pondelok 7. mája 2018

Janoška, Krčméry, Jamnický

Vitajte u mňa!
Ďakujem vám za komentáre v predchádzajúcom príspevku!

Aprílová úloha je hotová:


Kto si chce pozrieť lícnu stranu, musí kliknúť na Christmas Ornie SAL.

Pribudol mi aj druhý štrikovaný štvorec. Prvé dva som musela zošiť, aby mi uhlopriečky išli smerom von z veľkého štvorca, ktorý vznikne. Ďalšie už budem robiť priamo:


polovica očiek nabratá, druhú urobím len na ihlicu, tzv. modulové štrikovanie

V poradí štvrtým farárom v Jasenovej bol Juraj Janoška, často s menom Jur. Bol významnou osobnosťou v cirkvi,  členom stoličného zastupiteľstva, propagátor česko-slovenskej vzájomnosti, spisovateľ a literárny kritik...
Viac o ňom nájdete TU, tiež na stránke ECAV TU.



Zaujímavý život mal Miloslav Krčméry. Napriek tomu, že zomrel ešte v mladom veku (42), stihol toho veľa. Pre mňa bolo prekvapením, že sa venoval nielen literatúre a žurnalistike, ale bol aj hudobným skladateľom. Vtedy dôležitá bola aj jeho propagácia poľnohospodárskej osvety na Orave.
Prečítať o ňom si môžete na Wikipedii TU.

Našla som "Čítanie o Všeobecnej vnútornomisijnej a pastorálnej konferencii" spracované v roku 1985 Pavlom Hroncom. Je to dlhosiahle čítanie. Ja som si to prešla len zbežne, pristavila som sa kde-tu. Odporúčam vám otvoriť si dokument a prečítať si stranu 4, kde sa o situácii k cirkvi koncom 19. storočia zmieňuje Miloslav Krčméry. Veľmi sa mi páči jeho konštatovanie a myslím si, že je aktuálne aj dnes.




O Jánovi Jamnickom som toho veľa nenašla. Krátky životopis som našla TU. Bol náboženský spisovateľ, cirkevný historik, farár, profesor teológie, ktorý sa zaslúžil o vedecký prístup k praktickej teológii. 

Čo ma prekvapilo? Keď som o ňom niečo hľadala na Google, zaplavilo ma množstvo informácií o jeho jedinom synovi, tiež Jánovi, narodenom v Jasenovej v roku 1908, hercovi, režisérovi, scenáristaovi a pedagógovi. Jeho ženou bola Vilma Jamnická. 

O mladšom Jamnickom sa môžete viac dozvedieť TU a o jeho posledných dňoch života TU.


Konštatovanie:
- Písanie včera a dnes mi dalo zabrať, hlavne časovo. Ale dozvedela som sa veľa zaujímavostí, s   ktorými by som sa inak nikdy nestretla.
- V Jasenovej boli farári samé veľké osobnosti


Dnešný čaj:







Ďakujem vám, že ste sa zastavili u mňa a venovali mi chvíľu zo svojho vzácneho času!

Nech sa vám darí!
Daniela!

6 komentárov:

  1. Your April block of singing birds is so pretty, Daniela! Very bright and cheerful :) Hope you are enjoying a lovely day!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Dani, nádherný porcelán ... krásna výšivka a veru som si aj so záujmom počítala ... Prajem pekný sviatočný deň ... L.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Danielko, je fajn, že píšeš o historii vaší obce.. ono se to dnes, bohužel, moc nenosí. Nedávno jsem si říkala, jak dlouho jsem nedělala klasické buchty, ty tvoje jsou na plechu jako vojsko. S ručními pracemi, jako vždy, nezahálíš.
    Měj se krásně... počasí je úžasné. Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Danko, výborný materiál, já to chválím. Moc se mi líbí ta melírovaná příze, to bude výborný výsledek.
    A k historii toho kostela to také vítám. Ty odkazy jsou dobré, četla jsem o Jánoškovi, to mi fakt dost říká o česko-slovenské vzájemnosti, byl v Matici slovenskej. Já jsem navštívila i muzeum Matice. Je to doba po revoluci 1848, kdy se poměry změnily, ale jak kde. Já jsem si přečetla část dokumentu M. Krčméryho a má pravdu. Plno "schůzí", dost řečí a přípitků a to, co bylo třeba řešit, se neřešilo. Jako dnes. On to člověk musí číst s "otevřenýma očima" a hlavně u toho přemýšlet. Ještě toho Jamnického si prostuduji.
    Tobě, Danka, věřím, že ti to dalo dost práce a osobně si toho cením, že to sem dáváš. Teď u toho výročí je příležitost připomenout ty osobnosti, které si to určitě zaslouží. Určitě je dobré připomenout, že se zasadili o tu "polnohospodársku osvetu", protože tehdy farář na vesnici byl i takový učitel, který radil lidem v záležitostech důležitých pro život. Proto je třeba i tohle vyzvednout.
    Takže za sebe - chválím a přeji hezký den. Jana

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Danielko, obdivuji tvoje pletení, vůbec nevím, jak bych na to šla. A jaký bude výsledek? Taky koukám, jak si dáváš denně jiný čaj a že jich ale vystřídáš a všechny ti chutnají?

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Danka,
    zaujímavé čítanie...dlho som tu nebola, nebolo kedy.
    Výšivka je krásna, už som si ju prezrela.

    OdpovedaťOdstrániť