štvrtok 25. septembra 2014

Jesenná večera

Včera mi pribudlo veľmi málo. Nieže by som sa ulievala. Máme doma syna Maťka a tak si ho trocha užívam. Ozaj trocha. On totiž nie je na dlhé hovory. Máme štyri deti a každé je úplne iné. Sú dospelé, ale ja v nich vidím stále deti. Mám o ne strach a chcela by som pre ne to najlepšie. A práve to najlepšie máme každý iné. Moje najlepšie nie je ich najlepším. Maťkove najlepšie sa najviac vzďaľuje môjmu najlepšiemu. Už som sa s tým zmierila a ako on povie, neriešim to. 

Takže moja výšivka:



Typická oravská večera na jeseň sú zemiakové placky, či baba. V každom kúte Slovenska sa im hovorí inakšie. Ale príprava je zrejme všade rovnaká. Ja som začala v plackách nahrádzať časť zemiakov cukinou. Minule sa mi nechcelo stáť pri vyprážaní placiek, tak som cesto dala na plech a do rúry. Bolo to výborné a tak dnes som to urobila tiež. Keď som mala cesto už hotové, napadlo ma, že som zabudla fotiť. Takže to mám zdokumentované až odtiaľ:

nastrúhaná cuketa a zemiaky, 2-3 vajcia (podľa veľkosti), soľ, rasca, čierne korenie,
majoránka, celá hlávka cesnaku, hladká muka - dávam len málo, asi tak 4 lyžice som dala na toto množstvo
dobre vidíte, nie je to nastrúhané na jemno (na jemno to robí môj manžel)
zemiaky a cukinu strúham na tomto najväčšom strúhadle 
plech vymastený  bravčovou masťou a vysypaný hrubou múkou


piekla som asi hodinu pri teplote 200°C

dobre pripečená baba je fajn chrumkavá, tak to máme radi
chutí s mliekom
tak čo, nedáte si?

Som rada, že ste sa zastavili u mňa, čakám na vás aj zajtra!
Daniela

12 komentárov:

  1. Another gorgeous witch, another yummy dish :))

    How many witches you' re gonna stitch?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nurdan dear, thank you for the compliment! Witch caught me:-))
      But the two will be enough:-)

      Odstrániť
  2. Danielko , udělala jsi mi veliké chutě na úžasný bramborák...myslím na něj už 3dny a nějak ne a ne udělat.Nápad dát ho do trouby je super :))) moc pozdravuji a krásné dny... Šárka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Šárka, srdečne ďakujem za komentárik! Veľmi ma potešilo, že som niekoho inšpirovala. Určite vyskúšaj piecť v rúre, je to pohodlnejšie ako stáť pri sporáku :-))
      Pekný víkend želám!

      Odstrániť
  3. Yum! I am going to try your recipe next week sometime (I am going on a short holiday soon).

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Danielka, krásne vyšívanie, písanie aj fotenie, čítam každý deň. Raz si sa pýtala čo robiť, aby sa farby po škrobení, alebo praní neroztekali. Ja mám takú skúsenosť, že nesmie škrob stekať, tak dečku dám na chvíľu vyžmýkať do práčky a suším na uteráku. Krásne tvorenie, Hela, Zvolen

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Milá Helenka zo Zvolena, nevieš si predstaviť, ako si ma potešila komentárom!!! Konečne sa mi ozvala aj Slovenka (okrem Mirky, ktorá je z rodiny a z našej dediny). Som rada, že si si zvykla sledovať moje príspevočky každý deň :-))
      Ďakujem za radu, som jej vďačná, lebo som z toho nešťastná. Moja práca sa znehodnocuje :-(
      U sklenára mi poradila neznáma pani, že nech najskôr namočím výšivku v octovej vode. Takže najbližšie skombinujem obidve rady a dúfam, že to bude dobre :-))
      Prajem pekný víkend!

      Odstrániť
  5. Daniela, ďakujem za recept. Robím palacinky cukiny alebo zemiaky, ale nikdy sa snažil spojiť dohromady zemiaky a cukiny. Určite bude robiť.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Уважаемая Марина, мы стараемся объединить ciki и картофель, мне нравится вкус:-)
      Хорошие выходные!

      Odstrániť
  6. Yummy food!!! Lovely witch too... can't wait to see more :)

    OdpovedaťOdstrániť