pondelok 31. mája 2021

Hmoždíř

Vitajte u mňa! Ďakujem za komentáre v predchádzajúcom príspevku!

Po dlhšom čase som tu opäť. Nie žeby som nemala o čom písať, témy sa vždy nájdu, ale tým, že som prestala vyšívať, strácam dôvod na blogovanie :-(

Český jazyk mám veľmi rada. Možno aj preto, že ako deti sme s ním rástli vďaka československej televízii. Dnešné deti to už majú ťažšie, češtinu nepočujú bežne. 

Jedným z mojich obľúbených českých slov je slovo hmoždíř, po slovensky mažiar. Už dávno som si mažiar chcela kúpiť, ale dostala som sa k tomu až teraz. V kamennom obchode nie je veľký výber, ale v internetovom si musí vybrať každý, dokonca aj ja :-)

Môj manžel by povedal, že nám do kuchyne pribudla ďalšia zbytočná vec, s ktorou sa na začiatku trocha pohrám a potom zostane v zabudnutí. Už mi nepovie nič, tak prečo si neurobiť trocha radosti :-)







Zatiaľ som ho nepoužila, ale niečo vymyslím :-)

Celý máj bol mimoriadne studený a mokrý. Kvitnú jablone, ale jablká sa asi neurodia, pretože včielky nemajú dobré podmienky na opeľovanie :-(








Niečo dobré - opekané zemiačky s bryndzou a kyslou kapustou:




Koniec tradičný - čajový:





Ďakujem vám, že ste sa zastavili u mňa a venovali mi chvíľu zo svojho vzácneho času! Nech sa vám darí a zostaňte zdraví!

Daniela

6 komentárov:

  1. Milá Danielko, čeština je můj rodný jazyk, mám ráda i místní nářečí, to je ještě o řád výš. A slovenštinu mám ráda pro její měkkost. A taky některá slova nejvíc. Třeba takový mojko, nebo mojkať. Teď si na víc nevzpomenu, ale taky se dívám na slovenskou televizi a některá slova mi zní v uších celý den. Hmoždíř je opravdu krásný, jen u mě by nenašel využití. Kolokrát něco vidím a toužím to mít, a většinou naštěstí přijde uvědomění. Ale někdy taky ne a to pak mám radost. Kolikrát se musím krotit, a rozumově na sebe naléhat, že věci mi radost nepřinesou, a peníze najdou lepší uplatnění, ALE pokud podlehnu, tak to stojí za to. Zdraví Lenka.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Danka,
    tak to ma mrzí, že už nevyšívaš, ale možno sa časom k tomu ešte vrátiš...
    Aj ja mám rada češtinu :-) A mažiar mám biely, drvím v ňom napr. korenie na medovníky.
    Aj u nás bol máj dosť chladný, dnes je konečne teplejšie, snáď to vydrží dlhšie.
    Ja som mala včera zelený čaj. Dnes sa chystám dokončiť sirup z bazy čiernej :-)
    Pááá

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ahoj, Danka,
    děkuji, že máš ráda český jazyk - já to samé mohu říct o slovenštině. Jsem z generace, která ji zažila více, ale slovo mažiar bych neuhodla. Díky Tvému blogu si trochu obohacuji slovenskou slovní zásobu. Přeji Ti, aby ti mažiar dobře sloužil, jinak jsi nafotila hezké fotky, ten kvetoucí stromek u kostela (snad jabloň?) je bezva. ☺

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Danielko, myslím, že to máme většina mezi češtinou a slovenštinou stejné. Mně se slovenština také líbí a některá vaše slova jsou kouzelná .. měkká a taková milá. Před lety jsem si taky koupila hmoždíř, takový světlý. No, musím říct, že opravdu leží ve skříňce, i když je v podstatě po ruce. Tak zítra si v něm nějaké bylinky připravím.. to jsem zvědavá! Teď jsem dojedla vajíčka na cibulce a pár rajských do toho .. koukla jsem do lednice a už tam letěl kousek nivy a byla večeře hotová. Já zrovna teď piju vodu, ale teplou .. brácha říká, že jsem jak Číňan. Já to studené moc nemusím. No, pivo to jo. Koupila jsem si v pivovaře klasickou sklenici s uchem, ale 2dl. Nám při posledním pěkném mrazíku pomrzla kvetoucí švestka. Pak kvetly jabloně a byly v takové zimě a dešti .... tak uvidíme, jestli to včelky stačí dohonit. Ať se ti taky daří a pevné zdraví přeji. Pááá Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Pekný mažiar si kúpila. Nech dobre a dlho slúži :-) Ja mažiar nemám, možno si tiež kúpim :-) Túžim po takom starodávnom mlynčeku na kávu, možno raz si kúpim :-)
    Tiež mám rada češtinu. Prečítala som viac českých ako slovenských kníh a aj telku pozerám väčšinou českú. Najčastejšie českú dvojku, dokumentárne filmy.
    Zemiačky sú dobrota, aj ja to mám rada s kyslým mliekom a maslom, mňamka :-)
    Prajem pekné dni, možno sa to počasie už popraví. Pápa

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Já mám hmořdíř po své babičce,chci ho dát vnučce.Určitě je starší než 100 let. Taky jsem ho mockrát nepoužila.Je krásný mosazný.
    Miluji slovenštinu.Pravidelně sleduji na slovenské televizi soutěžní pořady, ale i staré filmy.
    Danielko,přeji ti nádherné jarní dny Eva

    OdpovedaťOdstrániť