pondelok 7. júna 2021

Píniové oriešky

Vitajte u mňa! Ďakujem za komentáre v predchádzajúcom príspevku!

Stále sa nevenujem ručným prácam. Nevyšívam, nešijem, neštrikujem :-( 
Sledovala som MS v hokeji :-)

Prvý raz v živote som sa stretla s píniovými orieškami, aj to len vďaka tomu, že chcem na niečo využiť môj nový mažiar a práve k tomu ich potrebujem.

Prešla som pár obchodov, kým som ich zohnala. Nuž, a aby som sa o nich čo-to dozvedela, prešla som aj pár webových stránok, ktoré ponúka ujo Google :-)

Píniové oriešky sú jedlé semená borovice (Pinus). Podľa Organizácie pre výživu a poľnohospodárstvo poskytuje jedlé orechy iba 29 druhov borovíc, ale len s orieškami z 20 druhov sa obchoduje. Kritériom je veľkosť semena. Ak sú semená malé, ich zber je z ekonomického hľadiska nevýhodný.

obrázky z internetu:





Píniové oriešky patria medzi drahšie, ja som za 50 g zaplatila 2,99 €.




Píniové oriešky majú slabú živicovú príchuť a sú obrovským zdrojom zdraviu prospešných tukov a tiež bohaté na kvalitné kompletné proteíny, vitamíny a minerály.

Páči sa mi jedno tvrdenie: píniové oriešky sú kaviar medzi orechmi. Používajú sa k príprave "pesto sauce", mäsitých plniek alebo sa nimi zdobia hotové pokrmy. Hodí sa do omáčok, múčnikov, šalátov a ryžových jedál. Často sa pridávajú ako prísada do exkluzívnych jedál.

Význam píniových orieškov pre zdravie:

sú výborné pri liečbe nervových porúch, odporúčajú sa pri strese, depresiách, ale aj duševne pracujúcim a študentom. Podieľajú sa aj pri tvorbe nervového tkaniva, znižovaní krvného cholesterolu a blahodárne vplývajú na artérie.

Zaujímavosť:

V antickom Grécku a Ríme boli píniové oriešky veľmi obľúbené. Medzi Grékmi bol píniový strom uctievaný a zasvätený bohu Neptúnovi. Za života botanika Plínia sa nakladali do medu. Aj Rímske légie si ako časť proviantu nosili so sebou túto delikatesu.

Na čo využijem tieto vzácne oriešky ja, to sa dozviete v niektorom ďalšom príspevku.


Ešte niečo z mojich jarných činností:

- suším ligurček:





- som nadšená z rastu konvaliniek, cibuľky ktorých som v jeseni dostala od dobrej kamarátky M:







o konvalinkách dávnejšie  píšem TU  a aj TU aj s konvalinkovou výšivkou. Zas som si zaspomínala na moje vyšívanie :-)

Namiesto čaju:



Ďakujem vám, že ste sa zastavili u mňa a venovali mi chvíľu zo svojho vzácneho času! Nech sa vám darí a zostaňte zdraví!

Daniela!

9 komentárov:

  1. Danielko, piniové oříšky jsem nikdy nejedla. Jsem zvědavá jak si s nimi poradíš. Ligurček už mám nasušený .. teď bude na řadě další várka. Konvalinky máš krásné.. já je mám moc ráda.. vůni i ten kvítek jako zvoneček. Možná je časem budeš muset držet na uzdě, rády se hodně rozrůstají. Dívala jsem se na ten hezoučký vankúšik s konvalinkami. Já jsem dnes udělala slabý čaj z čerstvé meduňky a dobromysli, dala vychladit, přidala citron a popíjela přes den v tom vedru. Je to krásný čas ten červen.. teplo, dlouhé dny a všechno kvete. Danielko, přeji pěkné dny a stálé zdraví. Pááá Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Danka,
    som zvedavá, čo vyjúžlič z orieškov :-)
    Ja ich používam aj do pesta, či už bazalkového alebo s medvedím cesnakom. Ale u nás sú oveľa drahšie...
    Mám rada konvalinky,aj ich vôňu a rada som si prezrela Tvoje výšívky.
    Ja som dnes mala bazovú šťavu.
    Pááá

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ja som zatiaľ píniové oriešky nejedla. Myslím si, že ich dáš do pesta :-)
    Pozrela som si výšivky, je dobré si zaspomínať. Som zvedavá, čo čítaš teraz, ja tiež rada čítam a keď nemám čo, tak čítam väčinou na wikipédii :-))
    Príjemné dni prajem♥

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Piniové oříšky neznám, ale přesazovala jsem orchideje a v té zemině je piniová kůra. Konvalinky ti přeji, i trochu závidím. Spoustu let jsem měla konvalinky pod balkonem, bohužel, sousedka, která si je tam také trhala, je vykopala. Měj se hezky. ☺

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Jsem moc ráda,že jsem se dozvěděla novinky o piniových oříšcích.
    Já jsem si nedovedla představit,že bych seděla jen tak u TV.Nevyšívám,nepletu, nešiju...Pořád věřím,že se mi vrátí chuť k ruční práci.Hodně se mi ulevilo,když uvolněny restrikce okolo KORONY.Mohla jsem se setkat s členy rodiny.Moc mi to chybělo...a hlavně jsem viděla poprvé svého pravnuka Vratislava,narodil se před Vánocemi...
    Přeji krásný den ☺

    OdpovedaťOdstrániť
  6. P.S.Miluji vůni konvalinek.Už jsem je neviděla hrůzu let.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. To jsem věru nevěděla!😱 A myslím, že jsem je zatím ani nevyzkoušela...🤔 ps. 💗Paní Bencúrová, pište, foťte, blogujte, prosím! Je to pro mě vždy takový relax, číst, co jste podnikala. Hlavně příspěvky s fotkami z procházek jsou moje nej. Vždyť my si rádi počteme nejen o vyšívání.🙏🌷🌷🌷😊 Lenka

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Εδώ στην Ελλάδα έχουμε κουκουνάρι και το χρησιμοποιούμε πολύ !!
    Πολύ όμορφα λουλούδια!!!!

    OdpovedaťOdstrániť