štvrtok 18. januára 2018

Rímsky šalát

Vitajte u mňa!
Ďakujem vám za komentáre v predchádzajúcom príspevku! Aďka, to je jasné, že si ma moc potešila balíčkom! A je to presne tak, ako píše Laura - na blogoch sa vytvorili priateľstvá lepšie, ako máme doma so susedkami. Vieme toho o sebe viac, ako o tých, čo bývajú vedľa nás. To je to čaro internetu a blogov :-)

S výšivkou sa blížim k cieľu:



Už som sa viackrát zmienila, že nerada chodím po obchodoch za nákupmi. Robím to až vtedy, keď nám chladnička a komora zíva prázdnotou :-)

Ale, ....... predsa sa tam nájde niečo, čo ma dokáže dostať. Už aj na Orave to v oddelení s ovocím a zeleninou vyzerá zaujímavo. Novinky rada obzerám a aj vyskúšam. Dlhšie pokukujem po rôznych druhoch šalátov. Nie je to len starý známy, ale aj stále dobrý, hlávkový šalát. Po ňom prišiel ľadový a teraz sa to v regály so šalátmi hmýri rôznymi tvarmi a farbami listov :-)

Kúpila som rímsky šalát. Predávajú dve hlávky v balení. Listy už na pohľad vyzerajú zdravo a chrumkavo :-)

Dočítala som sa, že rímsky šalát je kráľ listovej zeleniny. 100 gramov rímskeho šalátu obsahuje viac ako 100% odporúčanej dennej dávky vitamínu A a vitamínu K. Obsahuje viac ako 30% vitamínu C a kyseliny listovej. Poskytuje relatívne dobré množstvo vitamínu B1, B2, B6, mangánu, draslíka, železa, horčíka, vápnika, fosforu a medi.

Vysoký obsah antioxidantov v šaláte chráni pred kardiovaskulárnymi chorobami. Tento druh obsahuje najviac živín zo všetkých šalátov a podporuje zdravý metabolizmus cholesterolu. Rímsky šalát teda udržuje cievy pružnejšie a znižuje krvný tlak. V tom mu tiež pomáha draslík.

Šalát obsahuje veľa enzýmov, ktoré potrebujete pre lepšie trávenie. Nízky obsah enzýmov v našej strave je dôvod, prečo rastie počet ľudí, ktorí trpia zažívacími ťažkosťami.  

Ja som si dnes pripravila jednoduchú večeru z rímskeho šalátu. Nakrájala som ho, k nemu niekoľko cherry paradajok, olivový olej, soľ, korenie a citrón a všetko premiešala. K šalátu som mala hrianky z celozrnného chleba (drevorubačský):







Nuž, výborná večera pre mňa, pre manžela nejedlé :-(

S výberom na dnešný čaj som to mala jednoduché. Tešila som sa, že vyskúšam nový, zo včerajšieho darčeka od Aďky. Turecký do tureckého skleneného pohárika, ktorý mi doniesla Lenka z dovolenky v Turecku:





k čaju som si pustila starého dobrého Sherlocka Holmesa a užívala som si to:-)


Ďakujem vám, že ste sa zastavili u mňa a venovali mi chvíľu zo svojho vzácneho času!

Nech sa vám darí!
Daniela

9 komentárov:

  1. Tiež som mala na večeru šalát ... ja zas z čínskej kapusty, rajčín a uhorky ... bez chleba, ale s balkánskym syrom ... mňamka ... Dani, výšivka je čoraz krajšia ... pa L.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. jej včera bol šalátový deň, tiež som mala šalát z čínskej kapusty, paradajok a šupla som si na to plátky údeného lososa... mňamka :) Výšivka je veľmi pekná....cítim z nej jar... pa Z.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. salát vypadá opravdu dobře, hned by se člověk podle obrázku do něho pustil .... hezký den Dana

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Какой вкусный вечер!:) Аппетитный салат! Лавандовая вышивка так красива!

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Danka,
    aj ja som včera kúpila až dva druhy listového šalátu, ale dojedala som ešte cviklový šalátik :-)
    Výšivka bude pekná, mám rada levanduľu v akejkoľvek forme, chystám sa na levanduľové sušienky...
    Páá

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Danielko, výšivka mi voní až sem ... koukám, že jsme všechny salátové .. je to dobrota... turecký čaj neznám, ale věřím, že je dobrý .. já teď popíjím heřmánkový ... takový čaj o čtvrté.
    Papa Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Mam rada Rimsky salat nejvic ze vsech salatu.
    A zase moc pekna vysivka :-)
    xx

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Ahoj Dani, výšivka sa už poriadne rozrástla a je veľmi pekná...také ľahké jedlo je výborné, tiež mám rada šaláty na akýkoľvek spôsob...šáločky na čaj sú nádherné, ja mám doma tiež dve ale len obyčajné sklenené ale podšálky sú pekné farebné, turecký čaj nemám, chutí nejako zvláštne ako iné čaje? A zase tie nádherné hodiny....pekný víkend

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Wooooooooowwwwww, you had Turkish teaa???????????


    Better to drink it in Istanbul ♥♥♥♥♥♥

    OdpovedaťOdstrániť