sobota 2. decembra 2023

Slivky

Vitajte u mňa! Ďakujem za komentáre v predchádzajúcom príspevku! 

Luskáčik do tretice:





Slivka pochádza z Kaukazu, odkiaľ sa potom rozšírila do celého sveta. Na naše územie sa slivka dostala už v 5. storočí so slovanskými kmeňmi. 

Slivky obsahujú tuky, sacharidy, vlákninu, bielkovíny. Ďalej obsahujú organické kyseliny, triesloviny, dusikaté látky, vitamín A, všetky vitamíny skupiny B okrem B12, vitamín C a vitamín E, z minerálnych látok obsahujú kremík, draslík, meď, železo, mangán.

Slivky pomáhajú v boji proti cukrovke, pomáhajú pri stavoch úzkosti, zvyšujú odolnosť proti stresu, pomáhajú udržiavať zdravé trávenie, bránia vzniku osteoporózy, udržujú zdravé srdce, pomáhajú redukovať hmotnosť, udržujú mladistvú pokožku, atď.

Ja mám slivky veľmi rada. V poslednom čase som natrafila na viacero článkov o tom, že sušené slivky sú ešte zdravšie ako čerstvé. A keďže si občas prečítam aj komentáre pri článkoch, dozvedela som sa, že viacero komentujúcich dáva sušené slivky do šošovicovej polievky. Tak som vyskúšala aj ja :-)


šošovicu som si namočila už večer, slivky som namočila pred varením, zemiaky,
smotana, ocot, cibuľa, cesnak, šunka, dva druhy slaninky, gombasecká klobáska, múka





Moje vyhodnotenie:

  • podľa mňa bolo zbytočné slivky namáčať 
  • polievočka bola celkom dobrá, ale druhý raz ju variť nebudem. Uvarím si šošovicovú a na sušených  slivkách si pochutím osobitne :-)

Nedávno som mala narodeniny, dnes má Miško a o 4 dni by mal manžel. Na túto počesť som si teda dala slivku v kvapalnom skupenstve:



A k dnešnému prenosu lyžovania z Kanady som si spravila narodeninový čaj do retro šálky číslo 30, samozrejme so slivkami:





Ďakujem vám, že ste sa zastavili u mňa a venovali mi chvíľu zo svojho vzácneho času.  Nech sa vám darí a zostaňte zdraví na tele i na duši!

Daniela

2 komentáre:

  1. Danka,
    luskáčiky sú top, veľmi sa mi páčia.
    Tak na zdravie, všetko najlepšie prajem aj synovi, žiaľ, manželovi sa už nedá, tak mu aspoň zapálim sviečku.
    Slivky do kyslej šošovicovej polievky dávam aj ja, bez nich si to neviem predstaviť. Mám rada aj sušené slivky zabalené do slaniny a upečené v rúre, mňam.
    Manžel sa vrátil z nemocnice a museli sme veru nasadiť slivky :-)
    Páááá

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Srdečne pozdravujem,
    luskáčikovia sú fešáci, aj mne sa veľmi páčia. Budú parádne vyzerať na vianočnom vankúšiku. Tiež pripíjam na zdravie! Inak hej, tie slivky dáva do šošovicovej vianočnej polievky aj časť mojich príbuzných. Osobne by som namiesto nich uvítala pokojne viac klobásky.😃 A áno, rovnako ako Aďka, mám rada siušené slivky zabalené v slaninke a upečené v rúre. V takom slaninkovom kabátiku na rovnaký spôsob sú chutné aj ďatle. Krásny dník.

    OdpovedaťOdstrániť