Och, včera som si myslela, že dnes budem v cieli. Bohužiaľ, nie som :-(((
Chýba mi už len pár balíčkov, previazaných žltou stuhou. To už, hádam, dnes večer dám :-)
snehová vločka charakterizuje dnešný deň na Orave, takmer celý deň bol ovládaný meluzínou :-) |
Už som viackrát písala, že od vtedy, ako sme s manželom doma bez detí, varím na niekoľko dní. Niektoré jedlá sa ani nedajú uvariť v malom hrnci.
Včera som uvarila polievku, ktorú môj ocko volal "skrižievkové". To preto, že sa v nej skríži kvasená (kyslá) kapusta so šťavou z nej (kapustnicou). Ak varil len kapustu, polievku volal "zemiaky v kapuste". Ak varil len šťavu z kapusty, bola to "kapustnica". A poviem vám, všetky tieto jedlá pripravil výborne. Už ako malé dieťa som mala rada všetko, čo varil on. To, že kapustu na rôzny spôsob milujem, som zdedila po ňom. Maminke jeho varenie moc nechutilo. Ona mala vždy niečo iné :-)
Do hrnca dám kapustu a kapustnicu, môže byť riedená aj vodou (aby polievka nebola moc kyslá, ale ja mám rada práve takú). Vložím bravčové kosti z karé a varím, kým sa mäso z kostí takmer oddelí. Kosti vyberiem, odkostím a mäso vložím zas do hrnca. Pridám na kocky nakrájané zemiaky a varím, kým nie sú mäkké. V kyslom prostredí sa na nich vytvorí jemná tvrdšia šupka, ale vo vnútri sú mäkké, uvarené. Také mi moc chutia. Dochutím cesnakom, mletým čiernym korením a soľou. A je hotovo.
Kyslá kapusta a šťava z nej v čerstvom stave obsahujú probiotické baktérie mliečneho kvasenia. Tie zabraňujú množeniu škodlivých mikroorganizmov, aktivujú funkciu čriev a vylučovanie toxických látok. Podporujú pravidelné vyprázdňovanie, čiže zabraňuje zápche. Sú významným zdrojom vitamínov C a B a kapusta obsahuje aj vlákninu.
My máme kyslú kapustu vlastnú. Myslím si, že domáca je lepšia, ako z obchodu. Ale ak niekto nemá možnosť natlačiť si svoju, dobrá je aj z obchodu. Ak chcete vidieť môjho manžela pri jeho vynáleze tlačenia kapusty, kliknite TU.
Dnes sedím celý deň doma. U nás je veľká fujavica, metelica, že nehodno ani psa von vyhnať :-)))
Ako pochúťku som si pripravila toto:
surová kyslá kapusta a šťava z nej (kapustnica) |
červená farba je z cvikle, pridávame ju do kapusty pri tlačení, ale ak je už farba slabá, pridávame ju aj pri "zmývaní" kapusty |
výborná chuť, výborný detox :-) |
Ďakujem vám za váš čas a nájdite si ho aj zajtra!
Daniela
Hmmm ale ste mi narobili slinky :) Zajtra letim k nasim do suda :) Dnes som Vas videla pri praci ako "natahujete" nitky :) Ujo von odhadzoval sneh (my dnes tiez niekolko krat uff) a daroval mi flasticku medu... Uz sa tesim ako si ho zajtra dam do caju. Este raz dakujeme :) Pekny zasnezeny vecer :)
OdpovedaťOdstrániťTo som rada, že som ti narobila chúťky :-)
OdstrániťA ja som taká zanietená vyšívačka, že nič nevidím kúsok od nosa :-)
Medík si dajte, nech nechytíte vírus, hlavne drobček!
Pá
Looking forward to seeing its final touch tomorrow then! I love cabbage like you do!
OdpovedaťOdstrániťThe meals with cabbage are always very tasty for me! In our kitchen, we make also two type stuffed cabbages! Stuffed cabbage in olive oil with rice and stuffed cabbage in butter with mince meat :)Yummy yummy!
It is good that you also have board cabbage:-)
OdstrániťMe taste every way:-)
Yours would I tasted too much!
Paka
Danielko jsi rychlík---krásné to je ♥
OdpovedaťOdstrániťPolévka lákavá --- mnam :o)
Kapustnica je kyselé zelí?
Měj se moc hezky...páááá
Martina
Už mák koniec :-)
OdstrániťKyslá kapusta je kysané zelí, kapustnica je tá šťava z kysaného zelí :-)
Samé dobrôtky pre mňa :-)
Pá
You are so close to finishing! What a lovely design :)
OdpovedaťOdstrániťThank you, dear friend!
OdstrániťPá
Sehr fleißig warst du wieder :)),
OdpovedaťOdstrániťUnd deine Suppe sieht lecker aus - bestimmt schmeckt sie auch so. Mmmmmh
Wir danken Ihnen, in Deutschland wissen sie Sauerkraut und Koch:-)
OdstrániťPá