sobota 23. augusta 2014

Topenie včelích plástov, alebo Keď sa včelár kopne

Najskôr chcem privítať dve nové následníčky môjho blogu: Annie a Júliu. Vítam vás u mňa a dúfam, že čítaním mojich príspevkov sa pobavíte a moja tvorba sa vám bude páčiť. 

Pokročila som kúsok v novej výšivke:



Dnešný deň sme mali zaujímavý. Zaujímavým ho spravila chyba môjho manžela. Ráno sa rozhodol, že bude topiť včelie plásty. Vie, že sa to robí neskôr. Niekedy koncom septembra, začiatkom októbra.  Teda vtedy, keď včely už nelietajú. Sú pripravené na zimu. 

Kedysi to robil na elektrickom variči. Dnes si vymyslel nový spôsob a chcel ho rýchlo aj vyskúšať. Na dvore si postavil zo starých tehličiek provizórnu piecku. Na ňu dal hrniec s dvojitým dnom. Dnu nalial dve plné krhly vody. Do vnútornej časti dal včelie plásty a varil, a varil. Ako myšička kašičku. Konečne mu voda začala vrieť. Do hrnca zas kvapkať roztopený vosk. 

No a vtedy sa to všetko začalo ukazovať ako chyba v správnom načasovaní. Dnes bol aj na Orave pekný a teplý deň. Včielky si veselo lietali. Zacítili vôňu medu a už sa aj začali zlietať v "kuchyni". 

Manžel rozhodol, že urobí aj druhú várku. Veď tak dlho trvalo, kým voda začala vrieť! Kým všetko ukončil, mal hádam aj celý úľ pri sebe. No čo, aj starý včelár sa môže kopnúť! Našťastie sa ani ja včielok nebojím a mohla som pokojne fotografovať až dokonca:

včelie plásty v deravom vreci
dá sa do vnútorného, tiež deravého hrnca


vloží sa do vonkajšieho hrnca s otvorom na naliatie vody a kvapkanie vosku

točivým lisom sa vytlačí všetok vosk

vidno, kde sa nalieva voda a kde vyteká vosk
vyteká roztopený vosk

ohnisko

komín


aj našej Mačke sa tu dobre drieme
prvá várka je hotová


a ešte raz
väčšina ľudí sa toľkých včiel bojí, my nie


celý priestor zamorený včelami:))

Mačka svoju polohu pre istotu zmenila
Ja som medzi fotografovaním čítala blogy, prezerala Pinterest a spravila som niekoľko krížikov. Na obed som uvarila fazuľovú polievku II. Urobila som menšie zmeny: Namiesto ghee som dala dobrú slaninku a použila som dve plechovice fazule:



Pokoj zmiešaný so vzrušením, ticho so bzukotom včiel, samota dvoch ľudí so svetom (prostredníctvom internetu). Pre niekoho nuda a bieda. Pre mňa krásny víkendový deň!

Ďakujem vám za návštevu! Teším sa na vás aj zajtra!
Daniela

2 komentáre:

  1. Hello Daniela

    Your stitching is looking great!
    So many bees - they llok a bit scary!
    The soup sounds delicious (:

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Annie, thank you for the nice comment! Bees were peaceful and soup tasted.

      Odstrániť