je velmi lákavý a určitě moc dobrý.V sobotu jsme zrovna s manželem vzpomínali na zimní sáňkování a bruslení na rybníku nejen naše, ale i našich dětí. Letos by se to bruslilo, rybníky zamrzlé jsou, ale děti zřejmě tráví čas u počítačů nebo v nákupních centrech. Je to smutné, ale nic nenaděláme ☺
OdpovedaťOdstrániťAj keď si nemala v ruke ihlu, ale si nezaháľala ... Navariť obed, napiecť, to všetko stihnúť tak, aby sa popoludní dalo ísť na prechádzku ... veď to nie je len tak ... :) Apropoooo ... ten obed ... parádička ... neskutočná mňamka ... tú kapustu si dakde kúpim a určit si takú zeleninku urobím ... mám na ňu neslutočnú chuť ... Dani ... a krásne naservírované ... a takú fajnovú teplú buchtu by som si tiež dala ... :)
OdpovedaťOdstrániťEšte musím pochváliť fotky zprechádzky ... parádne sú ... :) najmä tá posledná s lyžiarom ... Dani, maj sa dobre pa pa L.