piatok 8. júla 2016

Hradčany

Aj dnes som urobila pár krížikov. Nie je to náročné vyšívanie, ani farbami to nebude hrať. Keď sa lepšie pozriete, uhádnete:



Celé detstvo som sa v našej obývačke pozerala na vyšívaný obraz. Už vtedy sa mi zdal nádherný. Teraz, keď vyšívam aj ja, mám ho ešte radšej :-)

Obraz je starší ako ja. Doniesli si ho rodičia z českého pohraničia. Už som sa zmienila, že tam odišli  po druhej svetovej vojne, po odsune Nemcov. Vrátili sa na Slovensko v roku 1952. Prišli pracovať do novej fabriky v Istebnom. Po dvoch rokoch som sa narodila ja.

Z rozprávania mojej maminky viem, že obraz kúpila od nejakého muža, ktorý ho aj vyšíval. Veru áno, vyšíval ho muž :-)

Myslím si, že tento pohľad na Prahu je známy na celom svete. V každom ročnom období sa robia fotografie pýchy Prahy. Prejsť Hradčany a Karlov most je povinné pre každého návštevníka Prahy. Stretnete tam ľudí každej rasy, v dnešnej dobe s fotoaparátmi, či telefonmi v rukách. A cvaká sa ako o preteky :-) 

Pre porovnanie skutočnosti a výšivky som stiahla z internetu dve fotografie, ktorých autorom je Michal Němejc : http://www.krasyprirody.cz, ktorému sa súčasne ospravedlňujem, že som ho dopredu nepožiadala o možnosť použiť jeho foto v mojom blogu. Michalovi sa môj blog zapáčil natoľko, že mi dodatočne dovolil použiť jeho vlastníctvo - nádherné fotografie, ďakujem!




A pozrite sa na vyšívaný obraz:













Obraz sa dostal ku mne tento týždeň. Keď sme likvidovali domácnosť mojich rodičov, obraz si zobrala moja sestra. Bol v ich dome celé roky a teraz, keď dom ostal prázdny, Lenka mi obraz dala. Keď sa raz vyprázdni náš dom, zrejme poputuje už len na nejaký blšák.

A pozrite sa, ako obraz študoval Furio:



Čaj o piatej som mala kvietkový. Zmes sušenej fialky a prvosienky jarnej. Zmes mám vo vrecúšku, ktoré som si ušila na jar, keď kvitli fialky:



Nech sa vám darí!
Daniela

13 komentárov:

  1. Danka ďakujem, mám už ačokču. Objednala som si semienka z Čiech, dobre si pamätáš. :):) No, možno sa poobhliadam na rok aj po tom šťaveli. :)Dani, aké veľké narastú tie ačokče? Aké veľké si to zberala? Lebo ja to mám také cca 5 centimetrové a niekde som čítala, že to sa má také zberať. Ale sa mi to zdá veľmi malinké ešte.
    Ten obraz Prahy je krásny. Inak, aj môj otec povyšíval nejaké tie obrazy za mladi. Tiež krásne veci a veľmi pekne vyšíval. Steh jak jeden. :):)
    Pekný víkend. D. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Danka, to je rôzne, ak rýchlo rastú, sú dobré aj väčšie, ale ak pomalšie rastú, treba ich zjesť už malé, lebo potom sú horšie, také akoby drevnaté, či vláknovité :-)
      Na začiatku som ich nechala podrásť a boli dobré, ale ku koncu sezóny som zbierala maličké. Ale rýchlo ti začali rodiť. Susedy sa spýtam na ten šťaveľ, odkiaľ to má a ako to vyrastie a odfotím :-)
      Tak tvoj mladý ocko bol frajer, keď vyšíval, to klobúk dole!
      Pááá

      Odstrániť
  2. Danuško,ten obraz jsme taky kdysi měli.ani nevím,kde skončil..zítra jedu na Slovensko..
    dobrou noc.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Zdeni, predloha bola asi po celej republike :-)
      Čakám!!!
      Pááá

      Odstrániť
  3. Danielko, tento vyšívaný obraz jsem někdy v mládí-dětství u někoho viděla, byl občas k vidění. To víš, je to nádhera - ta práce i téma.
    Nová výšivka je opět foťák, nějaký starší typ ? Furio jako správný kocour musí vše nové očuchat a prozkoumat. To sis nasušila určitě dobrý čaj, to by mi nenapadlo a to nám fialky i prvosenky rostou v zahradě.
    Jinak ty čaje taky střídám, dřív jsem třeba zelený pila jen s jasmínem.. zvláštní jak jsi psala, že se kolegyně diví našemu čajování ... ale nám to vyhovuje a o to jde.. tak si vždycky vzpomenem na sebe při čaji ..
    Opatruj se a buď v pohodě ☼ Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vidíš, Jarka, aj Zdenka píše, že ho mali, asi to bol vtedy rozšírený po republike a nevedno, či všetky vyšíval ten istý muž :-))))
      Našla som dva foťáky, tak som chcela oba vyšiť, bude vankúš a vrecko.
      Tie fialky som na jar sušila, ale ono to je veľmi malinké, zosušili sa moc, ale prvosienky sú v pohode, tak spolu im to ide :-) Samotný fialkový čaj som na jar skúsila, ale lepší je miešaný.
      Mne to robí veľmi dobre, že viem, že kdesi ďaleko je šlovek, ktorý robí to isté čo ja. A ešte často, skoro každý deň s nami pije Aďka a v zime a na jar aj Laura. Laura teraz pije bylinkové a čas má podľa toho, čo robí. Ona má veľkú záhradu a rada sa o ňu stará. Takže to rozumiem, že jej podriaďuje aj čajíkovaanie :-)))
      Jarka, maj peknú nedeľu!
      Pááá

