pondelok 2. marca 2015

Slanina

Dnes som zobrala do školy ukázať Soni prvý, hotový obrázok. Budú také ešte dva. Tak si 12 mesiacov rozdelila sama. Som šťastná, lebo obrázok mal úspech. A nakoniec som ešte ďalšej kolegyni - Juliáne, sľúbila vyšiť marec. Ten sa jej, ako angličtinárke, veľmi páči. Potešilo ma to, určite marec navyše hravo zvládnem :-)




Naša slaninka je zaúdená. V komore rozvoniava a láka. Ešte nie je celkom dobrá na jedenie, treba jej čas. Ja som neodolala a aspoň kúsok som na ochutnávku odkrojila :-)




vidíte ADIDAS ?



V obchodoch dostať kúpiť oravskú slaninu. Tá sa s našou, ozaj oravskou, nedá porovnávať. Manželovi povedal náš známy mäsiar, ako robia vo veľkovýrobe oravskú slaninu. Podľa predpisov EU musí surová slanina prejsť teplotou 80°C. Robí sa to vodnou parou. Pri takej vysokej teplote sa slanina v podstate uvarí. Preto je potom ako žuvačka a nedá sa ani pražiť. 

Farbu, akoby po údení, získa slanina potravinárskym farbivom a rýchlosoľou (je to zmes dusičnanu sodného NaNO3,  dusitanu sodného Na NO2 a soli a cukru).  A také sú asi všetky európske slaninky.

Predsa som objavila v jednom HM slaninu, ktorú je možné pražiť. Používam ju na bryndzové halušky a niektoré strukovinové polievky:



Och, viem, v našom veku by sme nemali jesť takúto potravinu. Je plná nasýtených mastných kyselín, cholesterolu a joulov! Moja "teta" obezita sa má :-))))))


Nech sa vám darí!

21 komentárov:

  1. No tak Dani, s tou slaninkou mi robíš riadne chute teda. :):):) Jasné, domáce je vždy najlepšie!! :):) Zdravím. Dana

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak to aj ja som taká, že ak vidím na blogu nejaké mňamko, idem do chladničky :-)

      Odstrániť
  2. Danielka, výšivka parádna a slaninka, slinky mi tečú. Domáca je domáca.
    Emily

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak, tak, nič nie je nad domácu :-)
      A výšivka je iba v tretine :-)

      Odstrániť
  3. Beautiful stitching...
    Erm.... Me being a vegetarian, not a lot to say about your meat, apart from... Enjoy!
    Smiles :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Thank you Jacquie, I did not know that you are a vegetarian:-)

      Odstrániť
  4. All the four months are looking great !! :)
    I am a vegetarian, cannot comment on these food items, hope you enjoy eating.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Wow, the other a vegetarian! In India it is about normal?
      I like vegetables and fruits, but also meat:-)

      Odstrániť
  5. Obrázočky sú krásne. A tá slaninka? Mňam.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Slanina je pre Slovákov to pravé, orechové :-)
      No čo, niektorí nevedia, čo je dobré :-)

      Odstrániť
  6. Отлично смотрится, прекрасная работа!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ксения, спасибо за ваш комментарий!
      Большая рад, что вам нравится моя работа!

      Odstrániť
  7. Great stitching, you're so fast!!! :D
    I love bacon!!! Gosh, home smoked... it must be delicious :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Do not get too Lizzie Kate take:-)
      Home bacon is great, yummy ......

      Odstrániť
  8. Daniela, your needle is taking off again (flying) :O April is done already!!!

    Next time I'll send you our Evil Eye Bead, in order to keep you against stitching jealousy :D Ha ha

    Paa

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dear Nurdan, it's true, I'm sewing depends:-)
      Whether spring comes, I go every day to nature.
      I sit all winter and weight gain hahaha!
      Paka

      Odstrániť
  9. Bei dir rast das Jahr nur so dahin :)) - jeden Tag ein Monat. Hast du eine besondere Nadel ??? :)))
    Liebe Grüße Marion

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hahaha, nein besonderer Nadel:-)))
      Viel Zeit sitzend mit Nadel in der Hand:-))))))))))

      Odstrániť
  10. I'm amazed at how quickly you are stitching the LK months, Daniela--they all look wonderful. And the bacon looks delicious :)

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Every time I visit your blog there is another completed month! You are so quick at stitching these. They look lovely too.

    OdpovedaťOdstrániť
  12. I am jealous of your homemade bacon!!!! I am not a vegetarian -- my husband would cry without meat haha. But fresh meat can be expensive here! :(

    OdpovedaťOdstrániť