pondelok 20. júla 2020

Keď kvitnú zemiaky

Vitajte u mňa!
Ďakujem za komentáre v predchádzajúcom príspevku!

Včelárska séria je hotová, čaká ma šitie:



aj vám sa páči? mne veľmi :-)



Zima bola na Orave iná. Snehu málo, teploty mierne, špárový snáď ani nebol :-)
Kto chce vysvetlenie k pojmu špárový, nájde ho TU. A kliknúť na odkaz sa oplatí hlavne pre výšivku, ktorú som vtedy vyšívala, obrázok visí Lenke v kuchyni :-)

A tohtoročné leto na Orave? Tiež o ničom. Často prší, ale nič nerastie ako má, veľa mravenísk a ešte viac slizniakov, nuž a tie teploty!? Štyri dni po sebe som musela kúriť v ústrednom kúrení, aby som nesedela v zime. V obývačke som mala  len 19 - 20 °C a vraj júl. Dnes už nekúrim, trocha sa to vylepšilo :-)

Okrem tepla mi moc chýba aj Tour de France. Som zvyknutá tri júlové týždne sedieť pri vyšívaní pred telkou, oknom mi prúdi horúci vzduch, ja si cestujem po Francúzku, vidím kus histórie a neuveriteľné športové výkony najlepších cyklistov sveta :-)

Tento júl mi ostali len vychádzky do prírody v našom okolí. Chodím takmer každý deň. Ak prší, idem aspoň po dedine s dáždnikom. Chôdza mi robí dobre na moje nohy a ak niekoho stretnem a prehodím s ním aspoň pár viet, pookrejem aj na duši.

Včera (v nedeľu) mi napísala Lenka, že k nej prišla jej dcéra Lenka z Bratislavy, nech prídem na kávu. Bola som. Lenka sa ma spýtala, ako sa mám. Odpovedala som jej krátko: od štvrtkového poobedia ste prvé, s kým sa skutočne rozprávam, tak sa mám. Našťastie sa viem porozprávať aj sama so sebou a s mojimi deťmi aspoň virtuálne :-)

Ale aj tak - užívam si to, som v svojej podstate samotár a pozorovateľ všetkého navôkol :-)

A tak aspoň málo z môjho pozorovania - kvitnú zemiaky:












Ešte trocha z varenia. Zeleninová polievka s domácimi maxi nokami:

zelenina - čo chladnička dá :-)

vajce, krupica, soľ, sóda bikarbóna, vňať


lyžicou sa vytvarujú noky a zavaria sa v polievke



Nakoniec šálka čaju z arónie:


čaj mám od pani, čo mi bola ohodnotiť dom pred dedičským konaním, "vyčenčovali" sme, ja som jej dala med :-)


Ďakujem vám, že ste sa zastavili u mňa a venovali mi chvíľu zo svojho vzácneho času!

Nech sa vám darí a zostaňte zdraví!
Daniela!

14 komentárov:

  1. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Danka,
    výšivky sú krásne, také veselé, letné... určite budú pre nejakého včelára.
    Priznám sa, často na Teba myslím, a ako Ti asi je, keď si doma sama... žiaľ, neviem to zmeniť, bývame ďaleko :-(
    Ale snáď sa nám podarí stretnúť, keď budeme na dovolenke na Orave, ak teda budeš mať čas a chuť.
    Ani som si nevšimla, že zemiaky majú také pekné kvietky :-)
    Pááá

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Dani, to je nádherná výšivka. Jsi moc šikovná. Hezké dny a ať Tě stále těší všívat. M.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Dobrý večer Daniela,všetky vaše výšivky sú krásne,ale táto včelárska séria je úžasná.Darček sa bude určite páčiť.Prajem vám krásne dni a aby sa počasie už umúdrilo a mohla ste si užiť vaše milované prechádzky.Pozdravujem vás.E.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Danka, prekrásna medová výšivka ... ostatne, ako všetky tvoje . Moja mamka ovdovela ako 47 ročná. Dlhé roky bývala sama v byte, v činžiaku. Tiež si zvykla na samotu a bola tak spokojná. A pri čítaní tvojho príspevku som si spomenula, že tiež vravievala "nerozprávala som sa s nikým dva dni" ... to ešte neboli mobily a my sme nemali ani pevnú linku ... Dani, pozdravujem ...pa

    OdpovedaťOdstrániť
  6. K pozdravom sa pridávam aj ja. Vrecúška su roztomilé, čaju sa v nich bude parádne oddychovať, kým bude zaliaty, medom osladený a dúškami hladiť niekoho.:) A veru, leto je divné - tu v Podunajsku som sa už minimálne cca 5rokov dušovala, že musíme dať klimatizáciu urobiť (stále nemáme) a teraz ani netreba. Stále máme akýsi "májový pocit"- teploty len do 30.Už sme si odvykli, hoci predtým boli zrejme normou takéto letá. Zemiaky pekne rastú. U nás som slnečnice obdivovala. A tieto technológie sú fajn, ľudia si môžu byť "bližšie", aj keď sú ďaleko. Ale je jasné, že občas ich človek má chuť aj objať a pozerať do očí tak naozaj. A tí, čo odišli navždy, nás akoby liečivo hladia vždy spomienkami(aspoň ja si to tak nejako predstavujem).:) A posielam aspoň virtuálne objatie.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Danielo,vyšívky jsou moc pěkné.Už jako dítě(na východní Moravě)jsem obdivovala květy brambor.Možná i proto,že mám brambory v jakékoliv úpravě moc ráda.Tady(západní Čechy)jsem je nikde neviděla.
    Zaujaly mně knedlíčky do polévky.Dělávám podobné,ale tyto vypadají lépe.
    Přeji konečně trochu léta-jaké má být Eva

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Ciao Daniela, qui in Italia (centro-sud) c è invece tanto caldo, i campi sono già secchi e solo qualche bosco ci mostra un po di verde. Il campo di patate è rigoglioso; togliere le patate con le mani è come scoprire un tesoro nascosto dai pirati;),ma è anche molto faticoso e sicuramente nel campo che si vede nella foto le patate verranno raccolte con le macchine. Un abbraccio.

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Чудесная пчелиная серия, Даниела!

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Teda- teraz mi dodatočne napadlo, ze výšivky ešte čakajú na finálne spichnutie a že ja som im predčasne predpovedala osud čajových vrecúšok :) Každopádne, nech budú čímkoľvek - budú potešením. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Zaujaly mě ty noky do polévky, muselo to chutnat výborně. Brambory jsou asi to nejlepší, co k nám z Ameriky přišlo a bramborový květ? Četla jsem, že jeden francouzský král nosil květy brambor v knoflíkové dírce své vesty, tak se mu líbily. A proč ne? Pokrmy z brambor jsou vynikající. Jana :-))

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Krásná včelařská sada!
    Hezké léto, Romana

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Πολύ όμορφο κέντημα για μέλισσες !!!

    OdpovedaťOdstrániť