streda 22. júna 2022

Čili

Vitajte u mňa! Ďakujem za komentáre v predchádzajúcom príspevku!

Mám jednu prácu na konci a druhú na začiatku:




V posledných rokoch som začala pri varení používať čili. Zdá sa mi, že už snáď ani nie je jedlo, kde by som ho nechcela dať. No, pravdaže, pár sa ich nájde takých, kde sa vôbec nehodí a to rešpektujem :-)

Najskôr som si kupovala mleté čili, raz-dva razy som si vypestovala svoje vlastné, potom som si začala kupovať už pomleté v mlynčeku:


Čili sa minulo a ja som sa pokúsila mlynček zbaviť vinety. Nerozumiem, prečo musia pri jej lepení použiť tak veľa lepidla. Žiadnou fintou sa mi nepodarilo "gebuziny" zbaviť. 

Zastavila som sa v obchode s farbami a lakmi (hneď vedľa našej školy) a poprosila vedúceho predajne o radu na druh rozpúšťadla, ktoré by mi pomohlo. Zbehlý vo veci to človek je, neporadil, lebo lep nevidel. 

Na druhý deň som teda prišla aj s ulepenou fľaštičkou. Z chuti sa vedúci na mne a mojom "veľkom" probléme zasmial a povedal, že keď pôjdem zo školy, nech sa zastavím. Tak som mu fľaštičku nechala a po skončení v škole som sa zastavila s tým, že lepidlo je preskúmané a kúpim si vhodné rozpúšťadlo. 

Čakalo ma prekvapenie. Pán vedúci mi dal vyčistenú fľaštičku :-) Verte tomu, že som bola na chvíľu najšťastnejší človek na svete :-)

Tomuto príjemnému zážitku predchádzala práca s čili. Bože, ja mám roboty :-)

Kúpila som si sušené čili papričky a celá spokojná som mohla opäť využiť svoj ešte stále nový mažiar. O jeho kúpe pred vyše rokom si môžete prečítať TU.




Tiež som si kúpila čerstvé čili papriky. Už som ich mala viackrát, ale vždy mi z nich väčšina vyšla nazmar (vyschli mi zavesené na okne - akože estetika) a potom zaprášené skončili v koši. Teraz som si to premyslela inakšie:



nakrájala som ich, aby lepšie a rýchlejšie vyschli


už suché

v mažiari to dobre nešlo, tak som nadrobno pokrájala

Mám zásoby čili a môžem si nielen "hubu vypaľovať" :-)))




Takto sa z človeka na starosť stáva opäť hrajúce sa dieťa. Bojím sa toho, že časom prídu na rad plienky, to v žiadnom prípade nechcem, pôjdem radšej za manželom. Odišiel pri sile s hlavou plnou plánov. Pre neho krásne, pre mňa hrozné ...

Ešte sa pochválim svojou čili "plantážou":




Jesenná ozdobná čili rozkvitla nanovo, ale plod má iba jeden, teším sa mu :-)



Nakoniec môj čaj, bylinkový, dobrá myseľ z jasenovského chotára v milovaných červených bodkách:






Ďakujem vám, že ste sa zastavili u mňa a venovali mi chvíľu zo svojho vzácneho času.  Nech sa vám darí a zostaňte zdraví!

Daniela

5 komentárov:

  1. Výšivka je krásna♥ Ideš ako vyšívacia mašinka a to je dobre, som rada, že Ťa to baví :-)
    Ja sa teraz učím reliéfnu maľbu, zaplatila som si kurz na internete. Možno obnovím po rokoch aj blog len mne sa nechce fotiť :-)
    S fľaštičkami a štítkami je to problém, ale zlatý vedúci, že Ti pomohol s problémom. Ja to lepidlo dávam dole tak, že natriem tú gebuzinu jedlým olejom, na prst si dám pár kvapiek a riadne to ponatieram. Olej tú gebuzinu rozpustí a do rána to nechám na linke odpočívať. Potom to pod studenou vodou a práškom na riad pomocou nerezovej drátenky zmyjem. Niekedy je to veľmi mastné tak, to ešte vyčistím alkoholom, stačí aj borovička alebo vodka. A je to hotovo. Toto mi zatiaľ zaberá.
    Ja som si dávno kúpila podobný mlynček s korením, ale nešiel mi znovu naplniť. Nepodarilo sa mi to otvoriť a ani nikomu inému :-) Tento Tvoj šiel rozobrať? Skúsim kúpiť v Bille teda, pekný je, páči sa mi.
    Prajem Ti dobrú myseľ k dobrej mysli a k dnešnému čaju dobrú chuť♥ Pápa

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Dani, chytře jsi to vymyslela s papričkami. A výšivka je opět nádherná. M.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Stejný mlýnek používáme i v naší kuchyni.Manžel je hračička a tak si pohrál,vím jen, že něco říkal o dvou tipů těchto mlýnků,jeden jde rozebrat,druhý ne. Výšivka je moc hezká.Marné přicházíme do let,kdy se podle našich dětí měníme - stávají se z nás děti. Máme radost z maličkostí,zabavíme se hrou a nebo také ruční prací . Ta je nejlepší,chilli také máme moc rádi.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Mňam čili :-)
    Dani, máš poriadnu zásobu :-)
    Pááá

    OdpovedaťOdstrániť