      Odstrániť
  4. Danka obrázok je super je tam dosť striedania farieb---budeš mať oči v strehu.Napíšem Ti príbeh o našom obraze---moja mama tiež vyšívala keď bola mladá--nádherne-pedantne--s jednou nitkou z mulinky--jej prechody z farby do druhej ani človek nepostrehol--ako namaľované.Mám nejaké obrázky odložené.A najkrajší obraz bol svätý ale taký jemný Madona,nikde som inde takú nevidela.----krásny--na konci vojny jej vraj Nemci dávali veľké prachy zaň --no nepredala ho,Obraz ostal doma---mau som si ja doopatrovala,pochovala a všetko,starý domček po nej som podedila ja--keďže brat ju ani nenanvštevoval///no nemal čas--bol Horská služba/Ale na konci života bolo prianím mojej mamy dať obraz bratovi--tak som ho aj dala--brat už zomrel--a obraz tam kraľuje --ostali dvaja synovia--ktorým ručná práca absolutne nič nehovorí--tobôž nie s takou tamatikou---no chudák obraz--najradšej by som ho vypýtala a dala aspon niekde do múzea---ale to sa mi asi nepodarí a tak obraz má nábeh skončiť niekde v zberných surovinách--no je mi to ľúto.....Tak vidíš ---snaž sa aj Ty nejako súco zaopatriť svoje obrázky!!!!!Danka pozdravujem a pekný deň---teraz budeš mať aj Ty čítania odo mňa.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Evka, no krásny príbeh obrazu so zlým koncom! Ja by som na tvojom mieste zasiahla a obraz by som si pýtala. Trocha taktiky, vysvetlenia a možno by sa k tebe dostal. Kým by si mala z neho radosť, mala by si ho doma ty a potom niekedy, ak ho tvoje deti nebudú chcieť, nech ho dajú do múzea, či do zberných surovín, či na blšák :-)
      Prajem ti krásnu nedeľu!
      Pááá

      Odstrániť
  5. Danielko, můj obdiv má každý, kdo toto dokáže! To musí být "piplačka" a musíš na to mít dobré oči! A když píšeš, že ten obrat vyšíval muž, to už nechápu vůbec. Je to nádhera a ty jsi moc šikovná! Smekám. Měj se krásně.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Libuška, ja obraz vyšívať nejdem, ja len také menšie :-)
      S týmto starým obrazom budem spomínať na detstvo, našu obývačku a mojich rodičov. Bolo nám tak dobre spolu!!!! Boli sme od mojich 9 rokov sami, vtedy sa oženil aj môj brat. Ale súrodenci bývali neďaleko, och bolo skvelo!!!
      Pááá

      Odstrániť
  6. Danka,
    obraz je krásny, o to viac obdivujem, že ho vyšíval muž.
    Premýšľam, čo vyšívaš, neviem prečo, ale mi to pripomína koliesko na stoličke :-) ale stolička to asi nebude :-)
    Aj moja mamina má na pamiatku po svojej mame vyšívaný vankúš chemlónom, kedysi sa to vraj robilo a je krásny, musím ho nafotiť.
    Maj sa krásne, pekný víkend!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hihihi, Aďka, máš bujnú fantáziu :-)
      Vidíš, teraz je vyšívanie dosť na ústupe, zdá sa mi, že mladé ženy viac teraz háčkujú, a vtedy to bola zábava aj pre mužov :-)))
      Tak na ten chemlón si veru pamätám! Trochu sa tým zapodievala aj moja sestra, ale nezostalo nič z toho. Veru odfoť, môže to byť zaujímavé! Ženy si vždy niečo nájdu do rúk, však?!
      Maj sa fajn!
      Pááá

      Odstrániť
  7. Dani, obraz je skutočne pekný... ty ako majsterka vo vyšívaní vieš najlepšie koľko dal roboty a zaujalo ma to, že ho vyšíval muž, ale asi bolo takých šikovných mužov v tej dobe viac. Pamätám sa na to, že keď som bola ešte dieťa, mali sme háčkovanú dečku ktorú robil tiež muž, kamarátkin strýko a to ma veľmi prekvapilo, nechcela som tomu ani veriť...a čo sa týka návštevy Prahy, máš úplnú pravdu, tie miesta čo si napísala treba určite navštíviť, už sme tam boli veľakrát ale pri poslednej návšteve sme medzi stovkami ľudí stretli známych. Bývajú od nás neďaleko, asi o dve ulice, celý rok ich nestretneme ale tam sme sa našli, to bola náhoda :) Pekný deň

    OdpovedaťOdstrániť