pondelok 17. mája 2021

Bulgur

Vitajte u mňa! Ďakujem za komentáre v predchádzajúcom príspevku!

Minulý týždeň som mala doma Jurka. Tak ako ostatné naše deti, aj on si želá, aby som mu varila úplne tie najjednoduchšie domáce jedlá, na ktoré si zvykli v detstve, lebo taká bola naša kuchyňa - jednoduchá a lacná. Jednoduchá preto, že varenie nikdy nebolo moje hobby a lacná preto, lebo musela :-)

Deti vravia, že to, čo varím ja sa kúpiť nedá v žiadnej reštaurácii. A to, čo sa tam kúpiť dá, to si kúpia, nemusím to variť ja :-)

Jurko varí celkom dobre, ale hlavne inakšie ako ja. Občas sa od neho niečo aj priučím. Tentokrát ma zoznámil s bulgurom a tak vám poviem, veľmi mi chutil a určite si ho budem robiť aj sama.

Bulgur je pšeničná surovina stará už tisíce rokov, ktorá pochádza z oblasti Stredomoria a je typickým jedlom predovšetkým v Turecku. Ide o predvarenú a nalámanú pšenicu, ktorá má podobu zŕn rôznych veľkostí, v závislosti od hrúbky pomletia. Bulgur je celozrnnou obilninou, má výraznú obilninovú arómu a mierne orieškovú príchuť.

V bulgure možno nájsť veľké množstvo vlákniny, omega 3 a omega 6 mastné kyseliny, vitamíny A, B aj K, viaceré minerály od železa po selén a rôzne aminokyseliny.

Pozrela som sa na pár receptov s bulgurom aj na internete, ale ten Jurkov je zatiaľ číslo jedna:

podľa Jurka je najlepší ten, čo je najhrubší, teda čo najmenej pomletý

mozzarella, ajvar mojej výroby, reďkovka, cuketa, paprika



Ja som Jurkovi ukázala ako robím fermentovanú kapustu (zelí). Vraj si urobí, som zvedavá, či naozaj :-)


ešte trocha soli a rasce

pár dní nechať fermentovať, ja som jesť začala už na druhý deň, tomuto neodolám :-)

dobre treba utlačiť

ešte môj nedeľný obed, a je po kapuste :-)

Dnes "statočne" prší celý deň. Včera to vyzeralo tiež tak, ale nakoniec sa poobede vyčasilo a ja som mohla ísť na prechádzku. Všetko rastie ako o preteky, je krásne zelené a rozkvitnuté, radosť sa pozerať.








Dnes mám už na koniec aj čaj. Jazmínový, nie veľmi kvalitný, čo sa dá zistiť hneď na prvý pohľad. Ak si chcete niečo o jazmínovom čaji prečítať, o tom, ako sa robí, kliknite si TU, a ak chcete niečo o škatuľkách z jazmínových čajov, kliknite si TU. Mám rada tieto odkazy na staré príspevky, lebo vidím, čo som vtedy vyšívala :-)



Ďakujem vám, že ste sa zastavili u mňa a venovali mi chvíľu zo svojho vzácneho času! Nech sa vám darí a zostaňte zdraví!

Daniela

8 komentárov:

  1. Moc hezky napsáno. Bulgur jsem poznala u nás v jídelně, měla jsem ho párkrát, doma ho nedělám, spíš pohanku. Fotky jsou výborné, všímáš si detailů, zaujala mě ta hora, asi Choč - zajímavé zbarvení. Jinak ten kačer si o focení určitě řekl a připadá mi až legrační. Měj příjemné májové dny. ☺

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Danka,
    ja občas bulgur pripravujem ako prílohu, chutí nám, ale ja by som ju nemala... :-)
    Jurkov recept vyzerá výborne, aj Tvoja fermentovaná zeleninka, mňam. A aspoň na chvíľu Ti nebolo smutno.
    U nás prší už od včera, dnes som bola venčiť až o 15-tej, lebo tak strašne lialo. Zrovna včera sme zasadili pár sadeníc rajčín, tak ich aspoň poleje.
    Páááá

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Krásne zábery, Danka. Choč je prekrásny♥ Dobre ste si s Jurkom zamaškrtili, samé dobroty...
    Prajem krásne dni

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Danielko, bulgur jsem poznala před několika lety a od té doby ho mám doma. Většinou na cibuli podusím co je doma a k tomu dám nebo zamíchám bulgur. Vůbec jako příloha je dobrý. Tvůj recept vyzkouším, určitě je to dobré stejně jako ta kvašená zelenina. Do dneška jsem ji neudělala a přitom se mi při pohledu na tvoji fotku sbíhají sliny. Tak jsem si taky připomněla tvoje staré příspěvky. Neuvěřitelný ten letopočet. Nádherné fotky si pořídila - Choč je krásný v každé roční době i v každém počasí, viď. Já tu dopíjím lipový čaj. Už mám spadeno opět na sběr. Mám i vyhlídnutou lípu - krasavici. Psala jsem ti, že jsem ležela na louce. Tak jsem měla krásný výhled na ni. Přeji ti samé krásné dny, páááá Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Slyšela jsem o bulguru,ale nikdy jsem ho nejedla ani nevařila.Taky máme takový zvyk,když někdo přijede-tak mu vařím jeho jídla,která miloval v dětství.Dcera bydlí nedaleko.Když nemá službu tak ji pozvu a oběd uvařím její oblíbený.Hlavně vždy peču moji bábovku.Ta chutná všem ☺
    Tady je už pár dní hrozné počasí.Pár minut prší(před chvílí padaly kroupy), pak je slunečno(pár minut)...
    Přeji klidné dny,Danielko ☺

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Приятного аппетита! я по Вам скучала!

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Pozdravujem,teta Danka. To je krásne, že u Vás na Orave tie magnólie kvitnú teraz. Ja, keď budem na dôchodku :), tak ja si asi spravím magnóliový výlet po Slovensku (budem sa presúvať tam, kde kvitnú). Oficiálne sa možno budem tváriť, že ide o hrady a zámky, alebo čosi seriózne, nech ma neupodozrievajú z toho, že mi prekočilo. :) Bulgur som nikdy nepripravovala a jedla len parkrat, aj som ho v nejakom ošiali zdravého stravovania kúpila, ale nejako ma to nenaštartovalo k príprave.:) No zaujala ma tá Vaša kapusta. Koľko tam, prosím, tej soli, rasce a rybacej omáčky dávate? Je to iste mňamka, skúsila by som to spraviť. Ja sa už roky pokúšam pripraviť kórejské kimchi (podľa všemožných receptov aj priamo od kórejských gazdiniek), ale nikdy nedosiahnem takú chuť, ako chutí v niektorých kórejských reštikách. Mnoho ľudi kimchi nemá rado, lebo je ozaj štipľavé, no ja kimchi môžem jesť aj každý deň. :) Teraz v noci som práve dorobila čínske kungpao, lebo čakám syna zo školy, mali večer nejaké prednášky...a čo mama neurobí pre dieťa, aj ked tvrdí, že neurobí.:) Inak, ten slimák je super. Mňa ich dcérka núti prekladať z chodníkov do trávy, aby ich nikto nezašľapol, ak ich v daždi stretneme. :)

    OdpovedaťOdstrániť