sobota 21. apríla 2018

Letná kapustnica s bonusom :-)

Vitajte u mňa!
Ďakujem vám za komentáre v predchádzajúcom príspevku!

Začala som s novou výšivkou, ale zatiaľ z nej moc nevidieť a ani dlho nebude, to najdôležitejšie príde až nakoniec:


Konečne som sa prinútila chytiť aj štrikovanie, no, lepšie povedané začisťovanie :-)
Dala som si záväzok, že to musím spraviť za tri dni. A potom prídu na rad zas ihlice, na to sa teším:



V súdku s kyslou kapustou sme už na dne. Posledný raz sme vyčrpkali kapustnicu - šťavu. Uvarila som z nej kapustnicu s názvom rýchlovka, alebo ešte lepšie letná. Prečo letná? Varievala ju svokra v lete. Keď chodili hrabať seno, zobrala jej plný hrniec do poľa. Cez obednú prestávku, keď slnko pražilo na hlavy, zašli do tône pod stromy, najedli sa a oddychovali. 

Raz som to zažila aj ja. Hneď po svadbe, v júli 1976. Svokra otvorila hrniec, vytiahla plechové misky a servírovalo sa bez stola a bez stoličiek, v tráve. Pánečku, keby ste vedeli, ako mi chutila! Kyslá, osviežujúca, klobása, vajce, teplota pre mňa tak akurát, poprosila som aj o druhú misku :-)

Už som raz písala podrobnejšie recept, môžete si pozrieť TU.

Dnes ponúknem recept na bonus ku kapustnici :-)

kvások, polohrubá múka (asi 500g), soľ, vajce, olej, uvarené zemiaky omastené slaninkou - zostatok zo stredy :-)
vymiešať cesto, prikryť a nechať vykysnúť
už vykysnuté
plech vytrieť herou
cesto, roztiahne sa dobre prstami namočenými v oleji :-)
super slaninka :-)
kyslá smotana, krájané šalotky, bazalka - pokrájať ešte






pred dopečením vytiahnúť, posypať syrom a ešte dať zapiecť 
nádhera, však? a tá vôňa!
dobrú chuť!



Dnešný čaj som mala skôr, po ňom som išla von:


zelený
v škatuľke od mňamky :-)


Ďakujem vám, že ste sa zastavili u mňa a venovali mi chvíľu zo svojho vzácneho času!

Nech sa vám darí!
Daniela!

4 komentáre:

  1. Mňam, hneď by som si dala obije :-)
    Na výšivke zatiaľ vidím iba garden, ale som na ňu zvedavá a začisťovanie Ti ide Danka super, čoskoro to budeš mať hotové...

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Danielko, děláš mi chutě.. hned bych si dala... tradiční jídla jsou výborná.
    Jsem zvědavá co se z výšivky vyklube .. určitě něco hezkého. Jabloň v minulém příspěvku je opravdu nádherná i trnky.
    Krásnou neděli ti přeji. Pa Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
  3. To je dobrota..až se mi sbíhají sliny..:-D
    Krásný den přeji
    Daška

    OdpovedaťOdstrániť
  4. A Oxalis mám doma..je to nenáročná květina..
    http://www.lebis.cz/oxalis-ctyrlistek-jetelicek

    OdpovedaťOdstrániť